AFA Malmö: NMR-kopplad nazist åtalad för bilattack

Onsdagen 30:e maj kommer förhandlingar i målet mot nazisten Alex Jönsson att äga rum. Han står åtalad för flertalet brott i samband med en händelse sommaren 2017, då han med bil körde in i en manifestation för asylrätt. Med hjälp av förundersökningsprotokoll och tidigare kartläggningar kan AFA Malmö nu avslöja vad som hände den kvällen.

Sent under kvällen söndagen 11:e juni körde en bil i hög hastighet upp på en gräsmatta i Jägersro, Malmö. Där befann sig en grupp med asylrättsdemonstranter sedan några veckor tillbaka, för att protestera mot avslagna ansökningar om uppehållstillstånd och utvisningsbeslut till Irak. Det är mitt under pågående ramadan och de praktiserande muslimerna bland demonstranterna skulle just bryta fastan. Fordonet, som snart skulle visa sig framföras av en tidigare påträffad nazist, fick sladd när den körde över demonstranternas plakat och körde in i ett träd, där föraren snart kunde gripas av polis. Antifascister som underrättats om det inträffade började omedelbart lägga pussel och kunde bara några dagar senare gå ut med namn och bild på förövaren, samt uppgifter om hans tidigare förehavanden i Malmö.

Polisens bilder från platsen, strax efter gripandet av Jönsson.

Nazisten Alex

Strax efter attentatet mot demonstrationen i Jägerso kunde AFA Malmö publicera historien om en nazist som flera gånger dykt upp i nyhetsflöden och på gatorna i Malmö. Det visade sig att den misstänkte föraren var samma person som i februari 2017 åkt runt kring Rosengård med en hakkors-fana fäst baktill på sin bil, vilket hade blivit uppmärksammat i lokala medier. Han hade senare också dykt upp kring Möllevången iklädd nazistiska symboler, och försökte där köra över de antifascister som sökt konfrontera honom.

Till vänster: Alex Jönsson på plats i Falun, 1:a maj 2017. Till höger: Jönsson på studieträff tillsammans med NMR.

Den misstänkte, Alex Jönsson (950122-9471), är en aktiv nazist med kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), och har bevisats befunnit sig på deras demonstration 1:a maj i Falun 2017. Han har även deltagit på studiecirklar med organisationen, och har kända personliga kopplingar till personer i eller kring det lokala s.k. nästet inom NMR.

 

Attacken i Jägersro

Jönsson står nu åtalad för en mängd brott, bland andra framkallande av fara för annan och brott mot knivlagen. Misstankarna är grundade i en av de händelser där Jönsson kört upp mot asylrättsdemonstranterna och kört ned de fanor och plakat som dessa fäst i gräsmattan mittemot Migrationsverket. Redan 10:e juni hade Jönsson varit på platsen och med samma bil som nästkommande kväll kört ned och förstört demonstranternas plakat. Väktare på platsen berättade senare att Jönsson under lördagskvällen hade stått utanför grindarna vid Migrationsverket och varvat upp bilen innan han gav gas och körde ut på gräsmattan. Han återvände kvällen 11:e juni, den här gången utan att först stanna bilen, för att upprepa gårdagens attack.

Den här gången slog något fel och bilen tog sladd. Mest troligt var det demonstranternas plakat som varit tillräckligt väl nedstuckna i jorden för att sätta fordonet ur balans, och i kombination med den höga hastigheten och underlaget orsakade den sladd som ledde till att bilen krockade in i ett träd. Bilen blev fast vid trädet – Jönsson lyckades inte ta sig från fordonet, då det snart omringades av ilskna demonstranter.

Polisen hittade i bilen en behållare med pepparsprej, liggande tillsammans med en hög av klistermärken från NMR.

Demonstranterna var på helspänn sedan tidigare, då de blivit utsatta för flera fall av trakasserier vid sin manifestation i Jägersro. Vittnen från platsen berättar också om den stress och oro som asylrättsaktivisterna på platsen upplevt sedan förgående kväll, då de kommit att tänka på liknande, islamistiska attacker med fordon i Frankrike och i Stockholm.

