AFA Skåne: Det fria Sverige – pyramidspel och möten i Skåne

AFA Skåne har kartlagt och granskat föreningen “Det fria Sverige”, förkortat DfS. Vi kommer här gå genom kontroverserna kring projektet och händelserna kring föreningens två större informationsmöten i Skåne: det första mötet, som ägde rum på “Good Morning+ Hotel” i Helsingborg den 27:e januari, samt det andra mötet som skulle ha ägt rum i IOGT-NTO:s lokaler i Lund den 18:e februari.
“Det fria Sverige” är det projekt som förenar resterna av det gamla Svenskarnas Parti, samt kretsen kring podcasten Motgift, med counterjihadrörelsen, representerade av bland annat Ingrid Carlqvist. Projektet är en nationalistisk kulturförening, med det uttalade målet att köpa ett hus att nyttja som socialt center. Detta har mötts av ett blandat mottagande från nationella, där det har liknats vid ett pyramidspel som syftar till att berika den slutna styrelsen, bestående av Dan Eriksson, Ingrid Carlqvist, Patrik Larsson, Robin Holmgren, Daniel “Conrad” Frändelöv och Magnus Söderman. 

Intern kritik och mystiska fakturor

Projektet “Det fria Sverige” har på senare tid fått strykt fot för sin nya mediesatsning SVEGOT. Det har möts av hård kritik, då Dan Eriksson tidigare utlovat att det inte “skulle bli någon ny mediesatsning”. Vidare har det kommit fram ospecificerade fakturor på “konsultarvoden” man har “sålt” egen studioutrustning från styrelsemedlemmarna till föreningen. Dessutom så verkar ambitionerna om att färdigställa huset för verksamhet till 2018 ännu vara långt borta.

 

Ingrid Carlqvist har en lång karriär av tiggeri för olika politiska ändamål. Ett lärorikt exempel kommer från tiden då Carlqvist drev webbtidningen Dispatch International och hon sålde s.k. “Honest Press Certificates” för 2250 kr/styck-  som folk skulle kunna ha inramade på väggen som bevis för att de stödde hennes tidning. 
Dispatch Internationals s.k. “Honest Press Certificate”
Detta är en metod som hon återanvänder i DfS, där supportrarna uppmanas donera stora summor pengar. Som exempel, för en viss summa pengar kan man få sitt namn ingraverat på en plakett som man menar kommer sättas upp på en hedersplats i det planerade sociala centret, “Svenskarnas hus. För 50.000 kr lovas man ett porträtt uppsatt på väggen.
Lista över DfS donationssystem (klicka för större bild).


Vidare, så anställde Dispatch International under Carlqvists ledning en webbredaktör som inte fick någon lön, hamnade i konflikt med Carlqvist och sedan sparkades. Dispatch International kördes till slut i konkurs av grundarna Ingrid Carlqvist och Lars Hedegaard.

Ett nedlagt nazistiskt community

Dan Eriksson och Magnus Söderman tillhör även de den gren av svenska nationella rörelsen som med olika grepp försökt göra pengar på sin hobby. Oopih.com (Our own place is here), som lanserades för allmänheten sommaren 2016, var kretsen kring Motgifts försök att skapa ett censurfritt, nationalistiskt alternativ till Facebook. Inledningsvis påpekades det hur viktigt Oopih var för rörelsen och att det var av yttersta vikt att att så många människor som möjligt gick med. Men alltså ävensom alltid när det gäller Dan Eriksson och Magnus Söderman ge dem pengar. 
Man sålde på communityt profilsaker och genom en månadsavgift kunde man som användare av tjänsten betala för ett VIP-medlemskap. Man kunde även betala för att öka spridningen på sina inlägg på sajten. Naiva medlemmar som till exempel Ulrika Hugoson lade tusentals kronor på Oopih.com.
Sin vana trogen så klämde man så mycket pengar man kunde ur sina betalande medlemmar, varefter portalen lades ner våren 2017. Den utlovade förklaringen till vad som hände kom aldrig, inte heller någon förklaring till vart pengarna som medlemmarna pumpat in tagit vägen.
Lista över det donationssystem som Oopih använde sig av.

