AFA Malmö: Nordiska Motståndsrörelsens aktivister i Trelleborg del 2 – Tobias Hansson

AFA Malmös artikelserie om NMRs aktivister i Trelleborg fortsätter. Förra veckan kunde vi läsa om Mick Lundberg [länk i namnet] och hans aktiviteter samt gedigna narkotikarelaterade brottsregister. Näst på tur i vår artikelserie är Tobias Hansson.

Tobias Hansson började dyka upp på NMRs aktiviteter i Trelleborg vintern 2017/2018. Han är en av de yngsta aktivisterna men också en av få aktivister i Trelleborg som har ett arbete. Många andra av Nordiska motståndsrörelsens aktivister erhåller stöd och bidrag från socialtjänsten och försäkringskassan vilket kan tyckas vara ironiskt eftersom att nazisterna allt som oftast anklagar invandrare för just detta.

 

Tobias jobbar inom Hemvård Centrum i Trelleborg. Det är mycket problemtiskt att en aktiv medlem i en nazistisk terrorsekt arbetar med människor i en utsatt situation. För att komma i kontakt med Tobias chef kan ni mejla hemvard.centrum@trelleborg.se eller ringa dem på telefonnummer 0410-733451 eller 0708-817376.

 

Tobias har under början av sin karriär inom NMR undvikit strålkastarljuset genom att inte exponeras i kamprapporter, men AFA Malmö har haft Tobias under uppsikt under en längre tid.

Den 5 maj i samband med en manifestation mot nazism i Trelleborg agerade Tobias fotograf åt Nordfront. Han försökte på avstånd, gömd i en buske, fotografera demonstrationsdeltagare. Med förhoppningen om att inte bli igenkänd som nazist för aktiva antifascister trodde Tobias att han skulle kunna smälta in i buskaget. Det hela slutade med att Tobias snabbt blev upptäckt och identifierad av demonstrationsdeltagarna som valde att konfrontera Tobias vilket ledde till att han fick bråttom att ta sig från platsen. Efter denna händelse har Tobias synts i NMR:s rapporter då han med största sannolikhet insett att han inte är speciellt anonym.

Tobias Robin Daniel Hansson
19960331-2035
Söderslättsgatan 70 lgh 1302
231 53 Trelleborg

 

 

Tobias deltar på NMRs demonstration i Ludvika på 1 maj 2018

 

 

 

Tobias är med och delar ut flygblad i Skurup

 

 

Tobias står i nuläget åtalad för skadegörelse på Hässleholms omsorgsförvaltning. Ett åtal som inkom den 16 maj till Hässleholms Tingsrätt. (B-559-18)

Ur stämningsansökan kan man läsa följande:


“Tobias Hansson har krossat sju stycken fönsterrutor i Omsorgsförvaltningens lokaler på Kanslihusvägen 6, Hässleholms kommun så att det blev skador för drygt 14 000 kr. Det hände den 2 december 2017. Tobias Hansson begick gärningen med uppsåt.”


Enligt förundersökningsprotokollet ska Tobias varit ute med ett par vänner och druckit alkohol den aktuella kvällen skadegörelsen ska ha ägt rum. Tobias ska ha stannat upp för att knyta sina skor och när han sedan reste sig upp igen ska hans vännerna lämnat honom ensam. Som svar på det, slog det som Tobias säger själv i förhör, ”slint i huvudet” och han ska sedan börjat krossa rutorna på omsorgsförvaltningen. Varför just denna byggnad valdes ska enligt honom själv vara för att det var den som var inom synhåll. Boende i närheten till byggnaden kontaktar polisen som kommer till platsen. Ur ett vittnesförhör så står det att Tobias uttryckt sig rasistiskt i samband när han slog sönder rutorna:


”…Sen sprang vi ut till korsningen Logementsvägen/Kanslihusvägen. Då ser jag en mörkklädd person stå och skriker “Jävla bl*ttar! Jävla n*grer!” Och så har han något i händerna som han slår med mot fönsterrutorna så att dem går sönder.”

 

 

Omsorgsförvaltningens sönderslagna fönster

 

Glassplitter från de sönderslagna fönster och Tobias ryggsäck han glömde kvar på platsen när han försökte springa ifrån polisen

 

Det är inte bara vittnen som lägger märke till Tobias rasistiska åsikter. I samband med att polisen kör Tobias till polisstationen i Hässleholm så skriver en av poliserna så här i sitt avrapporteringspm i förundersökningsprotokollet.

”…Tobias pendlar mycket i humöret på väg in mot Kristianstad. Vid ca 2-3 tillfällen kräks han och patrullen får stanna bilen för att underlätta. Han är ena stunden ledsen och nästa verbalt aggressiv och hotfull. Tobias nämner flertalet gånger att allt är invandrarnas fel. Han har enligt patrullen en mycket tråkig rasistisk människosyn i bilen och patrullen får flertalet gånger säga till honom på skarpen att vara tyst.”

I förhöret med Tobias under kvällen så säger Tobias att han har problem med alkohol och får Antabus utskrivet på recept för det.
Tobias har i förhör erkänt skadegörelsen och har godkänt strafföreläggande.

 

Vi i AFA Malmö kommer inom en snar framtid återkomma med del 3 i denna artikelserie om Nordiska motståndsrörelsens aktivister i Trelleborg. Vi vill även passa på att tacka Zacharias Hortén för den information vi fått om aktivister inom NMR. Läs mer om Zacharias här (LÄNK)

 

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill du undvika vår framtida uppmärksamhet så är du välkommen att höra av dig till oss på vår mejl. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare

 

AFA Malmö vill med denna artikel informera allmänheten om Tobias Hanssons nazistiska engagemang. Känner du Tobias personligen, eller ser du honom i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Trelleborg eller Skåne? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: afa-malmo@riseup.net