AFA Stockholm: Anders Broberg – ytterligare en hustru- och kvinnomisshandlare aktiv i Näste 1

Anders Broberg är en av flera kvinnomisshandlare som funnits i Nordiska motståndsrörelsens (NMR) led. Han bor i Rågsved i Stockholm och arbetar på Keolis där han kör SL-bussar främst i Nacka och Värmdö. AFA Stockholm kan i denna artikel informera om Anders Brobergs (19741126-0073) nazistiska engagemang.

Anders Broberg är uppväxt i Farsta i Stockholm. Innan han började synas till i nazistiska sammanhang hette han Anders Harry Martin Broberg, men i augusti 2015 bytte han namn till att enbart heta Anders Broberg. Broberg har varit aktiv i NMR sedan 2015/2016.

Anders Broberg är busschaufför och kör SL-bussar mot Nacka och Värmdö. Han är anställd av Keolis Sverige AB som har avtal med SL för busstrafik. Vill ni upplysa Keolis om att de har en nazist och kvinnomisshandlare anställd kan ni kontakta dem på [email protected], eller vända er direkt till SL.

Han har utöver interna aktiviteter så som kampsportsträning, föredrag och sociala aktiviteter och offentliga aktiviteter så som flygbladsutdelning på kvällar och nätter även deltagit på de flesta av NMRs större kraftsamlingar sedan han blev aktiv. Nedan publicerar vi ett urval av bilder från aktiviteter han deltagit vid.

Anders Broberg
19741126-0073
Bjursätragatan 126 lgh 1001
124 64 Bandhagen


Broberg medverkar under NMRs 1 maj-demonstration i Kungälv 2019.

 


Broberg medverkar under NMRs demonstration i Stockholm den 25:e augusti 2018.

 


Broberg medverkar under Almedalen tillsammans med NMR 2018. En fullständig redogörelse för de som medverkade finns att hitta här.

 


Broberg medverkar under NMRs 1 maj-demonstration i Boden 2018. En fullständig redogörelse för de som medverkade finns att hitta här.

 


Broberg medverkar under NMRs demonstration i Göteborg den 30:e september 2017.

 


Broberg medverkar under NMRs demonstration i Borlänge den 1:a maj 2016.

 


Broberg deltar på 2018 års nationaldagsfirande med medlemmar från Näste 8 och Näste 1.

 

Den 23:e januari 2016 deltog Broberg på NMRs demonstration i Stockholm som gick från Karlaplan till Medborgarplatsen. Det slutade i en konfrontation med polisen som ledde till rättsfall och domar mot flera av medlemmarna i Näste 1. Brobeg var tilldelad ansvar som fanbärare, se bilden nedan, och åtalades för våldsamt upplopp.


Broberg som fanbärare på NMRs demonstration 23 januari 2016. Bild från förundersökningsprotokoll, Stockholms tingsrätt (B 4771-17).

 

Broberg var till en början en del av det större målet, Stockholms tingsrätt (B 977-16), som omfattade 25 personer från NMR. Men han åtalades sedan tillsammans med den dåvarande nästeskamraten, numera verksam i Näste 8, Markus Larsson (19881123-6952) och Simon Engelin (1991223-1759) och Jonas Nygren (19890603-0492) från Näste 2 i Stockholms tingsrätt med målnummer B 4771-17. Broberg frikändes i tingsrätten men dömdes till en månads fängelse för våldsamt upplopp i Svea hovrätt (B 11077-17).

Broberg var tillsammans med de före detta NMR-aktivisterna Edgar Mizera (19900315-4177) och Linus Edberg Vosthenko (19940403-6676) misstänkt i ett misshandelsmål (B 3829-19 Stockholms tingsrätt), men målet las ner innan åtal väcktes.

Broberg förekommer i det kundregister som läckte från den nazistiska webbshoppen Midgård. Läckan innebar att person- och kontaktuppgifter samt beställningarnas innehåll från över 8600 beställningar under perioden 2011-2017 hamnade i våra händer. AFA Skåne har skrivit om Midgårdsläckan i två delar: här och här. Broberg är inte den första att tro att fascistiska näthandlar är kapabla att hantera personuppgifter säkert vid beställningar och att man kan vara anonym när man beställer nazistiskt material. Så är inte fallet. Fascister har aldrig varit särskilt bra på datasäkerhet, vilket även bevisats av att NMRs egen webbshop Kampboden hackades inte bara en utan två gånger. AFA Stockholm vill upplysa alla som överväger att beställa liknande material att ni, oavsett vad leverantörerna garanterar, aldrig kan vara säkra på att era personuppgifter inte kommer att läcka. Och att vi kommer exponera er.

Förutom nazistisk litteratur och propaganda köpte Broberg klistermärken med motivet “Defend the family”. Det framstår som aningen ironiskt med tanke på hans egna misslyckade och tragiska försök att hålla ihop sin familj. Broberg har, i likhet med många andra aktiva i NMR, haft stora svårigheter att hantera förhållanden, föräldraskap och drogmissbruk. 2008 fick Broberg sitt andra barn med sin dåvarande partner men valde att arbeta istället för att ta sitt ansvar som pappa och fick en mycket dålig relation till barnets mamma. Han drack mycket alkohol och spenderade nätterna framför datorn. De separerade 2012.

Broberg misshandlade och hotade sin partner i samband med separationen vilket barnen fick bevittna. Förutom fysiskt våld och hotfullt beteende mot partnern krossade han en ruta i parets då gemensamma bostad och slängde ut hennes tillhörigheter från lägenheten, se bild nedan.


Bild utanför parets tidigare gemensamma lägenhet. På marken syns partners tillhörigheter som Broberg slängt ut från lägenheten.

 

Efter separationen trakasserade Broberg sitt ex med SMS med kränkande och hotfullt innehåll vid otaliga tillfällen. Han har inte kunnat följa uppgjorda scheman för att ta hand om barnen, endast umgåtts sporadiskt med det yngsta barnet och har blivit en allt mer opålitlig pappa i och med hans engagemang i NMR. Fascistiskt engagemang trasar sönder relationer och leder i slutändan alltid till att personen isoleras och tvingar sina nära och kära, även sina barn, att välja sida. Detta beteende uppmärksammas regelbundet på antifa.se. Tar nazistens partner eller andra närstående avstånd eller på något sätt motsätter sig medlemskapet i NMR eller organisationen i sin helhet så uppmuntras separation och isolering från organisationens sida. Får nazisten fortsatt vårdnanden för barnen så följer ett uppväxt av hjärntvättning och en förstörd barndom. Sveriges Radios program Barnen i Nordiska motståndsörelsen tar upp hur det är att växa upp som barn i NMR.

Broberg har de senaste året trappat ner sin aktivitet och har gått från att ha varit en så kallad partimedlem till att bli en sympatisör. Vi i AFA Stockholm är väl medvetna om att hierarkin inom NMR, och den status det innebär att klättra i den, har stor betydelse för medlemmarnas självbild och självkänsla. Men vi är inte intesserade av olika former av medlemskap, vi ser endast två grader av nazistiskt engagemang – aktiv eller inte aktiv.

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

AFA Stockholm vill med denna artikel informera allmänheten om Anders Brobergs engagemang inom den fascistiska rörelsen. Känner du till honom personligen, eller ser du honom i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholms, Upplands, Gotlands, Södermanlands, Västmanlands, Örebros eller Östergötlands län? Eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm