AFA Stockholm: Leo Hugsén – Vapenbrott, misshandel, hets mot folkgrupp och avföring i garderoben

Vi har tidigare rapporterat om Leo Hugsén (19940531-2431) som är medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och hans aktivism. AFA Stockholm uppdaterar nu om konsekvenserna av Leos nazistiska engagemang. Sedan första publiceringen av denna artikel har Leo dömts till 4 månaders fängelse för vapenbrott och till villkorlig dom och böter för hets mot folkgrupp. Han har även tvingats byta adress vid två tillfällen och han är nu folkbokförd på Lämbonäsvägen 69 i Hölö istället för att som tidigare vara skriven på sin arbetsplats.

Leo Hugsén är en aktiv medlem och deltar regelbundet på offentliga och interna aktiviteter som genomförs i Näste 1. Utöver detta deltar han även regelbundet i propagandaspridning lokalt tillsammans med medlemmarna i sin kampgrupp, vilket vi kommer ha skäl att återkomma till längre fram i artikeln. Han har varit aktiv i NMR sedan 2015/2016 och är en så kallad aktivist vilket är den högsta formen av medlemskap inom NMR. Utifrån detta har han ofta rollen som sköldbärare, demonstrationsvakt eller liknande uppgifter vid offentliga aktiviteter. Nedan publicerar vi ett urval av bilder från aktiviteter han deltagit vid.

Leo Gösta Ingvar Hugsén

19940531-2431

Lämbonäsvägen 69

153 94 Hölö

 

Leo medverkar under NMRs 1 maj-demonstration i Ludvika 2019.

 

Leo medverkar under NMRs demonstration i Stockholm den 25:e augusti 2018.

 

Leo medverkar under NMRs 1 maj-demonstration i Boden 2018. En fullständig redogörelse för de som medverkade finns att hitta här.

 

Leo medverkar under Almedalen tillsammans med NMR 2018. En fullständig redogörelse för de som medverkade finns att hitta här.

 

Leo medverkar under NMRs demonstration i Göteborg den 30:e september 2017.

 

Leo medverkar under NMRs demonstration i Stockholm den 12:e november 2016.

 

Leo deltar som tidigare nämnts på större delen av aktiviteterna som arrangeras i Näste 1. Här deltar han under 2018 års nationaldagsfirande med medlemmar från Näste 8 och Näste 1.

 

Leo har under sin tid som medlem varit inblandad i flera rättsfall kopplade till hans nazistiska engagemang. Vi inleder med det senaste och mest allvarliga fallet där Leo 14 juni 2019 dömdes till 4 månaders fängelse för vapenbrott. NMR-aktivisten Julius Blomberg (19881109-4997) och ledaren i Näste 1 Anders Rydberg (19840305-2957) förekom som misstänkta i utredningen.

Den 12 juni 2018 genomfördes en husrannsakan i Leos lägenhet efter att polisen haft misstanke om att han förvarat olaglig pepparsprej i hemmet. Leo var vid tillfället folkbokförd på den aktuella adressen tillsammans med Julius Blomberg som även han är aktiv och mångårig aktivist i NMR. Det var detta som ledde till att även Blomberg blev ett föremål för utredningen även om det inte var han som bodde i lägenheten. Lägenheten är en tvåa på gatuplan och Leo skrev på hyreskontraktet 2014.

I lägenheten hittades en kniv tejpad på insidan av ytterdörren. Utöver denna beredskapsåtgärd har Leo som vana att ställa sin motorcykel i vardagsrummet för att skydda den från eventuell skadegörelse. Han uppger något paradoxalt i förhör att han inte är medveten om någon hotbild mot honom, en hotbild som utförligt beskrivs i och är påtaglig enligt polisens utlåtande i förundersökningen.

Kniven på insidan av Leos ytterdörr.

 

Leos motorcykel i lägenheten.

 

I lägenhetens tillhörande förråd hittades under samma husrannsakan en revolver och flera kaliber ammunition förvarat i en glasslåda. Under förundersökningen framkom det att revolvern saknade slagstift, vilket Leo även påtalade när han under förhöret diskuterade fram och tillbaka med förhörsledaren. Leo är uppenbart inte intresserad av att följa NMRs handbok (vilket många medlemmar och aktivister ofta inte gör) där det uttryckligen står “kom ihåg att allt du säger kan användas mot dig – och mot dina kamrater”. Detta är något som han kommer att kunna brevväxla med Peter Holm om som är en annan medlem som sitter fängslad för vapenbrott. Leo har en viss vapenvana från när han var yngre och tävlade i skytte för Vrenaortens skyttegille.

Revolvern som hittades i Leos förråd.

Delar av ammunitionen som hittades i förrådet.

 

Förutom Leos egna fingeravtryck fanns även nästeschfen Anders Rydbergs fingeravtryck på glasslådan vilket ledde till att även han kom att bli indragen i förundersökningen. Rydberg är för tillfället föremål för en annan utredning som avser bland annat vapenbrott efter att det i hans lägenhet hittats ett egentillverkat vapen. Vi kommer att återkomma till Rydbergs vapenbrott i en senare artikel.

Utöver nazistisk litteratur och andra föremål kopplade till NMR tillkallades en bombtekniker utifrån att ett oklart objekt hittats i Leos garderob i sovrummet. Bombteknikern kunde dock utesluta brott efter att objektet identifierats som avföring. Skälet till att Leo sparat sin egen avföring i sitt sovrum låter vi vara osagt.

