AFA Skåne: Näste 3 – Bland missbrukare och antisociala brottslingar

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) försöker ofta framställa sig som en rörelse för sunda värderingar, för en “naturlig” och “organisk” livsstil, samt mot dekadens och “antikultur”. AFA Skåne kan idag berätta ingående om hur deras medlemmar och aktivister i själva verket engarerar sig i mängder av antisociala aktiviteter.

Under 2017 har vi sett hur Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) näste 3 – den regionala organisation inom NMR:s hierarkier som innefattar Skåne och Blekinge – har dalat i både aktivitet och antal medlemmar. Detta mycket tack vare att antifascister över hela Skåne har bedrivit ett effektivt och lyckat atifascistiskt arbete – vilket i sin tur kan sägas ha underlättats av NMR själva, då nästet i desperation efter nya medlemmar har öppnat upp dörrarna för missbrukare och diverse antisociala brottslingar. Näste 3, som för närvarade leds av nästeschefen Freddy Nerman (900607-2996), har på grund av den höga omsättningen av personer mer eller mindre medvetet bortsett från NMR:s egna regler angående oönskade individer och beteenden. Detta för att kunna fylla upp nästet med aktiva personer och bära upp den egna verksamheten.

NMR beskriver själva, i sin skrift “Handbok för aktivister i Nordiska motståndsrörelsen”, hur en medlem eller aktivist bör bete sig och leva sitt liv. Till de beteenden som enligt organisationen själv är förbjudet hör bland annat alkohol- och narkotikamissbruk, bruk av anabola steroider, samt psykisk sjukdom. Citat ur texten:

Allt missbruk av droger är skadligt. En nationalsocialist har nolltolerans mot olagliga droger och ser med stor skepsis även på den legala narkotika som har mediciniskt användningsområde.

I denna artikel kommer vi att belysa olika individer som NMR i Skåne har välkomnat med öppna armar och sett genom fingrarna med när det gäller deras antisociala brottslighet. Bland nazisterna i näste 3 kan vi hitta kvinnomisshandlare, hopplösa missbrukare och förbrytare av olika slag.

 

Nuvarande medlemmar:

 

Hampus Broomén.

Hampus Broomén (880603-4115) är tidigare omskriven på vår hemsida och har deltagit på aktiviteter tillsammans med NMR:s nyförvärv Gustaf Malmlöf (860718-4010) i norra Skåne, där han har bl.a har synts till på kamprapporter på organisationens hemsida. Hampus har på Internet också visat intresse för att delta på demonstrationen i Göteborg 30:e september. Hampus och Gustaf är vänner sedatidigare var aktiv i näste 3 och bosatt i Ystn tidigare, och det är inom deras sociala sfär ingen hemlighet vad Hampus har för kvinnosyn – med tillhörande domar. Hampus är dömd till 4 månaders fängelse för flertalet misshandlar, olaga hot, hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande, ofredande och överträdelse av kontaktförbud – allt detta riktat mot en kvinna som han hade en relation med och bodde hos 2013. Nazister brukar ofta hävda att de behövs för att skydda svenska kvinnor – något som verkligheten talar emot.

Utdrag ur förundersökningsprotokoll:

Gärning – Broomén har den 21 augusti 2013 i ***** *****s bostad i Helsingborg tilldelat henne flera slag med knuten hand som träffat i magen/bröstet […]

Gärning – Broomén har den 26 september 2013 på Planteringsvägen i Helsingborg angripit ***** ***** och knäat/sparkat henne i magen. […]

Gärning – Broomén har den 20 oktober 2013 i Helsingborg tilldelat ***** ***** flera knynävsslag i ansiktet Våldet har orsakat smärta en blödning från munnen […]

Hampus Broomén förekommer i belastningsregistret under 12 avsnitt. Han är dömd av tingsrätten den 1 november 2012 för bl.a. misshandel och olaga hot till fängelse nio månader. Han är därefter dömd av tingsrätten den 14 november 2012 för bl.a. misshandel och olaga hot till fängelse en månad och den 21 november 2012 är han vidare dömd för bl.a. olaga hot till fängelse en månad. Han frigavs villkorligt från nämnda straff den 12 juni 2013 med en återstående stafftid om tre månader och 20 dagar.

