AFA Stockholm: 12 oktober 2019 – 20 år av kamp i Björns minne

Den 12 oktober är en sorgens och vredens dag då vi minns hur fackföreningskämpen Björn Söderberg mördades av nazister. Men det är också en kampens dag då vi i en antifascistisk och facklig mobilisering visar att vi är en rörelse som minns de som gått före oss. AFA Stockholm har skrivit en kort text om dagen.

I lördags var det 20 år sen Björn Söderberg sköts till döds av nazister utanför sin lägenhet i Sätra i Stockholm. Han mördades för att han avslöjade att Robert Vesterlund, en då ledande nazist, infilitrerat den lokala Handelsfackklubben på det lager i Stockholm där de båda arbetade. Björn var organiserad i SAC Syndikalisterna och varje år sedan hans bortgång har SAC arrangerat manifestationer till hans minne. Den 12 oktober har utsetts till “Civilkuragets dag” och SAC delar sedan år 2000 på den dagen ut Civilkuragepriset till en person som agerat mot missförhållanden på sin arbetsplats.

Vi i AFA Stockholm deltog, tillsammans med AFA Oslo och grupper från det svenska AFA-nätverket, vid kransnedläggningen vid La Mano och i efterföljande fackeltåg under parollen Facklig kamp mot nazism. Dagen uppmärksammades på orter runtom i landet och även internationellt uppmärksammades Björns minne genom solidaritetshälsningar. Månaderna innan den 12 oktober har information om Björns antifascistiska gärning spridits på olika sätt av oss och andra, läs mer om det här och här.

Under dagen genomförde vi även en egen kransnedläggning och tyst minut vid Björns grav på Sandsborgskyrkorgården. Bakom frontbanderollen Vi glömmer aldrig Björn Söderberg gick vi sedan genom centrala Stockholm.


Björn Söderbergs grav.

Minnesstund vid gravplatsen.

Kransläggning och tal vid La Mano.

Fackeltåg från La Mano till Medborgarplatsen.

Varför är det viktigt för oss att uppmärksamma den här dagen? Till att börja med var Björn Söderbergs agerande i sig djup antifascistiskt och föredömligt. Antifascism bedrivs i vår vardag, där vi bor, där vi arbetar eller var helst fascismen riskerar få fäste. För oss som revolutionära socialister är arbetsplatserna förstås en helt centralt arena att bedriva antifascism på. Vi som arbetarklass är starka när vi agerar kollektivt och enat – splittrade är vi svaga. Därför kommer fascismen alltid att vara ett verktyg för kapitalet och överklassen. Den splittrar oss, ställer oss emot varandra i falsk fiendeskap och gör oss svagare.

Mobiliseringen kring den 12 oktober visar också att vi är en internationell, kämpande rörelse som minns alla de kamrater som gått före oss. Det visar att vi har en kollektiv styrka. Minnet av Björns antifascistiska gärning manar oss att fortsätta kämpa. Tillsammans är vi starka och genom kollektiv kamp kan vi flytta fram våra positioner.

Självklart hade vi hoppats att det 20 år efter mordet på bakom Björn Söderberg inte skulle finnas behov av militant antifascism, men verkligheten är att antifascistiskt arbete är viktigare än på länge. Statens våldsapparat, politiker eller tyckare kommer aldrig skydda oss från fascisters våld. Vi måste organisera vårt eget självförsvar. Ett tydligt exempel på detta är att knivbeväpnade fascister smög omkring i närheten av La Mano under kvällen i hopp om att kunna attackera antifascister, på dagen 20 år efter att Björn blev mördad. Gruppen konfronterades och två kända nazister lämnades på marken åt sitt öde av sina “kamrater”.

Vi glömmer aldrig – vi förlåter aldrig.

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt aktiva twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/AFA Stockholm