Trots allt! Luxemburg-Liebknecht 2019

Representanter från skandinaviska AFA-grupper åkte den 11:e till 13:e januari ner till Berlin för att delta i den årliga minnesdemonstrationen för Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht, nu för tredje året i rad.

Årets paroll var “Trotz alledem!” som refererar till en text som spartakistledaren Karl Liebknecht skrev 1919 och som publicerades samma dag som Liebknecht och Luxemburg greps och mördades. Parollen kan översättas till “Trots allt detta!” och innebörden handlar om att trots Spartakistupprorets nederlag så fortsätter kampen, liksom den alltid har gjort.

Under lördagen mötte vi upp våra tyska kamrater från NEA (Northeast Antifascists Berlin). Vi blickade tillbaka på de antifascistiska vinster vänstern gjort före oss genom att gemensamt besöka segermonumentet i Treptower Park, uppfört efter andra världskriget för att hedra de sovjetiska soldater som stupat i slaget om Berlin. Vi höll en minnesstund och lade ner blommor för att hedra de som gav sitt liv i kampen mot Nazityskland.

Efter minnesstunden i Treptower Park mötte vi upp fler kamrater från NEA och höll ett nätverksmöte, där varje land berättade om sina gruppers historia, hur vi är organiserade och vad vi arbetar med. Detta ledde till många och långa diskussioner. Kvällen avslutades med deltagande i en av de många LL-festerna.

På söndagen avgick demonstrationen 10:00 och de skandinaviska AFA-grupperna deltog i det “Internationella Antifascistiska blocket”, som samlade omkring 600 personer. I hela demonstrationen deltog 20 000 personer, att jämföra med 2018 då demonstrationen samlade 12 000.

Demonstrationen är ideologiskt bred och samlar både mindre och större partier, grupper och individer. Demonstrationen avslutades vid Zentralfriedhof Friedrichsfelde där blommor lades ner vi monumentet i den så kallade Socialistkyrkogården, med inskriptionen “Die Toten mahnen uns”.

Vi vill tacka alla som deltog i årets resa! Helgen var mycket givande och lärorik, och bidrog till att ytterligare sammansvetsa de skandinaviska grupperna. Tillsammans bygger vi den internationella rörelse vi vill ha och som vi är en del av!

“Ordning härskar i Berlin!” Ni slöa hantlangare! Er “ordning” är byggd på lösan sand. Redan i morgon skall revolutionen åter rasera den och till er förskräckelse förkunna med klang av basuner: jag var, jag är, jag blir.

Klass mot klass.

AFA Stockholm
AFA Göteborg
AFA Helsingborg
AFA Lund
AFA Malmö
AFA Köpenhamn
AFA Oslo