AFA Stockholm: Lisa och Per Hellman – de alternativa nazisterna

Lisa och Per Hellman har under ett flertal år undanhålligt deras nazistiska sympatier och engagemang i Nordiska Motståndsrörelsen(NMR). I rädsla att bli exponerade och tvingas ta de konsekvenser som nazismen innebär har de endast medverkat vid ett fåtal offentliga och interna aktiviteter under de år de varit aktiva i NMR. AFA Stockholm kan idag avslöja deras engagemang.

Lisa Hellman (19711129-0883) och Per Hellman (19620103-6032) är aktiva i det nybildade Näste 8, vilket är den lokala avdelningen för Södermanlands, Västmanlands, Örebos och Östergötlands län i NMR. De har deltagit på NMRs offentliga aktiviteter sedan 2016 och har sedan 2018 även deltagit på interna aktiviteter.

Kort efter NMRs demonstration i Borlänge den 1 maj 2016 beställde Per organisationens partiprogram ”Vår väg” från NMRs föredetta webbutik Kampboden. Lisa gjorde ett par dagar senare en beställning av Mein Kampf från webbutiken. Paret Hellman beställde som många andra nazister i tron att NMR skötte sin IT-säkerhet. Men hela kundregistret läckte och flera års data över individer i den fascistiska miljön kom att exponeras. Per beställde även 2017 nazistisk litteratur från den nazistiska webbutiken Midgård som även den kom att läcka namn och personuppgifter på kunder som har handlat av webbutiken.

Sedan deras första demonstration 2016 i Stockholm har de deltagit under två andra demonstrationstillfällen. Vi publicerar här ett antal bilder på Lisa och Pers deltagande i NMRs demonstrationer:

Per och Lisa deltar under parollen ”Stoppa främlingsinvasionen” den 12:e november 2016 i Stockholm.

 

Per och Lisa deltar under parollen ”I folkgemenskapens tecken” den 1:a maj 2017 i Falun.

 

Per och Lisa deltar under parollen ”Vi är inga politiker – vi är folket” den 1:a maj 2018 i Ludvika.

 

Utöver att ha deltagit på NMRs demonstrationer har paret Hellman även deltagit på interna aktiviteter, möten och föreläsningar. Under 2018 deltog de bland annat under Näste 1 nationaldagsfirande där det tränades kampsport, hölls föreläsningar och månadsmöte. Lisa och Per deltog även vid ett månadsmöte och en föreläsning den 3:e november 2018.

Per och Lisa deltar tillsammans med andra medlemmar och sympatisörer på nationaldagsfirande i Näste 1 2018. Flera av medlemmarna finns identifierade i den här artikeln som AFA Research publicerade efter Almedalen 2018.

 

Per och Lisa fick kontakt via brevväxling under mitten av 80-talet genom gemensamma musikintressen. Per besökte Lisa i hennes hemstad Edmonton i Kanada under ett par år för att sedan ta emot Lisa i Sverige för att till slut flytta ihop. Efter att ha varit bosatta i Pers hemtrakter kring Askersund och sedan Hallsberg sedan mitten av 90-talet köpte paret Hellman 2011 den fastighet de nu bor i Sannerud.

Lisa och Per har under de år de varit aktiva i den nazistiska rörelsen samtidigt varit aktiva i lokalsamhället på olika sätt. De har valt att undanhålla sin aktivitet för lokalborna eftersom att de vet att ett offentligt ställningstagande för nazismen skulle leda till att de helt och hållet skulle uteslutas från den miljö de är aktiva i. Paret är involverade i lokala frågor och är även aktiva i andliga och alternativa sammanhang, ett intresse som med tiden lett till att de nu även driver verksamheter inom dessa områden. Som småföretagare är Hellmans beroende av deras kunders förtroende och att kunderna rekommenderar deras verksamheter till andra. Vi är övertygade om att den här nya informationen om deras organisering i NMR och deras deltagande i nazistiska sammanhang kommer att leda till att de marginaliseras. Deras engagemang kommer att skada deras verksamheter så pass att Per och Lisa kommer att behöva göra ett val mellan nazismen och ett fortsatt normalt liv.

Lisa och Per är båda aktiva i den lokala föreningen Tiveds utvecklingsgrupp. Lisa var under 2018 sekreterare i föreningen medan Per var suppleant. Deras nazistiska engagemang rimmar inte väl med föreningens syfte som på hemsidan beskrivs vara ” (…) att verka för en bra lösning i de många marknära frågor som är angelägna i Tivedsbornas vardag. Föreningens syfte är att driva frågor som berör hela bygden. Den genomgående ambitionen är att verka för en positiv utveckling i Tiveden”. Vi tar för givet att Lisa och Per utestängs från utvecklingsgruppens verksamheter då vi är säkra på att ingen i området vill bli representerade av två organiserade nazister.
Föreningen har varit en viktigt del i deras nätverkade som småföretagare. På föreningens hemsida offentliggörs till exempel en rad nyheter, händelser, och arrangemang som anordnas lokalt. Den har fungerat som en plattform för Lisa och Pers verksamheter där paret relativt fritt kunnat uppdatera om deras egen verksamhet.

