AFA Research: Nordiska motståndsrörelsens medlemmar och sympatisörer i Kiruna del 2 – Robbin Nilimaa

Vi fortsätter vår serie om Nordiska motståndsrörelsens (NMR) medlemmar och sympatisörer i Näste 6, vilket är en regional avdelning för Norrbotten och Västerbotten. Efter att nazistisk propaganda lyst med sin frånvaro i Kirunas gatubild började nazistisk propaganda dyka upp sporadiskt under mitten av maj 2017. I en artikelserie i fyra delar kommer vi att titta närmare på aktiva medlemmar och sympatisörer i Kiruna.

Robbin Nilimaa (19930815-2157) uppmärksammades tidigare på vår hemsida i en artikel gällande Johan Olofsson Tellebo (19961221-8892). I artikeln framkommer det att Tellebo varit drivande i propagandaspridningen lokalt i Kiruna och att Nilimaa fungerat som en resurs. Nilimaa är en aktiv NMR-sympatisör sedan ett år tillbaka och har deltagit på både lokala som nationella aktiviteter. Han är uppvuxen i Kiruna och bor för tillfället hemma med med sin mamma och sin bror. Nilimaa studerade under vårterminen 2018 på den allmänna linjen på Malmfältens Folkhögskola.

Nilimaa är öppen med sin tilltro till nazismen och sina sympatier med NMR. Främst gäller det nätet men även i vissa sociala kretsar i vardagen. Han spenderar mycket tid framför datorskärmen och är aktiv genom Facebook, VK och Twitter. Han använder sig av “kirunakillen51” som alias bland annat i kommentatorsfältet på Nordfront och som användarnamn på Twitter. Genom en studie av hans konton framträder en bild av hans persona och en linje över hans politiska tänkande och högerradikalisering från att sympatisera med Sverigedemokraterna och vidare till sina nuvarande sympatier med NMR.

 

Nilimaa är som en stor del av NMR-anknutna aktiv på den ryska nätverksplattformen VK, ett nätcommunity liknande Facebook.

 

Kontot avslutades kort efter att hans namn nämndes i artikeln om Tellebo.

 

Nilimaa är minst sagt en frispråkig person även om det framgår att han huvudsakligen vill imponera på andra med sina historier. Utöver att han berättar om att han “patrullerar Kirunas gator” på helgerna tillsammans med Tellebo, i dennes mammas lånade bil, och påstår sig bära kniv och pepparsprej berättar han även att han valt att ta taxi till och från folkhögskolan eftersom han är “rädd för invandrare på bussen”. Han är även gränslös i den meningen att han gärna berättar om att han är oskuld och hans svårigheter att få kontakt med tjejer, vilket hans många konton på svenska och europeiska dejtingsidor visar på.

I Kiruna har hans aktiviteter i huvudsak bestått av propagandaspridning i form av flygbladsdelning och klistermärkes- och banderolluppsättning tillsammans med Tellebo. Han har även delat propaganda på egen hand även om han då oftast tagit kortare turer, ibland så korta som ett klistermärke utanför hans egen port. Detta har NMR rapporterat om som att propaganda spridits i hela bostadsområden. Detta är inte ovanligt då en så kallad kamprapport på hemsidan betyder mer i NMRs ögon än att propagandan faktiskt når fram, se bild.

 

Ett av NMRs och Nilimaas knep för att få det att framstå som att deras närvaro är större än den verkligen är; i själva verket endast ett klistermärke intill hans egna bostad.

 

Nilimaa strävar som många andra nazister efter att framstå som övertygad och kompromisslös på nätet. Men när han väl givits möjlighet att stå upp för sina åsikter och handlingar har han valt den enkla vägen genom lögner och bortförklaringar. Han har identifierats vid en rad tillfällen och blev bland annat uppmärksammad när han och Tellebo trakasserade manifestationsdeltagare som på Vänsterpartiets initiativ samlats på årsdagen för kristallnatten vintern 2017. En tid kort tid efter detta identifierades han igen vid en flygbladsdelning i Kiruna och valde då istället för att fortsätta propagandaspridningen att slänga materialet i en närliggande sopcontainer. Händelsen vid sopcontainer filmades och lades sedan upp för allmänheten i en lokal antirasistisk grupp på Facebook. Efter att hans nazistiska engagemang blivit allmänt känt valde han i samråd med nära och kära att lämna NMR och deklarerade öppet lögnen, i hopp om att rädda situationen, att han aldrig varit en del av NMR. Han tog avstånd från nazismen och organisationen och menade att han sympatiserade med Sverigedemokraterna.

 

Nilimaa slänger NMRs propaganda i en sopcontainer. 

 

NMR har trots detta välkomnat Nilimaa tillbaka som aktiv sympatisör. Denna positiva hållning gentemot illojala medlemmar och sympatisörer är mer regel än ett undantag i NMR. Det är vanligt att anknutna likt Nilimaa tas tillbaka för att användas som nyttiga idioter och specifikt i det fallet för att bibehålla någon form av närvaro i området. Ytterligare ett exempel på Nilimaas illojalitet är att han driver Facebook-gruppen “Fler röster åt jimmie”.

 

Nilimaa är en av sex administratörer på Facebook-sidan.

 

Utöver att Nilimaa deltagit lokalt i Kiruna deltog han även i NMRs demonstration i Boden den 1 maj 2018. Han reste dit tillsammans med Tellebo och andra NMR-sympatisörer från Kiruna med omnejd. Demonstrationen var hans första och man kan se på NMRs livesändning att han mestadels står ensam och tittar ut över motdemonstrationen.

 

Nilimaa i NMRs demonstrationståg i Boden den 1 maj 2018.

 


Ett av många obesvarade inlägg på Nilimaas konto på VK.

 

Att vara organiserad nazistisk har alltid konsekvenser. Ett stort antal medlemmar förlorar kontakten med vänner, släkt och familj efter att deras engagemang blivit allmänt känt. Nazister löper även stor risk att totalt isoleras från det normala livet, särskilt på orter där “alla känner alla”. I flera fall leder även engagemanget till att nazisterna förlorar sina anställningar och chanser till framtida anställningar krymper. Det är värt att nämna att arbetsgivare ofta söker på nätet innan de anställer och att det på mindre orter ofta framkommer information som försvinner i större städer. Nilimaa har tre stora drömmar i livet är att 1) bli antingen till hemvärnet 2) bli Polis eller att 3) bli säkerhetsvakt. Dessa drömmar tillsammans med många andra kan han lägga åt sidan vid ett fortsatt nazistisk engagemang.
Utöver detta hamnar dessa personer i en destruktiv miljö där droger, våld i nära relationer och andra ohälsosamma ideal snarare är regel än undantag. Nilimaa har redan ekonomiska problem och är med sitt handikapp och socialt fattigt liv redan allmänt marginaliserad.
Hans mamma fungerar i stort sätt som en god man och är en av få som vidhåller kontakt med honom. En förlorad kontakt med henne skulle med säkerhet innebära oöverkomliga problem för en 24-åring som ses gå hand i hand med sin mamma på stan för att inte känna sig osäker.

Bror Robbin Jonathan Nilimaa
19939815-2157
Videplan 5C lgh 1001
981 43 Kiruna

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill du undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på vår mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

AFA vill med denna artikel informera allmänhet om Robbin Nilimaas nazistiska engagemang. Känner du till honom personligen, eller ser du honom i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Norrbottens eller Västerbottens län? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: afa-doku@riseup.net