AFA Helsingborg: Martin Karlsson berättar om sitt avhopp från NMR

Avhopp från den nationella rörelsen sker regelbundet. Det sker av olika anledningar och många vill gå vidare med sina liv. När vi hanterar kontakter med avhoppare gör vi alltid det diskret. Martin Karlsson har dock uttryckt en önskan om att berätta om sitt avhopp från NMR och har även valt att inte vara anonym.

Hur kom du i kontakt med nazismen?

Jag började egentligen att hänga med nazister redan när jag var 16 år. I början var det för att det var en “cool” grej att göra, och det kändes häftigt att folk var rädda för mig. Sedan 2008 var jag ute på stan och hamnade i handgemäng på grund av att jag var kaxig mot fel kille, killen råkade dessutom vara invandrare. Jag ådrog mig skador i och med detta. Under min konvalescens efter detta tog mitt intresse för nazismen riktig fart, och ju längre in jag kom i kretsen, ju bättre kändes det så att säga. Alla känslor av skuld och skam för handlingar jag genomfört försvann.

När gick du med i Nordiska Motståndsrörelsen? Och under vilken period var du aktiv?

Jag var aktiv i flera år som hangaround typ men fullblodsmedlem var jag mellan 2014-2016. Jag hoppade officiellt av strax efter demonstrationen i Borlänge, jag hade under en längre tid jobbat mot att ta mig ur. För mig var det på grund av familjen, vännerna och min dåvarande flickvän som var en stark drivande punkt för mig och så ert arbete förstås. Ni lyckades få mig att omvärdera hela min världsbild. Att titta på mig själv genom andras ögon så att säga och jag kan säga att jag hatade vad jag såg. Nu senare har jag ju förstått att för varje steg jag tog inåt blev jag mer och mer hjärntvättad, jag förlorade respekten för allt och alla, blev mer hetsig och bytte ut min vänliga attityd och vilja att prata om saker till att istället direkt gå till våldshandlingar.

Hur kändes det att lämna Nordiska Motståndsrörelsen?

Tiden efter jag hade lämnat, oj. Det var för det första en otroligt tung sten som lättade från mitt bröst, jag kände mig helt fri och för första gången på flera år var jag helt lycklig. Efter ett tag infann sig också en oerhört stark känsla av skuld och rent ut sagt skam för det hat jag spridit omkring mig. I denna artikel vill jag verkligen framföra en sak och det är förlåt mig för allt jag sagt och gjort, för allt hat, skadegörelser och liknande jag gjort, jag var hjärntvättad totalt och fattade inte bättre.

Har du något du skulle vilja berätta för de som funderar på att hoppa av?

Alla ni som sitter och funderar på att lämna men är rädda för att ta steget, bara hoppa av det är många många fler av dem som kommer hjälpa dig än de som vill göra dig illa, var inte rädd för att kontakta din närmsta AFA grupp, de kommer att hjälpa dig med allt från tips och råd till att erbjuda samtalsstöd från en person som ringer upp och lyssnar och finns där när det verkligen krisar för dig.
Idag är jag öppen om mitt avhopp på sociala medier och jag finns där för alla som vill prata eller be om råd, för såväl föräldrar till barn och ungdomar som är på väg att snärjas in i den nazistiska världen. Och personer som vill eller har hoppat av och som behöver snacka med någon för att komma fram till hur de ska ta sig framåt.

Hur anser du man bör bemöta en organisation som Nordiska Motståndsrörelsen?

Det bästa sättet att motarbeta en organisation är genom att vara solidariska i arbetet mot dem, att alltid lagföra dem även för småsaker, att göra livet så svårt för dem att de till slut vänder sig mot varandra. Att fortsatt hänga ut inte bara på nätet utan på stora affischer på stan, gör det svårt för nassarna att vara nassar helt enkelt.

Deltar du i intervjun frivilligt utan påtryckningar eller hållhakar från oss?

Ja jag ställer upp av egen fri vilja.

 

Vi tackar Martin Karlsson och hänvisar till https://antifa.se/2017/03/18/afa-helsingborg-angaende-avhopp-fran-den-nationella-rorelsen/ Vi arbetar mot den organiserade Fascismen långsiktigt och systematiskt. Kontakta oss om du vill ha råd eller hjälp.

AFA Helsingborg