AFA Research: Svenska Motståndsrörelsen tappar mark i Jämtland

Med anledning av SVT:s artikel ”Nazistorganisationen ökar sin närvaro i Jämtland” väljer AFA-Research att beskriva den nazistiska närvaron lite närmare istället för att som i artikeln måla upp en bild av Svenska Motståndsrörelsen som inte stämmer överens med verkligheten, detta eftersom artikeln bygger material från 2015.

Tvärtom emot vad artikeln ger sken av har SMR:s aktivitet i Jämtlands län minskat drastiskt under det senaste året. Nazisterna i Jämtland har blivit färre och endast spridit sin propaganda vid 12 olika tillfällen under 2016, varav endast fyra efter april. Det är viktigt att motverka nazism, problematisera och granska den grogrund som nazister får sin luft ifrån, men det är också viktigt att inte överdriva deras kapacitet.

SMR har sedan upplösningen av Svenskarnas parti våren 2015 blivit den enda nazistiska organisationen i Jämtland. Trots detta har rörelsen misslyckats totalt med att sprida sin ideologi i länet. Organisationen är, och har varit, helt beroende av inflyttade och tillresta medlemmar för att bedriva någon form av aktivism överhuvudtaget. Eftersom SMR inte lyckats samla fler än 3-4 medlemmar åt gången i länet har de engagerade i Jämtland aldrig lyckats genomföra offentliga aktiviteter på egen hand. Vid de senaste tillfällena som organisationen delat propaganda i Östersund har det endast varit Mikael Andic (se längre ner) som kommit från länet, de andra har varit tillresta från kusten. Två gånger det senaste året har det hävdats att det skett rekryteringsmöten. Till er som har tankar på att organisera er nazistiskt så har vi bara en sak att säga: ni kommer snart hamna här ni också.

Det uppsving som beskrivs i SVTs artikel kan egentligen tillägnas tre personer, varav två inte längre är aktiva i Jämtlands län. Nedan följer en mer utförlig rapport av aktiva nazister i länet de senaste åren.

Den mångårigt aktiva nazisten Robin Palmblad (19841009-4018) flyttade tillsammans med sin partner Linda (19811006-3305) och deras barn runt en del i södra Sverige innan de 2012 flyttade till Backe, Strömsund. Palmblad fortsatte med egenföretagande inom IT och fick en deltidstjänst som brandman vilket kritiserades av befolkningen i kommunen. Huset han bodde i hyrde han av Mattias Engde (19760612-8259). Engde och Palmblad har tillsammans drivit den ”lokala nyhetsportalen” Fjällsjö Nyheter, en sida som spridit SMRs propaganda och hetsat mot lokalbefolkningen med påhittade historier. Hemsidan drivs sedan en tid tillbaka officiellt av SMR och är en av deras propagandakanaler. Lokalt kände man tidigt till intentionerna med hemsidan men nationellt blev den känd när Engde blev åtalad för misshandel och hans far Kjell Sjödin (19460428-7815) för grovt olaga hot efter att ha skjutit mot en grupp asylsökande som ville besöka Engdes djur. Engde har tidigare varit engagerad i den lokala skytteklubben. Engde som redan innan händelsen varit illa omtyckt på byn har nu isolerats ytterligare men bor kvar.

Som en av aktörerna bakom hemsidan uppmärksammades även Palmblad vilket ledde till ytterligare problem. Palmblad har hittills under sin tid i SMR stannat hemma vid mindre aktiviteter och större arrangemang. Det som tagit större delen av hans tid har varit engagemanget kring organisationens podd och hemsida. Något annat som antagligen har tagit stor del av hans tid har varit det drogberoende som han tyvärr inte lämnade efter sig när han startade det nya livet i Jämtland. Palmblad är tidigare dömd i Stockholm för att ha misshandlat en taxichaufför efter att denne tutat på honom när han vinglat ut i vägen. Isoleringen och den stigmatisering som det innebär att vara nazist blev tillslut för mycket för Palmblad. I slutet av Oktober 2016 flyttade Palmblad med familj till Dalarna.