Vi uppmanar allmänheten att kontakta Tiveds utvecklingsgrupp och berätta vad man tycker om att en nazist är anställd på företaget:

Tiveds utvecklingsgrupp
E-post: [email protected]
Kontaktformulär: https://www.tiveden.nu/kontakt-2/
Hemsida: https://www.tiveden.nu

Per driver sedan 2007 bokförlaget Back to Being. Förlaget ger ut titlar i ämnena djurrättsfilosofi, hälsa och andlighet och erbjuder även översättning från engelska till svenska, korrekturläsning och redigering. Han har sedan tidigare en fil. kand i praktisk filosofi från Göteborgs Universitet. Bokförlaget, som är huvuddelen i Per och Lisas alla verksamheter, bidrar till finansiering av deras nazistiska aktivism. All verksamhet kopplad till Per kommer, vare sig han vill det eller inte, att kopplas till hans nazistiska engagemang oberoende om han som på hemsidan utger sig för att inte vara ”(…) bundna till någon form av dogmer, -ismer eller andra politiska eller religiösa idéer.”

Förlagets böcker går att beställa på Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus och Bokbörsen och andra fysiska bokhandlare. Vi uppmanar allmänheten att kontakta återförsäljare och samarbetspartners till Back to Being om hans nazistiska engagemang:

Back to Being
Information och kontakt:
Hemsida: https://www.backtobeing.net/
Facebook: https://www.facebook.com/Back-to-Being-505334156520189/
Mobil: 070-358 46 59
E-post: [email protected]
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/per-hellman-940460124

Per startade under 2019 ytterligare en verksamhet som heter Tiveds Alltjänst. Per och Lisa erbjuder där företag och privatkunder i närområdet hjälp med diverse vardagssysslor.

Skärmdump från Tiveds Alltjänsts facebooksida.

 

Tiveds Alltjänst
Information och kontakt:
Hemsida: https://www.tivedsalltjanst.com
Facebook: https://www.facebook.com/tivedsalltjanst
Mobil: 070-358 46 59
E-post: [email protected]

Per arbetade även hösten 2018 på ett företaget som bland annat tillhandahåller flygbilder.

 

Lisa driver gårdsbutiken Post-Lisas butik i samma hus som paret bor i. Där säljer hon Pers böcker och ett antal egenproducerade produkter. I gårdsbutiken tar hon även emot kunder för healing, änglamassage och mindful tapping. Hon har tidigare hyrt in sig i lärarrummet i den gamla skolan i Tived men har sedan en tid tillbaka blivit en del av Alternativ Praktik Helheten och tar istället emot sina kunder i deras lokaler i Örebro.

Skärmdump från Alternativ Praktik Helhetens facebooksida.

 

Lisa står med ena foten i den alternativa miljön och med den andra i den nazistiska rörelsen. Inom den alternativa miljön blandas idéer om en kommande stor katastrof, utopi eller kristi återkomst kombinerat med tron på Rudolf Steiners alternativa uppenbarelser inom vetenskap, medicin, näringslära och så vidare. Människor anstränger sig för att bli mäktiga och framgångsrika genom att underkuva diverse ”andliga” krafter och söker den starke man, guru och frälsare som skall ge upplysning och svar på alla frågor. Beröringspunkterna med nazismen är dokumenterad långt tillbaka och likheterna med NMR är slående. I Lisas fall blir det ännu tydligare vid en närmare analys av hennes närvaro på sociala medier.

De kontakter och sympatier hon inte kan skylta med i sin vardag eller i föreningslivet sköter hon på nätet. Där är hon vän med flera kända medlemmar inom NMR och ett antal andra kända personer inom den fascistiska rörelsen. Lisa lägger upp länkar om bilderberggruppen, katter som skyddar mot onda andar och negativ energi och har en helande kraft, konspiratoriska inlägg om läkemedelsindustrin och sprider högerextrema sidor och propaganda.

Lisa är utbildad lärare och arbetade som lärare och samordnare så sent som 2015 inom Svenska för invandrare (SFI) i Laxå kommun. Lisa har kommenterat anonymt på NMRs hemsida Nordfront sedan 2017 under pseudonymen ”Ida” och har delat med sig om sin roll som lärare inom SFI och Komvux.

Post-Lisas Butik
Information och kontakt:
Adress: Sanneruds bygata 41a, 695 97 Tived
Hemsida: https://www.post-lisasbutik.com/
Facebook: https://www.facebook.com/postlisasbutik/
Mobil: 070-358 46 59
E-post: [email protected]

Vi uppmanar allmänheten att kontakta Lisa arbetsgivare och samarbetspartners om hennes nazistiska engagemang:

Alternativ Praktik Helheten
Information och kontakt:
Adress: Norra Grev Rosengatan 3, 703 64 Örebro
Hemsida: https://www.friskcentralenhelheten.se
Facebook: https://www.facebook.com/friskcentralenhelheten/
Mobil: 019-10 09 08
E-post: [email protected]

Vi har i samband med publiceringen av denna artikel kontaktat Lisa och Pers arbetsplatser, samarbetspartners, kunder, vänner och familj för att informera om deras nazistiska engagemang. Vare sig det handlar om nyfikenhet eller långvarigt engagemang hamnar aktiva nazister till slut på vår hemsida där arbetsgivare, hyresvärdar och familj och bekanta enkelt hittar dig. Med tanke på att Lisa är uppvuxen i Kanada kommer vi inom kort att publicera den här artikeln på engelska.

Per Eto Hellman
19620103-6032
Sanneruds bygata 41a
695 97 Tived
070-358 46 59
0584-474112

Lisa Anne Hellman
19711129-0883
Sanneruds bygata 41a
695 97 Tived
076-8990769
0584-47 41 12

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare: Information till avhoppare.

AFA Stockholm vill med denna artikel informera allmänheten om Per och Lisa Hellmans engagemang inom den fascistiska rörelsen. Känner du till dem personligen, eller ser du han i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholms, Södermanlands, Uppsala, Gotlands, Västmanlands, Örebos eller Östergötlands län? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt aktiva twitterkonto så att du inte missar våra nyheter.

/AFA Stockholm