Gripandet av Julius Blomberg efter Kärrtorp – en stilstudie

Julius Blomberg deltog i attacken på en antirasistisk demonstration i Kärrtorp, december 2013. Julius är medlem i Svenska motståndsrörelsen, den nazistiska grupp som utförde attacken. Han har varit organiserad nazist i över tio år och varit drivande i flera olika nazistiska grupper.

Julius figurerade till en början som vittne i utredningen kring Kärrtorp, antagligen för att han höll sig i bakgrunden under själva attacken. När polisen senare anser honom vara misstänkt för brott, anhåller de honom i sin frånvaro. Vi ska nu titta närmare på när polisen gör husrannsakan hemma hos Julius i Tärnsjö och griper honom.

När polisen kliver in i lägenheten finns där Julius sambo Elvira Holmsäter och deras två söner. Elvira berättar för poliserna att Julius inte finns i lägenheten. Men då upplyser Julius son om att pappa visst har varit hemma.

“Elvira som Julius sambo heter uppgav att Julius inte var hemma utan i Stockholm. Det ena barnet säger då spontant att pappa var hemma i sängen imorse vilket Elvira snabbt påtalar för sitt barn att det inte stämde.”

Julius flickvän försöker tappert rädda situationen. Men sedan råkar även hon försäga sig och polisen börjar leta efter Julius. Hon säger att han ska finnas på övervåningen, men tar sedan tillbaka det. Först letar polisen hos grannen ovanpå, men där finns han inte. De har redan sökt igenom parets källarförråd. Till slut hittar polisen ett till förråd i den gemensamma hallen i lägenhetshuset. Förrådet tillhör Julius och Elvira.

“När jag öppnade dörren såg jag en svartklädd gestalt med händerna framför ansiktet. Jag riktade mitt tjänstevapen mot gestalten, tände vapenlampan och kommenderade “polis, visa händerna”. Jag blev sedan varse att han redan höll händerna synliga varför jag kommenderade “ligg ner”.”

Julius förklaring till varför han hade gömt sig i förrådet var att han inte ville prata med polisen för att de behandlat hans kamrater illa. Julius må vara en hängiven nationalsocialist, men han verkar hämta mycket inspiration även från sina egna barn. “Jag ser inget, alltså syns jag inte!” verkar han till exempel ha snappat upp och använt i den här situationen. Nu gäller det bara för Julius att komma ihåg att lära sina barn att golare inte har några polare.