Skärmdump från Polisens förundersökning.

 

Leo hade även sparat ett mötesprotokoll som hittades i lägenheten. Mötesprotokollet är daterat till den 21/12 sannolikt 2017. De medlemmar som var närvarande var Leo Hugsén, Vilde Hirdman (20000603-0845), Julius Blomberg och Fredrik Kosonen (19960827-3778). Medlemmarna är fortfarande aktiv i NMR.

 

Leo engagemang i NMR har inneburit flera tidigare rättsfall. Natten mot 20 april 2017, årsdagen av Hitlers födelsedag, hissade han och, nuvarande nästeschefen i näste 8, Niklas Yngwe (19890213-0015) en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna. Leo greps på plats av polis och det var början på en lång och fortfarande pågående rättsprocess. Han åtalades för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp i Eskilstuna tingsrätt (B 1998-17). Åtalet avvisades pga att tingsrätten inte ansåg det bevisat att flaggan var tryckt mindre än ett år innan åtalet väcktes vilket gör att brottet kan vara preskriberat. För en utomstående framstår det som märkligt och juridiskt tillkrånglat. Det verkar inte heller vara glasklart för rättsväsendet då såväl Svea Hovrätt (2866-18) som Högsta domstolen (Ö 3364-18) gjorde en annan bedömning och undanröjde tingsrättens beslut. Målet kom då tillbaka till Eskilstuna tingsrätt (B 1626-18) och Leo dömdes 20 juni 2019 till villkorlig dom och dagsböter för sin hakkorsflagga.

På hösten samma år som han hissade hakkorsflaggan greps han för skadegörelse efter han och en kamrat klottrat nazistiska budskap i Strängnäs. Det skedde 4 september 2017 och Leo blev utpekad på plats av ett ögonvittne och greps med färg på händer och kläder. Han försökte snacka bort det i rätten med att han var ute på kvällspromenad med en kompis som började “spreja och ha sig” men dömdes till villkorlig dom och böter i Eskilstuna tingsrätt (B 2428-17).

Nästa händelse inträffade 10 mars 2018 på Sergels torg i Stockholm när NMR hade flygbladsutdelning. Leo misshandlade då en förbipasserande som uttryckt sitt motstånd mot nazisterna. Bevisningen, NMRs egen film från dagen och en civilpolis, räckte inte till fällande dom för misshandel och han friades i Stockholms tingsrätt (B 9936-18). Han dömdes däremot för brott mot knivlagen då han var efterlyst för misshandeln och 13 juni 2018 greps med en kniv (se bilden nedan) i byxlinningen på parkeringen utanför sitt jobb på Scania i Södertälje.

 

Förutom att Leo är nazist är han en ganska vanlig kille. Han är uppväxt med föräldrar och syskon som han har sporadisk kontakt med, och han kör runt i sin mammas grå Peugeot. Han gick samhällsprogrammet på gymnasiet och träffar fortfarande sina gamla skolkamrater därifrån ibland, men förstås långt ifrån så ofta som de han känner genom NMR. Vi rapporterar och uppmärksammar ständigt konsekvenserna av nazistiska engagemang. Leos fall är inget undantag. Han har isolerats från övriga samhället då han av NMR uppmuntras att stöta ifrån sig oliktänkanade för att NMR enklare ska kunna kontrollera honom och använda honom till det som de är i behov av.

Han har blivit omhändertagen för fylla när han var yngre och uppger till Frivården att han använt cannabis vid ett flertal tillfällen. Han har åkt fast för fortkörning vid två tillfällen. Hans intressen är, utöver NMR, att gymma och träna kampsport. Leo har tidigare arbetat som lokalvårdare och montör, men är nu tillsvidareanställd som verifieringsmekaniker på Scania i Södertälje.

Leo är faktiskt inte bara anställd på Scania utan har även haft arbetsplatsen som folkbokföringsadress. Han har i handlingar till tingsrätten uppgett sin adress som c/o Scania Cv Ab -Chassi Enhet 0055, Verkstadsvägen 10 151 38 Södertälje. Efter publiceringen av denna artikel har han tvingats skriva om sig på ny adress vid två tillfällen, först till en adress i Vendelsö och därefter till den aktuella i Hölö. Det sticker förstås ut att Scania har haft en aktiv nazist inte bara arbetandes utan även folkbokförd på sin fabrik. Vi förutsätter att Scania inte låtit Leo bo på jobbet och är nöjda med att de inte längre låter sig användas för Hugsens skenskrivning. Vill ni fråga Scania hur de ser på turerna med Leo kan ni kontakta dem direkt:

Scania Södertälje
Mejladress: kontakt.scaniasverige@scania.com

Leo skulle säkert kunna ha ett normalt liv men har valt att viga det åt nazismen och sektlivet i NMR. Det är tydligt när man följer Leo att NMR inte har något att erbjuda sina aktivister förutom problem och ett trasigt liv. Vi i AFA Stockholm råder Leo att istället fortsätta organisera sig med sina grannar, även de med icke-svenska namn, som han gjorde 2017 (Hyresnämnden i Västerås 1476-17), och med sina arbetskamrater på Scania.

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

AFA Stockholm vill med denna artikel informera allmänheten om Leo Hugséns engagemang inom den fascistiska rörelsen. Känner du till honom personligen, eller ser du honom i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Örebros eller Östergötlands län? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: afa-sthlm@riseup.net

Följ oss på vårt aktiva twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm