AFA Research: Svenskarnas partis webbtidning Realisten lägger ner

Först meddelade chefredaktören Björn Björkqvist att han hade beslutat sig för att avgå för att några timmar senare meddelande tidningens ägare (dvs Svenskarnas partis ledning) att Realisten inte skulle drivas vidare.

Realisten startade 2009 och skulle vara Svenskarnas parti (eller Folkfronten som de hette på den tiden) webbtidning där de postade nyheter, recept, recensioner och debattartiklar. Den drivande personen från början var personen som gick under namnet Martin Ekedahl (vars riktiga namn är Jonas Åman). Martin Ekedahl var även med och skrev Svenskarnas partis programförklaring tillsammans med Daniel Höglund, den dåvarande partiledaren.
Efter en konflikt med Svenskarnas partis ledning angående hans flickvän som var i konflikt med en ledande medlem i Svenskarnas parti så valde Martin Ekedahl att lämna partiet och Realisten och fört en anonym tillvaro.

Efter att Martin hade lämnat var det en annan skribent som börjades synas mer och mer och det var personen som gick under namner Stenkil Eriksson även om han sannolikt var mer känd under sitt alias på Flashback där han hette Straybullet. Efter att vi avslöjade vem som stod bakom aliaset (läs mer här) så tystnade han. Vi kan avslöja att Carl valde att ta kontakt med oss då han ville att vi skulle ta ner artikeln. Vi krävde att han svarade på en del frågor för att ta ner artikeln, han svarade på dem men inte speciellt bra. Han uttryckte även sig så här:

“Jag kan lägga ner mitt engagemang och mitt skrivande och radera/inaktivera alla mina konton om ni tar bort artikeln. Jag orkar inte med mer gnäll och tjafs med exflickvännen. Det är påfrestande och jobbigt.”

Efter uppmaning och svara bättre på våra frågor så slutade han svara. Enligt uppgifter till oss gick Carl in i en personlig kris en månad innan valet och har lämnat sina engagemang i partiet.

Carl har setts av många som den som hade potential att ta över Realisten om Björn valde att ta ett steg tillbaka men den chansen försvann. Björn började sin bana i Nationalsocialistisk Front där han var med och startade upp den dåvarande webbtidningen Den Svenska Nationalsocialisten. Björn hoppade egentligen av NSF redan 2003 men återvände till partiet ett tag senare. Efter omvandligen av Nationalsocialistisk Front till Folkfronten och senare Svenskarnas parti så blev Björn chefredaktör för Realisten.

I somras beslutade Björns flickvän att lämna honom och partiet vilket resulterade i att han trillade ännu längre ner i sin alkoholism som enligt flera medlemmar varit ett stort problem de senaste åren. Många aktivister i partiet anser inte att Björn bidragit med något och välkomnar att han lämnade Realisten.

Realisten lägger nu ner efter det misslyckade valet Svenskarnas parti gjorde och frågan är hur länge det går innan vi ser medlemmarna fly från partiet.