AFA Skåne: Midgårds kunder – del 2

För ett par veckor sedan gick vi offentligt ut med utvalda namn och uppgifter på personer som figurerat i kundregistret hos den nazistiska webbutiken Midgård. Sedan dess har ytterligare intrång skett och nya läckor har sett dagens ljus. Vi fortsätter nu vår pågående exponering av butikens kunder.

Midgård är en webbutik som ägs och drivs av nazister, samt saluför nationalsocialistiskt och fascistiskt material. Bland de artiklar som saluförs på hemsidan går det att finna fascistiskt litteratur, kläder med nazistiska motiv och musikalbum av vit makt-musiker. Att det är en nazistisk hemsida, driven av personer med bakgrund i och sympati hos den svenska nazistiska rörelsen råder det ingen tvekan om – vilket vi med all önskad tydlighet har klargjort i tidigare delar av vår granskning.

Nya läckor

Sedan vår första artikel om Midgårs kunder kom ut har butiken utsatts för ytterligare attacker, med efterföljande dataintrång och informationsläckor. Det kundregister vi ursprungligen haft tillgång till, och utgått ifrån i våra granskningar, har sträckt sig från mitten av 2011 till 6:e maj 2017. Efter nya intrång har vi fått tillgång till uppdaterade register, vilka sträcker sig till september 2017. I och med detta nya register kan vi också komplettera vår tidigare artikel med nya uppigifter.

Vi skrev redan i artikeln Midgårds kunder – del 1 om den sverigedemokratiske politikern Tommy Nilsson (561127-4316), som representerar Sverigedemokraterna (SD) i Vellinge. Sedan den artikeln skrevs har ny information tillkommit, som visar att Nilsson beställt ytterligare material från Midgård, i en beställning lagd 15:e augusti i år. Beställningen innehöll både vit makt-musik och konspiratoriska och antisemitiska texter, inklusive den nazistiska kampmemoaren Mein Kampf. I beställningen inkluderades följande titlar, för ett värde av 1399 kr:

Den sanna historien om Bilderberggruppen – av Daniel Estulin (bok)
Dog verkligen sex miljoner? – av Richard Harwood (bok)
Mein Kampf – av Adolf Hitler (bok)
Hell Seger! – av Magnus Söderman (bok)
Pluton Svea – Genom kamp till seger (musikalbum)
Nordland nr 6 (tidskrift)

Vi fortsätter nu publiceringen av kunder från Midgårds register, med ytterligare fyra nya namn från Skåne-regionen.

Marcus Haglund.

Marcus Haglund (671015-3997) är en företagare bosatt och verksam i Malmö. Han sitter i flertalet bolagsstyrelser, bland annat för Voluntas och Sushi Time i Malmö, samt ett eget PR-bolag. Vid två olika tillfällen har han beställt nazistiskt och antisemitiskt, konspiratoriskt material från Midgård, inklusive en affisch med Hitler-motiv.

Jan Scholanders arbetsplats, Mellanhedsskolan.

Jan Scholander (620629-3539) är även han bosatt och verksam i Malmö. Han har länge arbetat som fritidspedagog på Mellanhedsskolan i Malmö, och förekommer i likabehandlingsplaner mellan 2010 och 2016. Också Scholander har lagt flertalet beställningar hos Midgård, innehållande såväl vit makt-musik såsom Sturmwehr och Skalde, samt en biografi över den nazistiske martyren Horst Wessel.

Arben Ferizi.

Arben Ferizi (750816-3093) är en fascist bosatt i Landskrona, som har beställt och satt upp flertalet klistermärken från Midgård, för ett värde av 1190 kronor. Bland de klistermärken som Ferizi under det senaste året har beställt finns motiv som “Save Our Race”, “Svensk Zon” och “Refugees Go Home”.

Mats Erlingsson (inringad) på bild tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Sist ut i dagens artikel är Mats Erlingsson (600228-3551), en moderat politiker i Hässleholm som företräder partiet offentligt i Tyringe. Han har figurerat på bild med kända moderata politiker, som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, och förekommer i Midgårds kundregister sedan han beställt ett exemplar av Mein Kampf.

En moderat politiker som stödjer nazistisk verksamhet är en allvarlig sak som inte kan bortförklaras med simpla ursäkter. Midgård skyltar, som vi redan visat, öppet med såväl nazistiska ståndpunkter i såväl eget material som hemsidans innehåll och saluförda varor. Det bör inte råda någon som helst tvekan om butikens ideologiska hemvist, ej heller för en moderat politiker.

Marcus Haglund
19671015-3997
Prunusgatan 20
21232 Malmö

Jan Scholander
19620629-3539
Rådmansgatan 15C
21146 Malmö

Arben Ferizi
19750816-3093
Stora Strandgatan 11M
26131 Landskrona

Mats Erlingsson
19600228-3551
Röke 4030
28293 Röke

Känner du dig träffad av vår artikel – eller vill du undvika vår framtida uppärksamhet? Är det så att du misstänker att du eventuellt kan komma att förekomma i Midgårds kundregister, och därmed löper risk att i framtiden exponeras som nazistisk sympatisör på vår hemsida? Vet du med dig att du, som boende i Skåne, någon gång har handlat material från Midgårds webbutik? Eller finns det andra anlendingar till din oro, som du vill dela med oss? Vi lyssnar gärna på din oro och tar mer än gärna emot mail från dig! För den som vill kontakta oss och meddela sitt avhopp eller ånger, så har våra kamrater i Helsingborg har skrivit en bra sammanfattning om hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare: Angående avhopp från den nationella rörelsen.

Känner du igen någon av personerna i vår artikel, vill komma med tips eller dela med dig av information? Hör då gärna av dig till oss! Har du annan information om fascister i Skåne, eller vill aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta någon av lokalgrupperna i Skåne. Mail:

[email protected]
[email protected]
[email protected]