AFA Stockholm: 10 år sedan mordet på anarkisten Alexis i Grekland

Torsdagen den 6:e december markerade tio år sedan den 15-åriga anarkisten Alexis Grigoropoulos sköts till döds av polisen i Aten.

Polisens dödsskutning ägde rum under en gatukonfrontation mellan poliser och anarkister i stadsdelen Exarchia i Aten. Händelsen utlöste sedan omfattande kravaller över hela landet och beskrevs som de största och mest allvarliga på flera år, så pass att inrikesministern Prokopis Pavlopoulos erbjöd sig att avgå. Flera fackliga organisationer utlyste även generalstrejk vilket ledde till att bland annat kollektivtrafiken stannade och att inga flygplan kunde landa, demonstranter ockuperade dessutom tekniska högskolan i Exarchia och andra högskolor i Aten samtidigt som kraftfulla protester mot bankerna pågick i både Aten och landets näst största stad Thessaloniki. Minnesdagen för mordet på Alexis har sedan fortsatt att uppmärksammas årligen på dödsdagen den 6 december.

Vi i AFA Stockholm deltog med en delegation aktivister på Atens gator till minnet av Alexis.

/Antifascistisk aktion Stockholm