Mötet i Helsingborg lördag den 27:e januari

Det fria Sverige fick inledningsvis problem med att få tag i en lokal för sitt planerade möte: de hade hade blivit nekade på ett antal hotell och konferensanläggningar, som resultat av att antifascister ställt frågor kring lämpligheten i att upplåta lokaler åt fascistmöten.  DfS var då tvugna att i sista stund ta hjälp av Dennis “Nationalisten” Ljung. 
Dennis Ljung är känd för att genom sin pappersorganisation “Nationell Framtid” påstått sig ha patrullerat Öresund, samt finska gränsen, i jakt på flyktingar, vilket uppmärksammades i skånsk och internationell media. Hela historien visade sig senare vara mer eller mindre en lögn och papperskonstruktion. Dennis Ljung tas numera inte på stort allvar ens i den nationella rörelsen, men lyckades altså hjälpa “Det Fria Sverige” med att boka konferenslokalen på hotellet Good Morning+ Helsingborg, på Gustav Adolfs gata 47.
Mötet ägde rum under stor polisbevakning, dels av uniformerad polis, dels av civilklädd. Utöver detta sköttes säkerheten av ett par figurer man kan anta är anknutna till Dennis Ljung.
Säkerhetspersonal på DfS möte i Helsingborg.
Vi har sökt hotellet Good Morning+ för ett svar kring varför de upplåtit utrymme för “Det fria Sverige” att ha sitt möte på hotellet, vilket vi ansett vara märkligt då de blivit nekade att hyra lokal hos ett flertal andra hotell och konferensanläggningar i Helsingborg.
Man får, som läsare av artikeln själv gärna fråga dem om de i fortsättningen tänker upplåta sina lokaler för fascistmöten, då vi själva inte lyckats få något svar. De nås på mail: [email protected], eller telefon: 042-495 21 00.
Vi vill härmed belysa en del av deltagarna på Helsingborgsmötet, vilka vi finner särskilt intressanta:
    
Här syns Andreas Karlsson komma gående från det tungt polisbevakade mötet i Helsingborg. Han framstod som mycket nervös och höll sin nyckelknippa mellan fingrarna som ett improviserat knogjärn.
En som höll låg profil under mötet var Andreas Karlsson (830807-3975), för de festa mest känd från knivattackerna i Malmö 8:e mars 2014. Andreas Karlsson har tidigare varit aktiv i Nationell Ungdom, agerat som länsledare i Nationalsocialistisk Front (NSF) och 2010 kandiderade han för Svenskarnas Parti (SvP) i Svalöv. Andreas är 2005 dömd för misshandel av en homosexuell kvinna (Målnr: B-613-05). Han arbetade fram till 2014 på Arla i Danmark, fram till landsflykten till Ukraina, dit han sökte sig för att hålla sig undan från polisen under den pågående utredningen kring knivattacken i Malmö.
Andreas Karlsson pluggar för närvarande på FlexVux i Hässleholm och är skriven i Tyringe tillsammans med den f.d. NSF & SvP-aktive Kim Franzén (19880415-3537) och Ilona Roth (19910309-3986)
För närvarande studerar Andreas alltså för att få upp sina betyg, på FlexVux som är Hässleholms kommuns vuxenutbildning, på gymnasial nivå. Andreas har studerat via FlexVux sedan januari 2017 och har fortsatta studier där tills sommaren 2018.
 