Tom Laurén (19740308-0372) flyttade även han till Jämtland under 2012 från Stockholm. Han lever under skyddad identitet men sågs senast till i Mörsil där hans företag också varit registrerat, Laurén arbetar i byggbranschen. Laurén har ett förflutet inom nazistisk organisering sedan mitten av 90-talet och har bland annat deltagit i en attack mot en antirasistisk konsert. Han är även dömd för för att stulit pengar från en idrottsförening han var kassör i 2010. Innan dess dömdes han 2003 för ett lättare trafikbrott. Under 2000-talet var han aktiv kring Nationaldemokraterna. Han höll en relativt låg profil i länet tills namninsamlingen för den parlamentariska grenen av SMR tog fart. Som ensam nazist stod han för alla aktiviteter i västra Jämtland. Det blev inte mindre ensamt av att hans fru lämnade honom och flyttade tillbaka till Stockholm. Laurén var fram till mitten av 2015 medlem i föreningen Åre Bergscyklister och var aktiv downhillinstruktör, men han är inte längre medlem där. Kanske ledde all denna ensamhet till att han slutade vara aktiv inom SMR. Laurén delade sitt senaste flygblad för SMR den 31 Januari i Åre och har inte varit aktiv sedan dess. Vi hoppades att han då helt hade lämnat den högerextrema miljön, men tyvärr verkar han ha fallit tillbaka eftersom att han sågs delta i organisationens demonstration i Stockholm den 12:e november.

Mikael (tidigare Mikail) Andic (900730-5155) flyttade från Strömsund till Östersund och bor sedan 11 Juni 2015 centralt i stan. Mikael har sedan ung ålder letat efter ett sammanhang och har sedan en tid tillbaka varit aktiv i SMR. Med tanke på hans turkiska bakgrund har han det dock säkert svårt att bli sedd som en fullvärdig medlem. Eftersom han varit den enda aktiva medlemmen i Östersund har hans aktivism inneburit ett flertal ensamma nattliga besök vid brevlådor, lyktstolpar och lokaltidningarnas kontor med en kamera i handen och klistermärken i jackfickan. Han har tröttnat det senaste året men har ändå lyckats ta sig ut vid ett handfull tillfällen. Mikael har setts till vid flera aktiviteter sedan 2013, senast vid en offentlig flygbladsdelning i Östersund och innan det SMRs demonstration i Stockholm 12:e november.

Andra nazister som inte varit lika framträdande är Amanda Mörtberg, hennes partner Robin Engström och Viktor Jokinen.

Mörtberg (19920907-2181) kunde ses på SMRs demonstration i Borlänge i våras och har delat propaganda i hennes hemkommun Strömsund. Hon är inte dömd för något brott. Pappan till hennes förstfödda barn har ansökt om att helt få ta över vårdnaden och vi i AFA unnar såklart alla barn att inte behöva växa upp en nazistisk sekt.

Engström (19920204-4138) poserar gärna på kort med Jimmie Åkesson, annars verkar han gärna begå brott. Engström är dömd för trafikbrott och medhjälp till grov stöld (B3008-13 Östersunds TR) och skadegörelse. Även han har delat propaganda och hetsat mot asylsökande i kommunen.

Vet du mer om Svenska Motståndsrörelsens aktivitet i Jämtland? Eller berörs du på andra sätt av den här artikeln? Tänk då på att arbetsgivare, hyresvärdar och andra gärna gör en koll på internet innan de har någon kontakt med dig. Samtliga uppgifter kommer ligga uppe på vår hemsida till dess att den berörda parten hör av sig. Kontakta oss gärna via mail, eller använd vårt kontaktformulär för att maila oss krypterat!

Tveka inte över att kontakta oss!

Mail: afa-doku@riseup.net

Mikael_Andic_1maj

Mikael Andic 19900730-5155

Samuel Permans gata 35 C lgh 1201
831 42 Östersund

Mattias_Engde
Mattias Engde 19760612-8259

Gamla vägen 26
88050 Backe

Tom_Lauren
Tom Laurén 19740308-0372

Skyddad ID

Amanda_Mörtberg
Amanda Mörtberg 19920907-2181

Hallviken 360
833 92 Strömsund

Robin_engström
Robin Engström 19920204-4138

Hallviken 360
833 92 Strömsund