20 000 manifesterade mot rasism och nazism i Kärrtorp

karrtorp_stora-637x331

Söndagen den 22 december deltog AFA Stockholm i en stor och bred antifascistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp. Manifestationen utlystes av nätverket Linje 17 efter den uppmärksammade nazistattacken den 15 dec, när ett 30-tal beväpnade nazister från Svenska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk manifestation.

Svenska motståndsrörelsens attackerade den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp med förhoppningen om att kunna visa upp en stark nationalsocialistisk organisation. Den mediala uppmärksamheten skulle locka många nya rekryter. Med facit i hand kan vi dock konstatera att aktionen endast blev ett pinsamt självmål. Nazistattacken misslyckades. Antifascister från AFA Stockholm och Revolutionära Fronten agerade snabbt och gick till motattack. Utan organiserat antifascististiskt självförsvar i Kärrtorp hade det kunna bli en mycket allvarligare händelse. Beväpnade med knivar, påkar och flaskor attackerade nazisterna en folklig demonstration med pensionärer, barnfamiljer och ungdomar. Många kärrtorpsbor hade kunnat bli allvarligt skadade eller värre utan antifascisternas skyddsmur. Tillsammans med övriga deltagare från den antirasistiska manifestationen lyckades vi slå tillbaka nazisterna som flydde in i skogen. Efter nazistattacken greps totalt 28 medlemmar i SMR. Två släpptes för att de var minderåriga och 26 anhölls misstänkta för våldsamt upplopp.

Medierna har även hängt ut en kamrat till oss som häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp. Händelsen ägde rum när vi försvarade oss mot nazisterna. Vår kamrat erkänner handlingen men hävdar att han handlat i nödvärn. Vi i AFA Stockholm tycker att vår kamrat handlade föredömligt när han försvarade en fredlig demonstration mot nazisternas våldsattack.Vi ifrågasätter den liberala argumentationen som gång på gång försöker tala om för oss att vi ska ställa oss passiva och se på när våra kamrater faller offer för det nazistiska våldet. Vi har tvingats tampas med medias föreställlningar om att vi antifascister skulle vara huliganer, kriminella våldsverkare och extremister. Antifascistiskt arbete är inget brott och handlar definitivt inte om något gängkrig som media vill få det att framstå, antifascism är ett politiskt arbete. Antifascism är alltid självförsvar och det blev tydligt i Kärrtorp söndagen den 15 december.

Vi i AFA Stockholm är övertygade om att den ideologiska kampen kräver ett komplement på gatan. Trots att våra aktivister alltid ställt sig i det yttersta ledet när nazistattackerna kommer så vägrar man att erkänna oss. Vi kräver inte att vänstern ska älska oss men det är tröttsamt att behöva påminna om vår roll som ett nödvändigt värn. Den militanta antifascismen i kombination med den ideologiska kampen är helt avgörande för att kunna slå undan benen för den organiserade fascismen. Vi använder historiska erfarenheter för att kunna bedömma lämpliga metoder för det antifascistiska arbetet. Fascismen kan aldrig röstas bort. Den fascistiska ideologin biter sig fast i samhällskroppen och yttrar sig inte enbart i parlamentet. Faktum är att de fascistiska rörelserna nästan alltid vunnit sitt politiska inflytande genom gatukampen. Fascismen är en antidemokratisk rörelse som inte kan stoppas genom regelverk, eller av samma myndighet som exempelvis skapat REVA. Mot fascismens klassamarbete, nationalism och militarism, ställer vi klasskamp, internationalism och en frihetlig socialism. Vi är fascismens motsats!

Under söndagens manifestation i Kärrtorp samlades 20 000 för att visa civilkurage mot rasism och nazism. Det blev den största demonstrationen mot fascism i Sveriges historia. SMR:s försök att etablera sig i Kärrtorp har mött en stor motreaktion. En aktiv antirasistisk rörelse har förankrat sig lokalt. De boende i Kärrtorp har visat att det faktiskt är möjligt att göra motstånd.

Vi i AFA- Stockholm kommer att följa upp det antifascistiska arbetet i våra förorter och vi kommer alltid att finnas till hands och stödja de som fortsätter att kämpa varje dag för att bevara gatubilden fri från rasism och nazism. Tillsammans är vi starka!!

 

/Antifascistisk aktion Stockholm

https://twitter.com/afasthlm/