AFA Skaraborg: Familjen Engelin och det nazistiska medberoendet

Pride Skövde

Nordiska motståndsrörelsen har i år storsatsat i en kampanj mot pride, nazisternas modus i nästan samtliga städer verkar ha varit att dyka upp med en kamera, flygblad, fanor och tillresta aktivister. Den 19 Augusti hade turen kommit till Skövde. Enligt uppgift vågade man sig aldrig in på festivalområdet utan stod och tryckte på ett torg en bit därifrån, samt upplöste sin samling långt innan pridetåget tog torget i besittning. En handfull alerta festivaldeltagare tog dock tillfället i akt och följde efter nazisterna för att anteckna deras registreringsnummer, informationen förmedlades senare till oss.

Bilen man använde är en röd Volvo s40 med registreringsnummer ABE 856, ägaren heter Anders Engelin och bor i Torslanda. Vid första anblick kan man tro att Anders deltagit i NMR:s samling, men Anders har så vitt vi vet aldrig tidigare deltagit i någon nazistisk aktivitet. Dock anar man ett släktskap med en viss Simon Engelin, som är en profilerad medlem i NMR.

Nazistiskt medberoende

Det kan vara så att Anders faktiskt deltog eller medvetet sponsrade aktionen i Skövde. Men det kan också vara så att Anders förts bakom ljuset av Simon Engelin med kamrater och svävat i okunskap tills nu när hans namn publiceras här på Antifa.se. Hur det egentligen ligger till vet bara Simon och Anders Engelin, men vi i Afa Skaraborg stöter på fenomenet med anhörigas okunskap tillräckligt ofta att vi måste adressera det.

Att vara anhörig till en nazist är sannerligen ingen bekväm sits att befinna sig i, men för varje aktiv nazist finns ändå alltid ett nät bestående av föräldrar, syskon och släktingar.

När man tillhör en persons närmaste krets vill man gärna ställa upp när man kan, det kan handla om att låna ut pengar, fordon eller underlätta sina nära och käras vardag på andra sätt. Det är absolout inget konstigt med detta! Men när det kommer till en person aktiv inom den nazistiska rörelsen riskerar du, din välvilja till trots, att främja nazistisk aktivitet. Det är inte bara en fara för dig och dina materiella saker utan också för rasifierade, HBTQ-personer, socialister mfl.

Du kanske inte känner till personens politiska engagemang, lever i en naiv föreställning om att det bara rör sig om en fas, eller som många; känner sig hjälplös och inte vill konfrontera personen i fråga för husfridens skull.

Du kanske är den där beundransvärda ängeln i vardagen vi alla behöver, men personen du hjälper befinner sig i en sekteristisk och manipulativ politisk miljö som kommer att utnyttja dig. Att disponera bil eller upplåta lokaler åt nazister är kort sagt aldrig en bra idé.

Känner du igen dig i den här situationen och vill ha tips? Hör av dig till [email protected].