AFA Lund: Daniel Gerdås – Nazist för våra pengar

I nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens senaste utgåva av Aktivisthandboken står det att “man inte kan leva ett liv som en integrerad del av detta samhälle”. Detta verkar inte vara sant i fallet Daniel Gerdås, som fortfarande utan bekymmer lyckas varva sitt engagemang för ett “renrasigt” Sverige med arbete på Kraftringen AB. Ett bolag som alltså ägs av invånarna i kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma.

Daniel Gerdås har synts till i nazistiska sammanhang ända sedan Svenskarnas Partis (SvP) valturné 2014. Målet med valturnén var att ta tio kommunala mandat i svenska kommuner. Efter att medlemmar och sympatisörer till partiet bland annat stått bakom en uppmärksammad knivattack i Malmö samma år ledde valturnén istället till stora parlamentariska nederlag och slutade med att Svenskarnas Parti tvingades lägga ner efter valet 2014. Daniel Gerdås valde då istället att lägga sitt engagemang i dåvarande Svenska Motståndsrörelsen (SMR), som nu mera går under namnet Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Han har varit synlig på aktiviteter med gruppen sedan 2015 och har numera en ledande roll i organisationens skånska avdelning, Näste 3 i NMR.

Foto taget på Daniel Gerdås under NMR:s demonstration den 30 september i Göteborg i år.

Daniel Gerdås har till synes inte haft särskilt svårt att få ihop sitt livspussel. Trots varningarna i Aktivisthandboken har han framgångsrikt lyckats kombinera sitt arbete som drifttekniker på Örtoftaverket i Eslövs kommun med ett engagemang för ett Sverige utan judar eller andra, enligt Daniel, oönskade grupper. Detta kan ha att göra med att Daniel gärna håller sig i bakgrunden och sällan syns till på Näste 3:s kamprapporter online.

Våren 2016 kunde AFA Malmö avslöja att NMR arrangerade i smyg kniv och kampsportsträningar i Lunds Wings Tsun-klubbs lokaler. Det var en av Wings Tsuns-klubbens instruktörer – Per-Ola Mårtensson, som själv är aktiv i NMR – som höll i nazisternas träningar. Daniel Gerdås syntes delta vid flera av träningarna. Efter AFA Malmös avslöjande så kastade klubben ut både tränaren och nazisterna.

Sedan Daniel anställdes av det kommunägda bolaget Kraftringen år 2015 har han, i urval, hunnit med att delta i knivträningar tillsammans med andra nazister från NMR i Lund, deltagit i offentliga flygbladsutdelningar med konspiratorisk antisemitisk propaganda om påstådda ljusskygga judar, smugit omkring och lagt nazistiska och antisemitiska flygblad i folks brevlådor på nätterna, satt upp nazistiska klistermärken, satt upp spärrband på skolor, redaktioner och hos myndigheter, samt skurit ner och bränt regnbågsflaggor. Han har också varit kontaktperson till nya personer inom NMR, hyrt lokaler för organisationens aktiviteter, tagit en ledande roll som lokal chef inom NMR och hjälp till logistiskt med att köra aktivister till olika aktiviteter och demonstrationer. Detta och mycket mer hinner Daniel med, kanske på grund av att han har reducerad arbetstid på Kraftringen och bara jobbar 34.2 timmar per vecka.

Daniel Gerdås under en av höstens träningar i Skåne.

Vi undrar vad Kraftringens ägare, skattebetalarna i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma, skulle säga om de visste att deras pengar gick till att betala ut Daniel Gerdås lön på 32 450 kronor i månaden – en lön som möjliggör för Daniel att hjälpa till med NMR:s finansiering och hyra bilar för att ta nazister från NMR till demonstrationer mot “folkförrädare” i Borlänge, Stockholm och Falun.

