AFA Research: Nordiska motståndsrörelsens medlemmar och sympatisörer i Kiruna del 1 – Johan Olofsson Tellebo

Vi fortsätter vår serie om Nordiska motståndsrörelsens (NMR) medlemmar och sympatisörer i Näste 6, vilket är en regional avdelning för Norrbotten och Västerbotten. Efter att nazistisk propaganda lyst med sin frånvaro i Kirunas gatubild började nazistisk propaganda dyka upp sporadiskt under mitten av maj 2017. I en artikelserie i fyra delar kommer vi att titta närmare på aktiva medlemmar och sympatisörer i Kiruna.

Johan Olofsson Tellebo (19961221-8892) uppmärksammandes under våren i riksmedia efter att han och en annan NMR-aktivist Victor Nordström (19920716-4956) heilat på ett flertal vimmelbilder på en lokal krog i Kiruna. Nordström, som varit okänd i utredningen tills att AFA identifierade honom, var på ett av flera besök i Kiruna och bor annars i Nyköping. Tellebo dömdes senare under våren för hets mot folkgrupp i Gällivare tingsrätt under målet TR B163-18. Efter att de lämnat krogen gick de vidare till en pizzeria där de tillsammans med Erik Siekas (1900628-2694) hotade och trakasserade antirasister.

Victor Nordström (t.v.) och Johan Olofsson Tellebo (t.h.) på en av aktuella bilderna i förundersökningen.

 

Tellebo växte upp i Lindome utanför Mölndal och var bosatt där under fyra år tills att han och mamman flyttade till Kiruna. Väl där hoppade han av grundskolan i sjunde klass. Han läste upp sina grundskolebetyg under 2013 och påbörjade sedan elprogrammet vid en lokal folkhögskola för att läsa in gymnasiebetygen men slutförde aldrig studierna. Han har sedan 2017 försörjt sig genom aktivitetsersättning via försäkringskassan. Han bor hos sin mamma och är fortfarande arbetslös. Johans nazistiska engagemang har inte bara resulterat i att han isolerats socialt och tappat stora delar av sin umgängeskrets och nu kommer att ha ännu svårare att få ett arbete utan har även splittrat familjen och förlorat kontakten med han pappa.

I samband med att Tellebo genomgick en depression aktiverade han sig i NMR. Han är partimedlem och har varit aktiv i NMR sedan mitten av 2017. Han fick som ny och ensam sympatisör i Kiruna under hösten 2017 ett antal besök av NMR-medlemmar bl.a nästesledaren Robert Eklund (19740810-8954) tills det att han på egen hand lärt sig att sätta upp klistermärken, banderoller och dela flygblad. Värt att nämna i sammanhanget är att NMR anser att enstaka klistermärken räknas som aktivism och är värt att rapportera om på deras hemsida. Tellebo har varit den drivande parten i den sporadiska spridningen, vilket varit den enda form nazisterna i Kiruna haft kapacitet till att bedriva, av nazistisk propaganda lokalt tillsammans med Robbin Nilimaa (19930815-2157). Förutom detta har Tellebo vid ett tillfälle lyckats att “spärra av” entrén till Sverige Radios och SVTs lokaler i Kiruna. Utöver detta identifierades Tellebo och Nilimaa när de trakasserade manifestationsdeltagare som slutit upp när Vänsterpartiet anordnat en minnesstund för offren av kristallnatten vintern 2017. Nazisterna rapporterade detta och aktiviteten blev omskriven på NMRs hemsida.

Förutom hans aktivitet i Kiruna, kringliggande samhällen och byar har han även deltagit på nationell nivå vid större demonstrationer.  Det är vanligt att nazister håller låg profil när de inte är i grupp och Tellebo är inget undantag. Inför demonstrationen i Göteborg den 31:a September 2017 uppgav han för sin släkt att han skulle “åka på semester”. Han deltog även i den finländska staden Tammerfors den 12:e November 2017 för att demonstrera mot att NMR skulle förbjudas i Finland. Han identifierades senast som en av demonstrationsdeltagarna i Boden under 1 maj 2018.

 

Johan Olofsson Tellebo i Göteborg 31:a September 2017.

 

Johan Olofsson Tellebo heilandes i Tammerfors 12:e November 2017.

 

Johan Olofsson Tellebo i Boden 1 maj 2018.

 

Johan Tellebo Olofsson

19961221-8892

Schouggatan 15 lhg 1302

981 36 Kiruna

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill du undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på vår mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

AFA vill med denna artikel informera allmänhet om Johans Olofsson Tellebos nazistiska engagemang. Känner du till Johan personligen, eller ser du honom i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Norrbottens eller Västerbottens län? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: afa-doku@riseup.net