AFA Malmö: Fascistisk skribent på folkhögskola i Skurup

André Iskra Jönsson är en fascistisk bloggare och skribent bosatt i Malmö. Han har under hösten publicerat ett flertal artiklar på den nyfascistiska bloggportalen Motpol, samtidigt som han studerar på journalistlinjen på Skurups folkhögskola.

André Iskra Jönsson (900530-2816) beskriver sig själv som traditionalist och radikalkonservativ, med ett intresse för tyska sekelskiftestänkare. Han studerar sedan hösten 2017 på journalistlinjen på Skurups folkhögskola, där han bland annat har skrivit artiklar för utbildningens egen tidning, Skurupsposten. Under våren 2016 bedömdes, av Malmö tingsrätt, den då 25-årige André – boende i Klagshamn – vara i behov av en överförmyndare, ett godmanskap som fortsatte till december samma år. Redan 2013 publicerade André en artikel på SVT Opinion där han argumenterade för den samhällsnyttiga funktionen av forum som Avpixlat, detta i samband med Expressens publiceringar av anonyma näthatande skribenters identiteter och bilder. Sedan publiceringen av debattartikeln på SVT Opinion 2013 har André rört sig ytterligare högerut, som för att statuera exempel på hur kopplingarna mellan sverigedemokratiska och rasideologiska miljöer fungerar i praktiken.

Parallellt med sina studier på skolan har André under hösten 2017 publicerat flertalet bloggposter på portalen Motpol – en bloggportal som vi har skrivit om tidigare, här på vår hemsida, under rubriken Högerextrema medier – en ulv i fårakläder. Motpol är en portal som idag utgör del av den svenska identitära strömningen – en förhållandevis liten, men anspråksfull del av den svenska nyfascistiska miljön. Motpol startade som en av flera Internetsatsningar under Nordiska Förbundets (NF) och Nordiska förlagets ledning, då som ett försök atta bredda den rasideologiska miljön med både egna community- och forumhemsidor (Nordisk.nu) och bloggar för intellektuella utbyten – den funktion som Motpol idag vill fylla. Syftet är att bedriva kulturkamp och föra fram idéer inom den egna rörelsen, med inspiration från den nyfascitsiska identitära rörelsen och den nya högern. Detta som resultat av en vilja att ometikettera den egna rörelsen och för att kunna föra fram fascistiska idéer under konservativ flagg. Även om det finns vissa ideologiska skillnader mellan identitära idéer och nationalsocialism av klassiska mått så är Motpol i högsta grad del av samma rasideologiska miljö som exempelvis Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) – trots identitära och radikalkonservativa försök att dölja den egna rasismen och antisemitismen bakom en ridå av terminologi.

Motpol är en del av den svenska högerradikalismens försök att expandera till nya miljöer – efter att ha funnit en väg in i de parlamentariska finrummen är högerextremister i Sverige, och resten av Europa, nu intresserade av att radikalisera inte bara den interna diskussionen, utan samhällsdebatten som helhet. Motpol positionerar sig “till höger om åsiktskorridoren” och vill framstå som en miljö för intellektuella, filosofiska och kulturella utbyten, för att på den vägen förändra både omvärldens och den egna rörelsens syn på svensk rasideologisk eller nyfascistisk extremhöger. Syftet är att vinna legitimitet och därmed inflytande i samhället.

Att Skurups folkhögskola utbildar en fascistisk skribent till journalistyrket är något som vi i AFA Malmö ser allvarligt och kritiskt på. Den identitära rörelsen, som Motpol utgör en del av, söker omdana samhällets syn på den nyfascistiska rörelsen – och Skurups folkhögskola underlättar denna utveckling genom utbildandet av André Jönsson. Vi föreslår att eventuella klagomål mot, eller frågor om, skolans agerande riktas mot rektor Arvid Gisby, som nås på följande adresser:

Arvid Gisby
0411-55 89 01
arvid.gisby@skurupsfolkhogskola.se

Andrés uppgifter:

André Jonas Iskra Jönsson
19900530-2816
Sturegatan 5 C lgh 1101
211 50 Malmö

Känner du dig träffad av vår artikel, eller känner du André personligen? Hör då gärna av dig till oss med tips och information! Har du mer information om fascister i Skåne, eller vill du aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss! Mail:
afa-malmo@riseup.net