AFA Göteborg: Lokaler som hyrts ut till nazister

I denna artikel vill vi visa några av de lokaler som använts av Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) Näste 2. NMR är en öppet nationalsocialistisk organisation med verksamhet i Sverige, Norge och Finland. De styrs från Sverige, där ledarna för organisationen är bosatta, och hör till den militanta grenen av den svenska rasideologiska miljön. De har de senaste femton åren gjort sig kända för flertalet våldsamma attentat och attacker, exempelvis attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013 och tre attentat med sprängmedel i Göteborg under vintern 2016 och 2017.

Historiskt har nazister alltid bemötts med hårt motstånd där de försöker organisera sig, vare sig det rör sig om manifestationer eller möteslokaler. Att ha tillgång till lokaler och mötesplatser är en viktig del i politisk organisering, och detta motstånd gör det svårare för nazisterna att rota sig i lokalsamhällen och bedriva sin verksamhet, och försvårar deras medlemsrekrytering.

Ingen vill hyra ut till nazister som arrangerar Hitlermiddagar, och ingen vill ha de problem som det innebär att hysa nazister.
De hyr istället in sig i andras lokaler, som scoutgårdar, bygdegårdar och församlingshem. Där har de rektyteringsmöten, månadsmöten, föredrag, försäljning av nazistisk propaganda och olika former av träning. Det är mycket vanligt att de hyr under falska premisser som studiecirklar eller föreningsverksamhet, då de vet att de annars inte skulle få hyra.

Nedan listar vi några av de lokaler nazisterna har använt i Näste 2 under 2017, 2018 och 2019 och vilka som tillhandahåller dessa. Detta är också en uppmaning till uthyrarna att i fortsättningen vara uppmärksamma på vem som hyr lokalerna och till vilket syfte om ni inte önskar att hyra ut till nazistisk aktivitet i framtiden. En enkel googling på okända namn kan räcka, annars är ni alltid välkomna att kontakta oss om det är någon ni är osäkra på eller behöver hjälp.

 

Ucklumgården

1 maj 2019 försökte nazisterna använda gården efter sin demonstration i Kungälv. För att kunna hyra gården hade de sagt att den skulle användas till en födelsedagsfest. När uthyrarna upptäckte att de skulle använda gården för nazistisk aktivitet blev de utslängda.

 

Hällevadsholms Folkets Hus (Munkelads kommun)

Bullarevägen 2
457 60 Hällevadsholm
Måndag den 31/12 2018 firade medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsens Näste 2 nyår i Folkets Hus i Hällevadsholm.
https://www.nordfront.se/nyarsfirande-i-naste-2.smr

 

Skepplanda Bygdegård (Ale kommun)

Åkersliden 49
446 41 Skepplanda
Lördag den 15/9 2018 använde nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen bygdegården för att ha månadsmöte, kräftskiva och föredrag om bland annat nationalsocialism.
https://www.nordfront.se/foredrag-kraftskiva-och-manadsmote-i-naste-2.smr

 

Göteborgs Skidklubb (Göteborg)

Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg
Lördag 10/2 2018 användes klubbstugan till vinterutbildning och månadsmöte där medlemmar i Näste 2 planerade sin kommande nazistiska verksamhet.
https://www.nordfront.se/vinterutbildning-och-manadsmote-naste-2.smr

 

Hålanda Bygdegård (Ale kommun)


Ivar Arosenius väg 35
44633 Älvängen
Lördag 9/12 2017 användes bygdegården av Näste 2 för att hålla föredrag och ha julbord.
https://www.nordfront.se/nastesdag-med-julbord-naste-2.smr

 

Equmeniakyrkan i Surte

Egnahemsvägen 35
445 56 Surte
Lördag 25/11 2017 användes kyrkan till en föreläsning för NMRs medlemmar och sympatisörer i Göteborg.
https://www.nordfront.se/forelasning-naste-2.smr

 

Annestorpsdalens Scoutgård

Konditorivägen 3
437 33 Lindome
Lördag 9/9 2017 höll NMR loppis och månadsmöte i scoutgården.
https://www.nordfront.se/manadsmote-och-loppis-naste-2.smr

 

Kode Scoutkår

Ädelstensvägen 15
442 60 Kode
I juni 2017 användes scoutkårens lokalen till IT-utbildning.
https://www.nordfront.se/utbildning-naste-2.smr

 

Lillekärrshallen

Lillekärr Norra 193
425 34 Hisings Kärra
Fredag 17/2 2017 användes Lillekärrshallen till kampsportsträning för medlemmar och aktivister i Näste 2.
https://www.nordfront.se/kampsportstraning-naste-2.smr

Hyr du ut lokaler i Västra Götaland och har frågor kring om någon som hyr lokalen kan vara nazist eller använda lokalen till nazistisk aktivitet? Har du information om nazistisk aktivitet i Västra Götaland eller vill du organisera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss!

[email protected]

//Antifascistisk Aktion Göteborg