Möt sverigedemokraterna Marcus Nilsson och Johan Airaksinen

Att det den senaste tiden har varit en del sverigedemokrater som har gått över till det nazistiska Svenskarnas parti vet nog många om.

Fyra stycken tidigare kommunfullmäktigekandidater för Sverigedemokraterna
kommer i år att kandidera för Svenskarnas parti, men i Jönköpingstrakten har vissa nazister valt att ta turen åt det andra hållet – Marcus Nilsson samt Johan Airaksinen.

Efter att i tidiga år rört sig i kretsarna kring Svenska Motståndsrörelsen, så deltog Marcus Nilsson (900623-0792) i Svenskarnas Partis demonstration den första maj i Jönköping så sent som förra året. Även under årets SvP-demonstration i Jönköping så var Marcus i närheten för att titta på, dock inte som deltagare i tåget. Två dagar senare, den tredje maj, så var Marcus vid rådhusparken i Jönköping för att lyssna på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han höll tal, samt fotografera folk som protesterade mot Sverigedemokraterna.

MN7
Marcus Nilsson under Svenskarnas partis demonstration i Jönköping, första maj 2013.

Marcus var också på plats när Jimmie Åkesson höll tal i Jönköping den 12 augusti i år på hovrättstorget, och delade ut flygblad för Sverigedemokraterna:

MN6

Marcus har under åren samlat på sig ett gediget belastningsregister. Och är dömd för följande brott:
-grovt vapenbrott och olaga hot (B 4535-10)
-dopningsbrott, brott mot knivlagen
och förgripelse mot tjänsteman (B 2150-12)
-misshandel och försök till våld mot tjänsteman (B 1746-09)
-försök till grov stöld, våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och misshandel (B 3566-09)

Minst ett av misshandelstillfällena har haft rasistiska förtecken. Marcus har även
fått gå en kurs i “Aggression Replacement Training” efter att ha blivit dömd för dopningsbrott och misshandel för att kunna hantera sin aggressivitet.

Att gå från att öppet vara nazist till att organisera sig inom Sverigedemokraterna har även Johan Airaksinen (800124-2471) från Habo erfarenhet av, vilket andra hemsidor redan har skrivit om. Han har bland annat lagt upp bilder på sig själv hållandes i basebollträn och poserandes i t-shirts med vit-maktband. Johan har också blivit ertappad för att ha gått runt med ett knogjärn i centrala Jönköping (B 4453-10).

Johan Airaksinen
Johan Airaksinen

Svenskarnas parti och Sverigedemokraterna vill gärna lägga fram olikheterna mellan de två. Dessa partier har dock stora likheter med varandra, då de vill ge enkla förklaringar till komplexa samhällsproblem. Båda dessa partier drar nytta utav den nya vågen av fascistiska organisationer som har fått fäste runt omkring Europa – från Front National i Frankrike till Gyllene Gryning i Grekland. Båda partierna har vissa frågor centralt inom sin ideologi – Så som att splittra arbetarklassen i förmån för nationen/”folket”, att förstärka kvinnors roll som barnaproducenter och skyddsobjekt på mäns villkor, och att krossa riktig facklig organisering.

Marcus Göran Peter Nilsson

900623-0792

Eksjögatan 15 A lgh 1002, 554 54 Jönköping

Johan Lars Airaksinen

800124-2471

Skolgatan 11 lgh 1101, 566 31 Habo

 

Vi uppmanar alla till att fortsätta kämpa mot fascistiska organisationer, oavsett om de kallar sig Svenskarnas parti eller Sverigedemokraterna.

/Antifascistisk Aktion Jönköping-Vätterbygd