Nationaldagen i Stockholm

AFA Stockholms talare uppmanade deltagarna att bege sig emot fascisternas marsch på Östermalm. Polisen gjorde sitt bästa för att försvåra för antifascisterna: Ställde in bussar och tunnelbanor från söder och en del aktivister blev gripna i “preventivt” syfte. Uppskattningsvis runt 500 av demonstrationsdeltagarna gjorde också så och slöt upp vid korsningen Artillerigatan/Valhallavägen för att visa upp det massiva motstånd som finns mot “Folkets marsch”. Vid sådana tillfällen är det upp till grupper och enskilda att hitta på egna sätt att göra livet surt för fascisterna, något som också gjordes. Till exempel så kastades det en mängd föremål mot marschen: bengaliska eldar, flaskor, stenar, rökbomber, knallskott och massor av ägg. Detta ledde till att den redan försenade marschen vid ett flertal tillfällen var tvungen att stanna upp. Det föranledde att framförallt de vältaliga gossarna i Svenska Motståndsrörelsen i ren frustration svarade de antifascistiska slagorden med välriktade talkörer såsom: “Döda, döda, döda” och “Adolf Hitler”. Sverige har aldrig varit närmare en vit revolution. I takt med att demonstrationen går längre och längre grips och omhändertas många antifascister av polisen. Väl ute på Gärdet fanns det inte så mycket att göra då hela “Folkets marsch” omringades av det massiva polisuppbådet.

Senare på kvällen fick vi information om att  15 medlemmar i Nationalsocialistisk front (NSF) satt ute i Fruängen. AFA Stockholm överrumplade nazisterna när de satt och drack öl på parkeringen med hela sitt försäljningsbord, dagens försäljningskassa och med andra aktivistprylar upplagda framför bilarna. Detta lämnades vind för våg när NSF valde att fly platsen. AFA Stockholm konfiskerade det material som ansågs hålla ett underhållande värde, däribland en av partiets systemkameror innehållande alla NSF:s foton. Även NSF:s aktivisttröjor beslagtogs och har lett till att de “tillfälligt är slut i lagret”. Resten av materialet, samt de två bilarna, sattes i brand. Pengarna, vilket uppgick till 12 500 kronor, kommer att finansiera AFA:s utlägg i samband med helgen: Däribland resor från Skåne, bengaliska eldar, släggor och annat arbetsmaterial.

Vi är mycket nöjda med dagen då den antifascistiska rörelsen kompletterar varandra: Vi har utfört välriktade militanta attacker mot fascisterna och ingått i en arbetarrörelse som har visat bredd i form av en stor och folklig demonstration som samlade deltagare från ett flertal organisationer, partier och fackföreningar. Vi hoppas att samarbetet fortsätter och utökas. Men inte bara kring bekämpandet av de små och förhållandevis obetydliga fascistiska sekterna utan att vi även hjälps åt i kampen mot kapitalism och för socialism.

 

/Antifascistisk aktion Stockholm