AFA Malmö: Ulrika Hugoson – Fördjupning

Intresset kring Ulrika Hugoson (840407-4083) har varit stort de senaste veckorna. Många har läst artikeln om henne på antifa.se och flera stora tidningar har uppmärksammat hennes aktiviteter och politiska ställningstaganden. Eftersom intresset varit så stort vill vi ta tillfället i akt att gräva en aning djupare i det Ulrika egentligen säger och tycker när hon är bland vänner och åsiktsfränder i diverse högerextrema podcasts och på det antisemitiska sociala nätverket oopih.com. Ulrika har under de gångna veckorna gång på gång i olika forum hävdat att hon är “oskyldig”. Samtidigt har hon givits utrymme att lägga ut texten om vart hon har sin ideologiska hemvist, vilken människosyn hon har och vilka som är hennes politiska hjärtefrågor. Med detta i beaktanda ställer oss vi i AFA Malmö något frågande till vad Ulrika egentligen menar när hon säger att hon är “oskyldig”.

Det är bland annat till den högerextrema nyhetssajten Nya Tider Ulrika vänder sig för att förklara att hon är “oskyldig”.

I den här artikeln ska vi titta lite närmare på hur Ulrika uttalar sig när hon befinner sig i trygga rum på sociala medier och i högerextrema podcasts.

Podcasts

Ulrika har låtit sig intervjuas av den amerikanska nazistiska nyhetssajten The Daily Stormer. The Daily Stormer är en sajt som bland annat uppmanar sina läsare att gå med i “the struggle for white supremacy”. I den intervju Ulrika ger blir hon tillfrågad om hur hon ser på Sveriges framtis och svarar då:

“Något måste hända, jag menar drastiskt. För sakta så slits landet i stycken. Svenskarna kommer vara i ett hörn och invandrarna i ett annat. Jag tror det kommer vara så dåligt. Jag tror det kommer bli inbördeskrig, faktiskt. Men jag vill inte tro på att det kommer hända än. För det finns en massa motståndsgrupper som försöker göra något åt det i Sverige. Men också svenskar som lever utanför Sverige, i Europa och andra delar av världen, som försöker göra sin grej för att hjälpa Sverige”.

Ulrika verkar alltså menar att hon tror att ett inbördeskrig mellan “svenskar” och “invandrare” är på väg, men att “motstråndsgrupper” kommer att fördröja utvecklingen. Frågan är om de “motståndsgrupper” Ulrika syftar på är samma människor som i Sverige sitter häktade för sprängattentat mot flyktingboenden och som är grovt kriminellt belastade, dömda för bland annat rån, dråp, mordförsök och mordbrand?

Ulrika har också medverkat i den högerextrema podcasten “Ingrid och Conrad”. I intervjun använder sig Ulrika av pseudonymen “Linda” när hon berättar om några av de elever hon har på Olympiaskolan i Kävlinge. I intervjun misstänkliggör Ulrika två mellanstadieelever med rötter i Afghanistan genom att påstå att barnen är äldre än de utger sig för att vara. Hon säger:

“Jag har fått in två stycken pojkar, inom citationstecken “pojkar”, från Afghanistan för några veckor sedan. Eh, hur gamla tror ni de ser ut?”

Ulrika fortsätter:

“Så länge jag har språket på min sida så har jag ju makten lite mer. Men jag tror när väl den dagen de kan lite mer svenska, det är då det kan börja hända saker.”

I sin jakt på bevis för att hon är oskyldig till att vara en aktiv nazist och oskyldig till de anklagelser som riktats mot henne, drar sig inte Ulrika för att hänga ut sina egna elever i högerextrema medier.

Oopih.com

Ulrika är som bekant en aktiv användare på oopih.com. Det är också till sina vänner på sociala medier hon vänt sig för att berätta om de orättvisor hon menar att hon utsatts för och för att berätta om det hon kallar sitt “uppvaknande”. Ulrikas uppvaknande har bland att resulterat i en brinnande önskan att gå med i Nordiska Motståndsrörelsen, men har också fört med sig en del oförutsedda konsekvenser:

Ulrikas “uppvaknande” har desvärre lett till att hon inte längre kan se filmer som “Sound of Music” eftersom filmerna innehåller “propaganda”.

Ulrika berättar också att hon gärna skulle bli medlem i Nordiska Motståndsrörelsen, om hon bara hade möjlighet:

 

Och hon drar sig inte heller för att ironisera öppet över sina elever:

Att istället starta egna skolor för “nationella” tycker Ulrika är en “superbra idé”:

Det återstår att se om detta blir Ulrikas nästa projekt, nu när hon inte längre undervisar på Olympiaskolan i Kävlinge.

Finns du med i våra artiklar eller har varit aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen och vill undvika vår framtida uppmärksamhet? Hör då av dig till oss! Du når oss via mail.

Tänk på att arbetsgivare, hyresvärdar och andra gärna gör en koll på internet innan de har någon kontakt med dig. Dina uppgifter kommer ligga uppe på vår hemsida tills att du hör av dig. Har du mer information om fascister i Skåne, eller vill du aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte över att kontakta oss! Mail: [email protected]

Antifascistisk Aktion Malmö