Andreas Karlsson
19830807-3975
Finja 2527
28291 Tyringe
Dennis Ljung i mitten i bild, från tiden i Nationell Framtid.
Dennis Ljung
19840802-4076
Ronnebygatan 48
252 50  Helsingborg
Magnus Söderman.
Magnus Söderman (770509-0053) är en av de drivande personerna bakom  “Det fria Sverige”. Tillsammans med Dan Eriksson driver han podden och numera produktionsbolaget Motgift, vilket de genom avancerad bokföring fakturerar “Det fria Sverige” fram och tillbaka för olika konsulttjänster. Magnus har själv en bakgrund i flertalet nazistiska organisationer. Han har bakgrund som frontfigur i Svenska Motståndsrörelsen (numera Nordiska Motståndsrörelsen) och som drivande medlem i Svenskarnas Parti, och har talat på flertalet nazistiska arrangemang, såsom den Tyska Hessmarschen och Salemmarschen i Sverige. Magnus Söderman var en av föreläsarna under mötet i Helsingborg.
Magnus Söderman
19770509-0053
Rasmus Björnberg.
Deltog gjorde även Rasmus Björnberg (891216-3931), som i valet 2014 kandiderade för Svenskarnas Parti, där han var Helsingborgsansvarig. Björnberg har tidigare även varit organiserad både i Fria nationalister Skåne och Helsingborgskampanjen samt deltog  2017  i Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg. Där agerade han som skyddsvakt åt Jonas de Geer (skaparen bakom fascistpodden Me ne frego, tidigare del av Motgift-podden, vilken han lämnade efter ett otrohetsdrama).
Björnberg jobbar som CNC-operatör och dömdes 2005 för misshandel på två 13-åriga pojkar.  Björnberg är även dömd två gånger för brott mot knivlagen, andra gången då han ertappades med kniv till en rättegång för just brott mot knivlagen. 
Rasmus Björnberg
19891216-3931
Brunnbäcksgatan 12 C lgh 1201
25231 Helsingborg
Daniel Johansson
Också Daniel Johansson (901226-0114) deltog på mötet i Helsingborg. Han har tidigare varit organiserad i Förbundet Nationell Ungdom och Fria Nationalister Skåne. Daniel är bland annat dömd för misshandel efter att oprovocerat ha slagit ett glas i huvudet och sprayat pepparspray i ansiktet på en för honom okänd person på krogen (Målnr. B-7698-10).
Daniel Johansson 
19901226-0114
Södra Järnvägsgatan 6 C lgh 1203
26571 Kvidinge
Robin Brorson och Solita Palén.
Robin Brorsson (881015-3935), tidigare Stendahl, deltog tillsammans med sin flickvän Solita Palén (880617-0562) på mötet i Helsingborg. Även han har tidigare varit organiserad i både Svenskarnas Parti, och tidigare även Nationalsocialistisk Front och Helsingborgskampanjen. 
Brorsson har en bakgrund av att bruka anabola steroider, vilket han har dömts för. Brorsson är även dömd för anstiftan till misshandel (Målnr. B 2169-04). 
Robin Brorsson
19881015-3935
Fjällvägen 12 U 
26531 Åstorp
Solita Palén
19880617-0562
Fjällvägen 12 U 
26531 Åstorp
Eva-Marie Olsson.
Eva-Marie Olsson (59052-4306) var tidigare med i SD Malmö. Hon avslöjades 2014 med ha spridit grov rasism på nätet via inlägg på rasistbloggen “Petterssons gör skillnad”. Hon signerade då som Eva-Marie, men skrev även kommentarer på Avpixlat och Dispatch International under pseudonymen xx-övik.
Eva-Marie Olsson
1959052-4306
Östra Vemmenhög 381
27454 Skivarp
Christopher “Humla” Fast Hall
Christopher Fast Hall (880610-4017), även känd som “Humla”, är en välkänd person bland nationella i Helsingborg. Han har deltagit på ett flertal aktiviteter, bland annat Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationer i Stockholm och Göteborg (se bild över) samt Folkets demonstration i Trelleborg. Han är knuten till Motgift och tidigare Svenskarnas Parti.
Christopher Fast Hall 
19880610-4017
Brunnbäcksgatan 12 B lgh 1102
25231 Helsingborg

