AFA Malmö: Organiserad nazist attackerade demonstranter

Sedan en månad tillbaka har det i Jägersro i Malmö pågått en demonstration för irakiers rätt till asyl i Sverige. Demonstrationen har upprepade gånger attackerats av högerextremister, som bland annat har bussat hundar på demonstranterna och punkterat bildäck. Natten till måndagen attackerades demonstrationen av en nazist aktiv inom Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Under natten mellan söndagen och måndagen blev demonstranterna i Jägersro, som demonstrerar utanför Migrationsverket, attackerade av en bilist som avsiktligen försökte köra över demonstrationsdeltagarna och förstöra deras plakat och banderoller. Efter att ha kört på en trästolpe som fungerade som flaggstång fick bilisten sladd och körde in i ett träd. Demonstranterna har beskrivit hur föraren länge satt kvar i bilen, beväpnad med kniv, och senare steg ut och attackerade dem med pepparsprej. Mannen omhändertogs så småningom på platsen av de poliser som senare anlände. Bilen, som var prydd med en nazistisk örn och hakkors, bogserades bort.

Det visade sig snart att det rörde sig om en sedan tidigare känd, aktiv nazist, som under perioder har haft som vana att genomföra liknande vansinnesdåd i trakterna kring Malmö – en person som blivit identifierad som Alex Jönsson (950122-9471). Historien om Alex börjar i själva verket flera månader innan den våldsamma attacken mot asylrättsdemonstranterna.

 

Hakkorsbilen i Rosengård

Tidigt under februari månad rapporterade flera medier i Malmö om hur en bil sågs köra genom och kring Rosengård. Uppmärksamheten detta rönte berodde på att bakluckan på bilen var täckt av en stor hakkors-fana. En dekal från rugbylaget Pingvin Rugby Club dokumenterades vid tillfället sitta på bilen, vilket fick Trelleborgs-laget att ta avstånd och i media tydliggöra att man tar avstånd från nazism och rasism:

“Rugbyn är öppen för alla och skall alltid vara det. Vi har absolut ingenting med dessa vansinnesgrejer att göra”

Läsarbild som skickades in till media efter händelsen i Rosengård.

Åskådare beskrev för media hur de blev chockade av att se bilen – med en leende chaufför – åka förbi dem påväg ut från Rosengård. Fallet med hakkorsbilen på Amiralsgatan förblev dock olöst i ytterligare ett par månader, fram till en dag i april dag då bilen återigen syntes i Malmö – den här gången på Möllevången och utan hakkorsfana.

 

Nazisten på Möllan

Sent under lördagen 22:a april iakttogs en ensam individ gående på Kristanstadsgatan i centrala Malmö, en av många gator i området som slutar i anslutning till Möllevångstorget. Han rapporterades vara klädd i en uppknäppt jacka och under denna syntes en tröja med tryck från NMR – en av de våldsamaste nazistiska grupperingarna i Sverige. Han hade precis satt upp ett par stycken nazistiska klistermärken längs med gatan när han upptäcktes, mitt under sin korta promenad längs med Folkets Park. De antifascister som underrättats om hans närvaro sökte genast upp mannen ifråga för att konfrontera honom, men innan de hann komma ikapp honom hade han återvänt till sin bil och försvann iväg.

Han lämnade dock inte omedelbart Möllevången, utan kom kort därpå tillbaka i sin bil, med vilken han försökte köra över de människor som då befann sig på Kristianstadsgatan. Bilen hade kort dessförinnan hunnits identifieras som tillhörande en medelålders kvinna boende utanför Trelleborg. Senare, under nästföljande vecka, publicerades det en kamprapport på Nordfront (NMR:s hemsida och nyhetsportal) om kvällen ifråga, där händelserna beskrevs som “propagandaspridning”.

Skärmbild av det publicerade inlägget på Nordfront.

Efter vansinnesfärden på Möllevången föll pusselbitarna snabbt på plats, och det visade sig snart att det inte var första gången som bilens förare rört sig i Malmö med illasinnade intentioner. Bilen visade sig vara samma mörkgrå Jeep Grand Cherokee som i februari kört genom Rosengård med en hakkorsfana över bakrutan – och personen som kört den identifierades som Alex Jönsson, en 22-årig lastbilschaufför från Klagstorp.

