AFA Helsingborg – Skadegörelse, missbruk och psykisk ohälsa kring nazistgrupp

Efter en tids tystnad då Svenskarnas Parti gick i graven 2015 startades ett nytt löst nätverk av nazister i Helsingborg. De valde att kalla det “Autonoma Nationalister Helsingborg”. Det gick dock bara en månad innan deras Facebooksida togs bort. Personerna bakom nätverket är inga nykomlingar. Vi ser fler kända personer från den högerextrema miljön.
Vi har valt att ta oss en titt på några av dem som ligger bakom “Autonoma nationalister Helsingborg”.

Joel Freij 19880915-3979
Västkustvägen 41 lgh 1001 Hasslarp
Började som politiskt aktiv i Nationalsocialistisk front och senare Helsingborgskampanjen. Joel är tillsammans med sin bror Jonathan (19830317-3952) välkänd hos polisen och bland vänsteraktivister i Helsingborg sedan många år. Joel och Jonathan är flerfaldigt dömda för våldsbrott.
Efter att Helsingborgskampanjen självdog flyttade Joel till Södertälje för att ingå i ledningsgruppen för Nationaldemokratisk Ungdom. Han gjorde sig främst känd som livvakt åt Marc Abrahamsson där han betedde sig aggressivt i samband med ett av NDUs skolbesök inför valet 2010. Efter valet så sjönk NDUs aktivitet och Joel valde och flytta tillbaka till Skåne.
Efter en längre tid med bråk, alkohol och droger valde hans föräldrar att skicka iväg honom till Mundekulla retreat center (http://www.mundekulla.se). Joel kom sen tillbaka till Helsingborg som en hippie och haschmissbrukare. Hans tidigare kamrater från Helsingborgskampanjen som gått över och blivit aktiva i Svenskarnas parti hånade honom för hans nya stil.

Jonathan Freij 19830317-3952
Trädgårdsgatan 15a Lgh 1101 Helsingborg
Jonathan började sin bana i Nationalsocialistisk front för att sedan gå vidare och skapa Helsingborgskampanjen. Efter en konflikt med Kristoffer Dahlström som skapade Fria Nationalister Skåne så fortsatte de i Helsingborgskampanjen. När HBGK dog ut började Jonathan delta på Svenskarnas partis aktiviteter.
Medan Joel skickades iväg så fortsatte Jonathan på samma väg med alkohol och våld. Flera av de tidigare drivande i HBGK gick med i SvP och försökte få med Jonathan, som deltog på flera demonstrationer både på 1 maj och i Stockholm.
Efter att Svenskarnas parti gick i graven så har de båda deltagit på Blood & Honours spelningar.

Jonathan Sturk 19880529-3993
Planteringsvägen 40a Lgh 1401 Helsingborg
Gravt berusad greps Jonathan i januari 2016 när han slog sönder rutor på Praktiska Gymnasiet i Helsingborg och ett kulturhus drivet av ABF. Under skadegörelsen uppger vittnen att han skanderat “Vit makt, det vet ni!” Även Jonathan Sturk har en historia i Helsingborgskampanjen men på grund av sitt drog- och alkoholmissbruk var hans aktivitet låg.
Efter att berusad på vardagar ringt till vår infotelefon för att försöka hävda att han inte alls är nazist utan bara skinhead och avsluta samtalen med skrika sieg heil i luren hörde vi inte av honom på ett tag. 2008 dömdes han flera gånger för olika brott till samhällstjänst. På grund av sin ADHD och sin dåliga psykiska hälsa genomfördes inte samhällstjänsten.
I Oktober 2013 blev Jonathan Sturk och en annan tidigare nazist stoppade på gatan av polisen som fattade misstankar och beslutade om husrannsakan. I hans vindsförråd fann man en AK-47:a, två pistoler och militära larmminor. För detta dömdes han till 14 månaders fängelse. Sedan hans frisläppande så har han haft fortsatt kontakt med vården angående sin psykiska ohälsa och sitt drogmissbruk.

Joel Freij:
B 2581-06 Misshandel, Grov misshandel
B 3114-05 Misshandel, Olaga hot, Hemfridsbrott, Skadegörelse

Jonathan Freij:
B 7845-09 Misshandel, Vapenbrott.
B 3114-05 Misshandel, Hemfridsbrott, Skadegörelse.
B 5919-05 Brott mot knivlagen.

Jonathan Sturk:
B 6616-08 Stöld, Brott mot knivlagen.
B 3166-08 Misshandel, Ringa narkotikabrott.
B 6271-13 Grovt vapenbrott, Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.