Vad som sedan händer framgår inte helt klart och tydligt i förundersökningsprotokollet. Enligt väktare på plats som bevittnade händelserna gick demonstranterna snabbt till angrepp, och vittnen berättar om hur de försökt hålla fast Jönsson i bilen och dra ut honom. En väktare vittnar om att bilen slås sönder. Jönsson har försökt fly ut ur bilen utan att lyckas, har pepparsprejat några av personerna som omringat hans bil, och klart är att han nu istället sitter hopkurad på golvet. ”Han var livrädd när han satt där”, säger en av väktarna i förhör. Polisen anländer strax därpå och kan gripa Jönsson kring 23-tiden. Samma väktare som bevittnat den skräckslagne nazisten sitta hopsjunken i bilen berättar i förhör att det nog var bäst för Jönsson att polisen kom så snabbt som de kom:

”Jag tror killen i bilen var väldigt lättad när polisen kom. Han gjorde inte direkt något motstånd när polisen kom, han var nog rätt tacksam just då.”

Misstänkt för brott

Alex Jönsson omhändertogs av polisen på plats och förhördes redan samma natt. Han uppger på plats till polisen att han inte tycker att flyktingarna ska vara i Sverige, men när han senare i förhör får frågan om han visste vad de demonstrerade för så svarar han, ”Nej jag har inte frågat dem, men jag kan anta att det stod något blödigt, att de ska få stanna här, något i den stilen.”

Jönsson erkänner handlingarna, men förnekar misstanken av misshandel, som grundar sig i att han pepparsprejat människor på platsen. Han berättar i förhör hur han kört till Jägersro både den utpekade kvällen och kvällen dessförinnan, hur han kört upp på gräsmattan, samt hur det kändes att vara instängd i sin bil när han krockat och fastnat vid trädet. ”Det var pöbelstämning där. Det kändes väl inte jättetryggt, antar jag”, säger han och syftar på de människor som han sekunder dessförinnan nästan hade kört över. Jönsson gör anspråk på två knivar och en pepparsprej som legat i bilen och som beslagtagits av polisen, och godkänner strafföreläggande. Efter förhör tillförs ytterligare en misstanke, om skadegörelse, då han erkänner att han haft som uppsåt att förstöra plakaten på gräsmattan.

I de kompletterande förhör som hålls i februari 2018 blir Jönsson dock mer återhållsam, och har där sällskap av advokat till förhöret. Han svarar då ”ingen kommentar” på samtliga frågor, trots att han redan ett halvår tidigare har gett sin bild av vad som hände på platsen.

 

Beslagna föremål

Efter att polisen anlänt till platsen 11:e juni och gripit Jönsson så dokumenterar de platsen, bilens tillstånd och de saker som han hade haft med sig i bilen. Polis beslagtar i och med detta en pepparsprej av märket Nato, samt två knivar. Pepparsprejen skickat till analys hos Nationellt Forensiskt Centrum, vilka bekräftar att det rör sig om en s.k. tårgassprej.

Förutom dessa beslag dokumenterar polis även en tysk örn med hakkors, som sitter som dekal baktill på bilen, och som tillsammans med en homofobisk skylt i ett fack inne i bilen leder till misstankar om hets mot folkgrupp. En stor mängd klistermärken från NMR dokumenteras även dessa i bilen, liggande tillsammans med den beslagtagna tårgassprejen.

Åklagaren yrkar bland annat på framkallande av fara för annan, för att Jönsson med sitt beteende riskerat att utsätta andra för skada, då demonstranterna vid attacken med bil befunnit sig inom den s.k. farozonen. 30:e maj 2018 ska Alex Jönsson infinna sig vid Malmö Tingsrätt för att som misstänkt svara på följande åtalspunkter, till vilka han anses skäligen misstänkt:

Skadegörelse (5000-K716380-17)
Framkallande av fara för annan (5000-K716380-17)
Vapenbrott (ringa) (5000-K716380-17)
Brott mot om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål (5000-K716380-17)
2 fall av hets mot folkgrupp (5000-K716380-17)
Vårdslöshet i trafik (5000-K716380-17)

Uppgifter:

Alex ”Dino” Jönsson
19950122-9471
Brunsbovägen 234-10 Pålsro
231 98 Klagstorp

 


 

Känner du någon av personerna i vår artikel, vill du komma med tips eller dela med dig av annan information? Hör då gärna av dig till oss! Har du annan information om fascister i Skåne, eller vill aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss!
Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare från fascistiska rörelser: Information till avhoppare.

[email protected]