 

Långtgående nazistiskt engagemang

Alex Jönsson är 22 år gammal och bor på familjens gård i Klagstorp utanför Trelleborg, tillsammans med sina föräldrar. Han har i sin ungdom tidigare spelat rugby i laget Pingvin Rugby Club, med vilka han i sina tonår bland annat reste till London för att spela rugby. Han kallas av sina vänner för Dino – ett namn han använder flitigt på Internet, exempelvis i kommentarsfält till Nordfront och på den antisemitiska Facebook-kopian Oopih. Hans väg in i den nazistiska organisationen NMR stöttades av Tobias Malvå – med vilken han ofta umgås och sätter upp klistermärken – och han har figurerat på NMR:s hemsida i samband med kamprapporter om propgandaspridning och studiecirklar.

Fotografi uppladdat på Nordfront av NMR. Alex syns i mitten av bilden (inringad), i grön långärmad tröja, sittande bredvid Kenneth Malmqvist (andra från vänster i bild).

Alex har synts till på flertalet arrangemang i NMR:s regi, såsom den aktion som genomfördes under Folkets Demonstration i Trelleborg 4:e mars 2017, då aktivister från NMR hängde ned en banderoll, från parkeringshuset ovanför manfestationen, med texten “Nationalsocialistisk zon”. Alex var vid det tillfället uppe på taket och höll i banderollen tillsammans med andra NMR-aktivister, såsom Danny Jönsson och Kenneth Malmqvist.

Alex identifierades även på plats i Falun, i NMR:s första maj-tåg 2017. Han hade då tagit sin mammas mörkgrå Jeep upp till Dalarna för att delta i marschen, i vilken han sällskapade med bland andra Jarl Herlitz.

Alex har för olika nazistiska sammanhang iaktagits använda två olika fordon – båda tillhörande familjen, vilka har flertalet fordon skrivna på sig. Den Jeep som han vid ett flertal tillfällen har använt sig av är skriven på modern, medan den svastika-prydda Volvo som användes under den senaste våldsamma attacken i Jägersro är hans egen, inköpt under våren.

XEK 729 – Jeep Grand Cherokee, mörkgrå

NGM 167 – Volvo 944-811, grå

 

Våldsam och instabil personlighet

Alex Jönsson är en dokumenterat oberäknelig individ, som vid flertalet tillfällen har gjort sig skyldig till potentiellt dödliga attacker på meningsmotståndare och – enligt honom – icke önskvärda personer. Hans benägenhet att inte bara ta till hot utan också fysiskt ge sig på och försöka skada andra människor bekräftades återigen i och med attacken mot demonstrationen i Jägersro, då han försökt att ta livet av människor genom att köra över dem med bil.

Skärmbild från Alex’ eget Facebook-konto, från ett tillfälle då han stal och brände upp en s.k pride-flagga.

Hans våldsamma läggning och labila personlighet understryks ideologiskt av de sidor av sig själv som han visat upp på Internet, och inte minst av hans väldokumenterade nazistiska engagemang och det faktum att han vid upprepade tillfällen försökt köra över demonstranterna i Jägersro, förstöra deras ägodelar och sökt skada dem. Förutom öppen rasism har han tidigare gett uttryck för militant homofoba åsikter, genom flaggbränning och deltagande i nazistiska, homofoba sammanhang.

I dagsläget är Alex formellt misstänkt för en rad brott i samband med den nämnda attacken på demonstranterna i Jägersro – samt även en liknande attack dagen före det utpekade tillfället – bland annat: misshandel, framkallande av annans fara, hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Alex Jönsson
19950122-9471
Brunsbovägen 234-10
231 98 Klagstorp
Trelleborgs kommun

Känner du dig träffad av vår artikel – eller vill undvika vår framtida uppärksamhet? Hör då gärna av dig till oss på mail eller via vår krypterade kontaktformulär. Våra kamrater i Helsingborg har skrivit en bra sammanfattning om hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare: Angående avhopp från den nationella rörelsen.

Känner du Alex personligen, träffar du honom i vardagen, på jobbet eller i byn? Hör då gärna av dig till oss med tips och information! Har du annan information om fascister i Skåne, eller vill du aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss! Mail:
[email protected]