Vi undrar vad några av Kraftringens 260 000 kunder skulle säga om de visste att deras el- och fjärrvärmeleverantör bidrar till att Daniel Gerdås och andra nazister har möjlighet att resa på rasistiska demonstrationer och engagera sig i regelrätta slagsmål med polisen i Göteborg och Tammerfors i Finland? Hur känns det för Daniels kollegor att ha en arbetskamrat som är medlem och aktivist i en organisation där medlemmarna uppmanas att bära kniv, och vars medlemskader har blivit dömda för mord, mordförsök, mordbränder, grov misshandel i mängder av fall, vapenbrott, olaga frihetsberövande och allmänfarlig ödeläggelse? De flesta av NMR:s våldshandlingar riktas mot deras upplevda fiender, så som flyktingar, politiker, ickevita personer, judar, muslimer, HBTQ-personer, vänsterpersoner och fackföreningsaktiva. Det är ingen hemlighet att vit makt-rörelsen, som Daniel tillhör, genom åren har kartlagt människor och uppfört dödslistor över personer de finner icke önskvärda. Står någon av Daniels arbetskamrater på en liknande lista? Kanske är det någon som är aktiv i facket, någon som kanske enligt NMR är “folkförrädare”, någon kanske visar bilder på sin Facebook att den deltagit på Pride?

Daniel har varit med på samtliga NMR-demonstrationer de senaste åren. På bilderna ser vi hur han har en aktiv roll där han går både som uniformerad fanbärare, agerar som säkerhetsfunktionär och med sin bil transporterar materiell till demonstrationen.

Nedan ser vi ett videoklipp som visar hur Daniel Gerdås, under en demonstration i Tammerfors, Finland, hoppar ut ur en bil och försöker attackera en grupp med människor. När han misslyckas med detta stannar han istället upp och sträcker ut armen i en nazistisk hälsning – och följs därpå av organisationskamraterna Freddy Nerman och Anne Simble, även dessa hemmahörande i Näste 3 av NMR. Händelsen ägde rum i oktober iår:

 

Slutligen undrar vi också såklart vad Daniel Gerdås arbetsgivare egentligen tycker om att ha en anställd som blivit omhändertagen för att inte lyda polisens uppmaningar och vars organisationskamrater eldar upp socialdemokraters bilar, hugger ihjäl människor, attackerar fredliga demonstrationer och prideparader? En arbetsgivare som har en anställd som är organiserad i en nazistisk grupp som har som mål att göra revolution och störta staten för att skapa ett nationalsocialistiskt etniskt rent Sverige. En arbetsgivare som är kommunägd och genom Daniels lön finansierar nazistisk aktivitet.

Daniel Gerdås omhändertas tillsammans med sina kamrater under en demonstration i Göteborg under hösten.

Tycker Kraftringen att det är en bra idé att anställa en person som är medlem och aktivist i den nazistgrupp som Säkerhetspolisen bedömer som det största hotet mot Sveriges inre säkerhet – och vars medlemmar placerat ut tidsinställda bomber på asylboenden och vänsterlokaler – på en så pass känslig samhällsfunktion som el- och värmeproduktion?

Kontakta gärna Kraftringen AB samt kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma och berätta vad du tycker om att en nazist tillåts verka i dessa sammanhang:

Kraftringen AB
Besöksadress: Porfyrvägen 14, 224 78 Lund
Växel: 010-122 70 00 (Öppettider: måndag-fredag 08.00-17.00)
Telefon kundservice: 020-32 61 00 (Öppettider: måndag-fredag 08.00-17.00)
Mail: [email protected]
Sylvia Michel, vd och koncernchef Kraftringen
Telefon: 010-122 70 11
Mail: [email protected]
Eva Klevås, HR-chef
Mail: [email protected]

Lunds kommun
Besöksadress: Brotorget 1, 221 05 Lund
Växel: 046-359 50 00
Mail: [email protected]

Eslövs kommun
Besöksadress: Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv
Telefon: 0413-620 00
Mail: [email protected]

Daniel Gerdås uppgifter:

Daniel Gerdås
19870918-2573
Kornvägen 6
243 95 Höör

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare: Angående avhopp från den nationella rörelsen.

AFA Lund vill med denna artikel informera allmänheten om Daniel Gerdås nazistiska engagemang. Känner du Daniel personligen, eller ser du han i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Lund och eller Skåne? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail:

[email protected]