 

Domar:

Misshandel (5 tillfällen) – (Helsingborgs TR B 4196-13)
Olaga hot (2 tillfällen) – (Helsingborgs TR B 4196-13)
Hemfridsbrott – (Helsingborgs TR B 4196-13)
Ofredande – (Helsingborgs TR B 4196-13)
Egenmäktigt förfarande – (Helsingborgs TR B 4196-13)

Ted Jönsson.

Ted Jönsson (940903-4650) som vi tidigare skrivit om här på vår hemsida, har under de senaste åren fått fortsatt förtroende bland hans nazistiska kamrater, även då kamrater och ledning i näste 3 mycket väl känt till hans missbruk och antisociala beteende. Ted har av personer i sin närhet – och som vi har varit i kontakt med – beskrivits som “lite bakom”, och en person som inte tar många egna initiativ utan främst följer efter sin lillebror Danny.

En av Teds kriminella bedrifter är då han och en kamrat tog sig in i en kyrka och under ett pågående dop bestal familjen och besökarna på deras tillhörigheter. De stal också kyrkans kassaskrin, och som kronan på verket tog de också doppresenten. Ted dömdes också för en misshandel med ett bollträ och pepparspray på två antirasister i Landskrona tillsammans med sina bröder. I den efterföljande husrannsakan hittade polisen stora mängder nazistisk propaganda, samt vapen och narkotika i form av ampuller med steroider och pulver. Ted dömdes också för misshandeln av en man vid ICA i Kävlinge tillsammans med sin lillebror Danny och deras två vänner.

Ted har själv öppenhjärtligt pratat med Kriminalvården om sitt missbruk, i personutredningen inför en kommande rättegång gällande misshandel:

Ted Jönsson berättar att han provade dopning preparat första gången när han var i 13 års åldern. Han använde då Anabola steroider. Han har sedan fortsatt att använda detta i perioder. Han berättar att han använder det i 3 månader för att sedan ha uppehåll i 3 månader för att sedan avvända det igen. När han använder det tar han sprutor om 1,5 ml 2 gånger i veckan. Han uppger att han använde Anabola steroider senast i januari i år. Han säger att han nu slutat med det då han lätt blir aggressiv. Vidare berättar Ted Jönsson att han på fester har provat narkotiska preparat i form av kokain, amfetamin och extacy. Första gången var för två år sedan. Senast han använde något av dessa narkotiska preparat var för några månader sedan. […]”

Domar:

Misshandel (häkning) – (Hbg TR 3563-17)
Stöld (Lunds TR B 1428-11)
Misshandel – (Lunds TR B 5448-14)
Misshandel – (Lunds TR MisshandelB 1493-15 )

Danny Jönsson.

Danny Jönsson (980610-4676 ) – som vi också tidigare skrivit om på vår hemsida – har, liksom sin storebror Ted, fått fortsatt förtroende bland hans kamrater i NMR. Detta fortsatta förtroende skulle av utomstående kunna ifrågasättas, då Danny vid upprepade tillfällen betett sig på sätt som går emot NMR:s egna förhållningssätt för aktiva medlemmar. Det tycks hur som helst som att ledningen i näste 3 har valt att blunda för detta, då Danny har varit väldigt aktiv tillgång för nästet, även om han ibland haft uppehåll p.g.a. sitt missbruk, den frekventa kontakt med polisen eller exempelvis häktning. Den aktivism som Danny tills nyligen höll en kvanitativt sett hög nivå inom gjorde att hans hemstad, Landskrona, kom på 5:e plats i Nordfronts statistik över kamprapporter för året 2016.

Under den förre nästeschefen, Mattias Hagman (850122-3518), blev Danny varnad för att han inte längre skulle vara välkommen i orgaisationen om han inte ändrade sitt beteende. Detta tycks ha varit tomma hot, då Danny har fortsatt med sina antisociala aktiviteter utan några synliga repressalier från ledningen. Danny har liksom sin bror även han blivit dömd för att ha misshandlat flera personer vid olika tillfällen. Han har även blivit dömd för våldsamt upplopp i samband med politisk aktivism i Stockholm – den enda av hans domar som har skett i samband med en sanktionerad NMR-aktion.

