AFA Göteborg: Marcus Kultti – nazisten på Flygbussarna

Marcus Sebastian Kultti (890203-5057)
Göteborgsvägen 245, 446 33 Älvängen

Den här artikeln är en del av en artikelserie om aktiva nazister i Nordiska Motståndsrörelsens Näste 2 i Västra Götaland. Vi tar upp både gamla och nya medlemmar som på olika sätt bidrar till NMRs aktivitet i Västra Götaland. NMR är en öppet nationalsocialistisk organisation med verksamhet i Sverige, Norge och Finland. De styrs från Sverige, där ledarna för organisationen är bosatta, och hör till den militanta grenen av den svenska rasideologiska miljön. De har de senaste femton åren gjort sig kända för flertalet våldsamma attentat och attacker, exempelvis attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013 och tre attentat med sprängmedel i Göteborg under vintern 2016 och 2017.

Marcus Kultti i Norge hösten 2018

Marcus Kultti är en mycket aktiv medlem i NMRs Näste 2. Han deltar på aktiviteter som flygbladsutdelningar och medlemsmöten i och runt Göteborg. Han åker på demonstrationer runt om i Sverige, Norge och Finland och är trumslagare på de större demonstrationerna.

Marcus Kultti kör flygbuss i Göteborg

Marcus jobbar som chaufför på Flygbussarna i Göteborg. På Flygbussarnas hemsida står bland annat att “En grundläggande värdering på Flygbussarna är människors lika värde och våra värdeord är handling, ansvar, nytänkande och samspel. Det innebär bland annat att vi som arbetar här respekterar varandra och samarbetar för att nå bästa möjliga resultat. Vi tror att mångfald är nyckeln till framgång och vi vill göra allt vi kan för att undvika diskriminering i alla former.” De beskriver även hur de numera deltar på Pride-paraden och att “När du jobbar på Flygbussarna kan du förvänta dig en rättvis behandling och jämlika möjligheter oavsett etnicitet, religion, kön, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder” (https://www.flygbussarna.se/jobba-hos-oss).

Marcus Kultti i Almedalen sommaren 2018

Att en organiserad nazist arbetar på Flygbussarna stämmer inte överens med den värdegrund de utlovar på sin hemsida. Därför uppmanar vi Flygbussarna att inte låta en organiserad nazist arbeta hos dem. Vill du som läsare kontakta Flygbussarna angående att de har en nazist anställd hos sig i Göteborg kan du göra det på telefonnummer 0771-51 52 52 eller genom deras kontaktformulär (https://www.flygbussarna.se/kundtjanst/kontaktformular).

AFA vill med den här artikeln informera allmänheten om Marcus Kulttis nazistiska engagemang. Känner du Marcus personligen, eller ser du honom i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Västra Götaland? Tveka då inte att kontakta oss på: [email protected]

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill du undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till vår mail. Här finns en sammanfattning av hur vi förhåller oss i kontakt med avhoppare: https://antifa.se/information-till-avhoppare/.

 

// Antifascistisk Aktion Göteborg