Mötet i Lund 18:e februari

Efter att DfS i slutet av januari, under polisbeskydd, genomfört sitt första informationsmöte i Helsingborg så bestämdes det att ännu ett informationsmöte skulle hållas i Skåne. Datumet den 18 februari spikades och staden som DfS valde att hålla mötet i var Lund. Det fria Sverige hyrde in sig hos nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s lokaler, beläget nära centralstationen i Lund. Så som är kutym för många fascistiska grupper när de arrangerar möten och träningar gjorde DfS en bulvanbokning för att dölja syftet med sitt politiska möte för uthyrarna. 
IOGT-NTO i Lund.
På det tilltänkta mötet i Lund skulle styrelsemedlemmarna Magnus Söderman och Ingrid Carlqvist närvara för att presentera DfS för intresserade. Bokförlaget Logik Förlag, med kopplingar till det nu nedlagda Svenskarnas Parti, skulle också närvara i Lund för att sälja fascistisk och antisemitisk litteratur till deltagarna.
Samlingsplatsen som DfS valde för mötesdeltagarna var Bantorget i Lund. Ett litet torg i centrala Lund alldeles intill IOGT-NTO:s lokaler, där själva mötet alltså skulle äga rum. Man hade till sina föranmälda deltagare uppgett torget som samlingsplats. Planen var att samla ihop gruppen och gemensamt promenera bort till lokalen.
Dock avblåstes samlingen på torget av antifascister som på plats kontrollerade deltagarnas identifikations-handlingar, och de nyfikna fascisterna fick avlägsna sig. Den f.d. ledaren för Svenskarnas Parti, Stefan Jakobsson och Daniel “Conrad” Frändelöv valde då att hastigt försöka ta sig tillbaka till lokalen där mötet skulle ägt rum. De hindrades dock av att Ingrid Carlqvist låst dörren till lokalen och de fastnade inne i trapphuset. Inne i trapphuset valde Frändelöv att tömma ett antal flaskor med pepparsprej medan Jakobsson försökte förmå Carlqvist att öppna den låsta dörren.
En av deltagarna på det tilltänkta mötet i Lund.
Efter ett tag så kom IOGT-NTO:s uthyrare till lokalen och avhyste arrangörerna, och de mötesdeltagare som hade vågat sig tillbaka till lokalen, då bokningen skett under falska premisser. Ett antal fascister skadades i samband med mötet och Stefan Jakobsson fick uppsöka sjukhus för sina huvudskador.
Nedan presenterar vi information om några av de ledande nazister och fascister som deltog på, eller hjälpte till att arrangera, informationsmötet:
Magnus Ståhl, på bilden till vänster inför mötet i Lund.


Först ut har vi den lokala DfSaktören Magnus Ståhl (931018-7936) som efter en längre period av sökande och internetaktivism har aktiverat sig i den fascistiska rörelsen. Förutom DfS så har Magnus också deltagit på Nationalister i Skånes aktiviteter i Helsingborg och Helsingör. Magnus tror sig ha framtiden utstakad då han har spenderat de senaste åren av sitt liv studerande till jurist på Juridikum i Lund. Han har också deltagit i studentlivet i staden, då han har varit medlem i Göteborgs Nation mellan 2013-2017, samt Juridiska föreningen 2013-2017. Magnus bor i en bostadsrätt i centrala Lund, där han sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen. Bostaden ligger ett stenkast ifrån det socialistiska bokcaféet India Däck, där han under en tid satte upp nazistiska klistermärken på fasaden. Magnus har studier planerade fram till september i år.
Magnus Ståhl
19931018-7936
Lilla Algatan 3 E
223 50 Lund 
Johanna Kärrman.
Johanna Kärrman (940625-8682), som har ett förflutet i Centerpartiet, är sedan tidigare omskriven av AFA Helsingborg. Johanna gick till samlingsplatsen i Lund hand i hand tillsammans med Magnus Ståhl. Johanna bor i bostadsrätt i stadsdelen Kirseberg i Malmö och har även hon studerat på Juristprogrammet i Lund. 
Johanna Kärrman
19940625-8682
Solgatan 27 C lgh 1003
212 20 Malmö 
Ingrid Carlqvist.
Ingrid Carlqvist (601109-0161) har gjort sig till en kändis inom den rasidieologiska miljön genom deltagandet i podcasten Ingrid & Conrad, som hon tillsammans med Daniel “Conrad” Frändelöv är värd för. Ingrid var länge en av den rasistiska, och främst internetbaserade, counterjihadrörelsens frontfigurer genom hennes skapande av och aktivitet inom Tryckfrihetssällskapet och Dispatch International. Efter att tidigare ha riktat sitt hat mot främst muslimer och ideologiskt stått nära SD har hon det senaste året närmat sig och uttryckt stöd åt de mer renodlade nazisterna inom Nordiska Motståndsrörelsen och varit med och skapat föreningen Det fria Sverige tillsammans med Magnus Söderman och Dan Eriksson. 
Ingrid Carlqvist
19601109-0161
c/o Carlqvist
Rååvägen 40 lgh 1101
252 70 Råå 