De andra brott som han har blivit dömd för kretsar ofta kring saker han gjort under drogpåverkan, då han hotat eller attackerat personer som på något sätt har misshagat honom. Det rör sig t.ex om hur han under en period trakasserat en man och en kvinna, för att slutligen attackera och misshandla mannen. Han har även, i berusat tillstånd, hotat för honom okända, yngre kvinnor med elpistol, efter att de gjort klart för honom att han inte fick följa med dem på fest. Ur förundersökningsprotokollet:

De två okända killarna började påpeka att de skulle med på den festen. När de tre målsägande förklarade att de nog inte var någon bra ide så blev Danny aggressiv. Danny tog då upp en elpistol och tryckte igång den framför huvudena på dem. Vilket fick de tre målsägande att känna rädsla. Danny fortsatte sedan hota dem genom att säga om någon av er är kommunister så ska jag döda er.

I samband med husrannsakan, efter en misshandel utförd tillsammans med sina två bröder, kunde polisen hitta tidigare nämnda ampuller, kanyler och anabola steroider i Dannys rum. Danny har en problematisk relation till modern, då familjen bor trångbott i Landskrona (med 4 syskon, samt modern), vilket också tycks påverka hans förhållande till den nio år äldre nazisten Susanne Stenberg (890201-7022). Paret har en svajig relation som har pågått i flera år – även sedan innan Danny hunnit fylla 18 år – men väntar nu barn tillsammans.

Domar:

Misshandel (häkning) – (Hbg TR 3563-17)
Vapenbrott (ringa brott) – (Lunds TR B 174-17)
Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål (knivlagen) – (Lunds TR B 174-17)
Brott mot knivlagen – (Lunds TR B 3772-16)
Våldsamt upplopp – (Sthlms TR B 977-16)
Försök till misshandel – (Sthlms TR B 977-16)
Vapenbrott (ringa brott) – (Lunds TR B 5448-14)
Misshandel – (Lunds TR B 5448-14)
Hets mot folkgrupp – (Lunds TR B 5899)
Brott mot ordningslagen – (Lunds TR B 5899)
Misshandel – (Lunds TR B 1493-15 )
Hets mot folkgrupp – (Lunds TR B 1493-15)

Kenneth Malmqvist.

Kenneth Malmqvist (880510-3697) har som många andra i näste 3 pågående eller tidigare problem med narkotika. Det som skiljer honom från sina kamrater är huvudsakligen på vilket sätt hans missbruk avslöjades, nämligen på ett målsägarförhör hos polisen. Detta efter att han blivit rånad, och polisen under förhöret fattade misstanke att Kenneth på något sätt var påverkad. Urinprovet som följde visade att Kenneth faktiskt hade gått till förhör hos polisstationen påtänd. Hans förklaring till detta missbruk var följande:

Kenneth rökte cannabis eftersom han mådde dåligt, var stressad och kände ångest. Anledningen till att Kenneth rökte var att hans Stesolid som han har utskrivna hade tagit slut. Kenneth rökte ensam henna och han rökte vid tre olika omgångar den eftermiddagen/kvällen. […]
Kenneth berättar att han har köpt cannabis av A**** så länge som Kenneth har känt honom, 1-1 ½ år ungefär. Kenneth uppger att han inte är skyldig A**** pengar. Kenneth menar att A**** är respektlös mot honom. Kenneth började röka för första gången när han var 19 år.

Domar:

Narkotikabrott (ringa brott) – (Ystads TR B 1843-16)

Tobias Malvå.

Tobias Malvå (750624-4172) är en av de tidigare mest uppmärksammade personerna som förekommer här. Utöver år av missbruk och icke politisk motiverad antisocial brottslighet har Tobias även ytterligare problematisk bakgrund inom den rasideologiska mijön. Han har tidigare en gång hoppat av den nationella rörelsen och pratade då b.la. avhopparorganisationen Exit om sina tidigare kamrater och aktiviteter. Inom Exit spenderade han sedan flera år med att åka runt och föreläsa om hur destruktivt och dåligt det varit för honom och andra att vara organiserade nationalsocialster. NMR tycks nu ha förlåtit Tobias för sina många år av att aktivt ha motverkat dem, och lät honom komma med i organisationen efter ett misslyckat försök att starta upp Soldiers of Odin Trelleborg. Ett genomgående problem för näste 3 inom NMR har varit att hitta medlemmar som faktiskt uppfyller NMR:s egna krav, och de har – liksom med de andra rekryterna – tvingats välkommnat Tobias med öppna armar.

Tobias har bland annat figurerat i Vem bryr sig, en dokumentär om svensk nynazism, i vilken han talar om sin destruktiva livsstil:

Sen har det blivit mer och mer politiskt genom åren, typ att man ska vara mer normal i sin klädsel och sånt. Och det tycker jag är jobbigt för jag menar står man för en sak får man ju va det fullt ut ju. Då ska det va ut och slåss och banka skiten ut folk. Misshandla folk och supa som bara helvete. […]
Jag brottas med min ångest dagligen och äter anti-depressiva medel. Jag har inte druckit på länge. Allt kommer tillbaka, vad jag har gjort. Jag blir panikslagen ibland.

Tobias Malvå har tidigare bland annat dömts till 1 års fänglse för att ha hotat 9 personer.

Alex Jönsson.

Alex Jönsson (950122-9471) är tidigare omskriven på vår hemsida, och ännu inte dömd för någon brottslighet. Han väntar dock på åtal och rättegång angående det tillfälle då han med sin hakkorsutsmyckade bil försökte plöja ner en grupp demonstranter utanför Migrationsverket i Jägersro, Malmö. Han tappade dock kontrollen över bilen och krockade i ett mindre träd, och i bilen hade han med sig knivar och pepparspray som han använde mot demonstranterna. Lär mer om Alex här: Organiserad nazist attackerade demonstranter.

Alex Jönsson är i dagsläget misstänkt för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, brott mot vapenlagen och misshandel.

 

Avhoppade medlemmar:

19-årig man från Hässleholmstrakten, som tidigare var organiserad i näste 3. Under våren 2017 körde 19-årigen i påverkat tillstånd av vägen med bil, och visade sig vid tillfället ha narkotika i blodet. 19-årigen har länge känt Danny och Ted Jönsson, och umgås fortfarande med dessa. Danny kände till 19-årigens missbruk, men denne tilläts ändå vara verksam i NMR tills vi publicerade en artikel om hans förehavanden och 19-åringen hoppade av verksamheten. Urklipp ur polisens förundersökningsprotokoll:

***** stod vid en bil på vägen som hade sladdat av vägen när polispatrullen kom till platsen. I bilen så satt hans flickvän XXX på passagerarplatsen fram. När ***** berättade vad som hade hänt så uppkom misstankar om att han skulle vara påverkad av något

De urinprover som genomfördes gav följande utslag:
Amfetamin 4 µg/ml Dextro-amfetamin 100 % Tetrahydrocannabinolsyra 0,02 µg/m

Domar:
Grovt olaga körning
Ringa narkotikabrott

25-årig man som tidigare var aktiv i näste 3 och bosatt i Ystad, under de perioder han inte bodde på behandlingshem. Han var under sin aktiva tid en av Nordfronts (NMR:s nyhetsportal) IT-administratörer, och brukade samtidigt tunga droger såsom PCP – med droginducerad, psykostiskt bärsärkargång som följd. Han greps vid ett tillfälle för skadegörelse, efter att i påverkat tillstånd ha försökt ta sig in i en butik. Vid gripandet i samband med detta fann polisen att 25-åringen var efterlyst, och han transporterades därmed till beroendecentrum i Malmö. Utdrag ur förundersökningsprotokoll:

******* ERKÄNNER brottet. ******* säger att han inte minns så mycket. ******* säger att han tog droger under 2014, bl.a. PCP och att han av det fick föreställningar. ******* säger att han var i ett panikartat tillstånd. ******* säger att han uppfattade det som om det hade gått ut ett viktigt meddelande till allmänheten och att han behövde ta sig in. ******* säger att det är ett psykotiskt tillstånd som drogen kan utlösa. På fråga svarar ******* att han förstökte ta sig in genom att sparka sönder rutan i entrédörren till Sport och Fiskeboden. ******* har inget minne av strömbrytaren.

Domar:
Vapenbrott (ringa brott)
Skadegörelse
Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål

Tipsa oss!

Känner du någon av personerna i vår artikel, vill du komma med tips eller dela med dig av information? Hör då gärna av dig till oss! Har du annan information om fascister i Skåne, eller vill aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta någon av lokalgrupperna i Skåne. Mail:

[email protected]
[email protected]
[email protected]