 

Daniel “Conrad” Frändelöv.
Daniel “Conrad” Frändelöv
19790625-4854
Tjärblomsgatan 5 A lgh 1003
417 18 Göteborg 
Stefan Jakobsson.
Den nu avdankade nazistledaren Stefan Jakobsson (821230-5034) deltog på mötet i egenskap som företrädare för Logik Förlag. Stefan har ett mångårigt förflutet inom den nazistiska rörelsen och var en av ledarna för det nu nerlagda Fria Nationalister Skåne (FNS), som Lundabor kanske kommer ihåg från när nazisterna försökte hålla sin hårt ansatta 30:e novemberdemonstration 2008. Men Stefan är kanske mest känd som ledaren för Svenskarnas Parti, som han körde i graven 2015 efter det misslyckade försöket att få 10 000 röster till Riksdagen och komma in på flera mandat runt om i landet. Efter fiaskot med SvP spenderade Stefan istället tid på att tjäna pengar på EUbidrag med sitt deltagande i det europeiska nazistiska samarbetspartiet Alliance for Peace and Freedom, och genom att sälja böcker genom Logik Förlag. Han arbetar för närvarande på ett företag med bas i Helsingborg, som inriktar sig på betonghåltagning.
Stefan Jakobsson
19821230-5034
Fränninge Skogsväg 17
275 68 Vollsjö 
Christopher Pedersen på plats i Lund inför DfS möte.
Rickard Pekkarinen.
Andra mångåriga nazister med ett förflutet i Svenskarnas Parti var också på plats i Lund. Dessa var Rickard Pekkarinen (801224-3930) och Christopher Pedersen (831201-3918). Rickard arbetar som båtkapten, och kandiderade i valet 2014 till kommunfullmäktige i Sjöbo för SvP:s räkning. Som många andra nazister involverade i SvP så har Rickard synts mycket sparsamt till ute i offentligheten efter kollapsen av partiet. En annan f.d. SvPaktivist är Christopher Pedersen, som dock fortfarande syns på offentliga nazistiska samlingar – vi har tidigare skrivit om när Christopher deltagitNMR:s demonstrationer. Christopher var en av de mest aktiva på det nu nerlagda nazistiska forumet och internetportalen Nordisk.nu, där han gick under pseudonymen Legionär. Han arbetar för närvarande på Arla i Danmark.
Christopher Pedersen
19831201-3918
Baregatan 3
268 33 Svalöv 
Rickard Pekkarinen
19801224-3930
Biblioteksgatan 3 B lgh 1201
245 31 Staffanstorp

 


Känner du någon av personerna i vår artikel, vill du komma med tips eller dela med dig av annan information? Hör då gärna av dig till oss! Har du annan information om fascister i Skåne, eller vill aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss!
Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare från fascistiska rörelser: Information till avhoppare.