AFA Stockholm: Vallentunanazisten Oliver Petrell

AFA Stockholm publicerar idag en uppdaterad artikel om den unge nazisten Oliver Petrell. Oliver är 18 år, bor hos sin pappa i Vallentuna norr om Stockholm. Han har sedan våren 2019 varit aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen och i andra fascistiska sammanhang. Lördag 3 oktober deltog han på en kampsportstävling för fascister i Stockholm. Vi vill med denna artikel redogöra för Olivers engagemang i den fascistiska rörelsen.

Oliver Petrell är uppväxt i Vallentuna och är barndomsvän med Rasmus Thodén, som vi skrivit om tidigare. Både Rasmus och Oliver började synas i fascistiska gatusammanhang under våren 2019. Oliver har sedan dess deltagit på ett stort antal aktiviteter med Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och i andra fascistiska sammanhang, vilket vi återkommer till längre ner i texten.

Oliver tog examen från Teknikprogrammet på Åva gymnasium i Täby våren 2020. Nu läser han ett fjärde tekniskt år på gymnasieskolan Rudbeck i Sollentuna för att bli gymnasieingenjör i nätverksteknik.

Oliver var tidigare folkbokförd hos sin mamma i Vallentuna men i slutet av januari 2020 skrev han sig i Brandbergen på samma adress som Mattias Bäckvik, kvinnomisshandlare och kampgruppschef i NMRs Näste 1. Som vi skrivit om tidigare bor Mattias Bäckvik inte på folkbokföringsadressen utan i ett hus han äger på Utsiktsvägen 14 i Tyresö. I slutet av juli 2020 folkbokförde sig Oliver åter i Vallentuna, men nu hos sin pappa.

Per Oliver Sima Petrell
20011219-2273
Skogåsvägen 23
186 53 Vallentuna
(Tidigare adress: Fritzbergsvägen 19
186 51 Vallentuna)


1 maj 2019:Oliver deltar på NMRs demonstration i Kungälv.

Oliver Petrell har deltagit på flera offentliga aktiviteter med NMR och vi nämner några nedan. På bilden ovan syns Oliver på NMRs demonstration i Kungälv 1 maj 2019. 17:e augusti deltog han på en nationell “blixtdemo” i Stockholm (som NMR genomförde för att visa närvaro i staden efter att i stort sett alla aktiva medlemmar i Stockholm lämnat organisationen för att istället gå över till utbrytargruppen Nordisk Styrka). 14:e september var Oliver med på en offentlig flygbladsutdelning i Västerås och Eskilstuna med medlemmar från både NMRs Näste 1 och Näste 8. 3:e november deltog han på Stockholmare för ett suveränt Sveriges manifestation under parollen “Protestera mot folkutbytet” och 30:e november deltog han med andra från NMR i en löst organiserad Karl XII-marsch.

Oliver har även deltagit på interna aktiviteter med NMR. Han var t.ex. med på Nordendagarna 24:e augusti 2019, NMRs årliga träff där de samlar folk från hela organisationen, och 26:e januari 2020 genomförde han NMRs aktivisttest. Utöver det har Oliver deltagit på månadsmöten, andra interna träffar och flygbladsutdelningar m.m.


17 augusti 2019: Oliver deltar på NMRs “blixtdemonstration” i Stockholm.


14 september 2019: Oliver deltar på NMRs offentliga flygbladsutdelning i Västerås och Eskilstuna.


3 november 2019: Oliver deltar med NMR på Stockholmare för ett suveränt Sveriges manifestation i Stockholm.


5 april 2020. Oliver (tredje från vänster) deltar på träningspass innan månadsmöte med NMRs Näste 1.

Sedan våren 2020 är aktiviteten i Näste 1 mycket låg och flera aktiva individer har lämnat eller rört sig bort från organisationen. Detsamma gäller för Oliver som istället har synts i nya, mer informella sammanhang med andra unga fascister.

Lördag 3:e oktober tävlade Oliver Petrell i en kampsportstävling arrangerad av fascister i Stockholm – “White Boys Fight Club 1”. Bland deltagarna fanns flera kända nazister, fd NMR:are och personer aktiva i Nordisk Styrka.


3 oktober 2020. Gruppbild från kampsportstävlingen “White Boys Fight Club 1”.

Oliver flyttade som sagt till Näste 1-ledaren Mattias Bäckvik i januari 2020, lagom till starten av hans sista termin på gymnasiet. Vi ser gång på gång hur nazism skapar slitningar och splittrar familjer och det är inte svårt att tänka sig att det uppstod friktion mellan Oliver och hans föräldrar efter att hans fascistiska engagemang offentliggjordes. Oliver kommer från en stabil borgerlig bakgrund med föräldrar med högavlönade jobb inom bank- och finanssektorn och påkostade villor och att deras son skulle bli en av de mer aktiva nazisterna i Stockholm var förmodligen inte vad de drömde om. Att han sedan i somras åter är skriven hos föräldrarna tyder på att de antingen har accepterat hans fascistiska aktivism eller att de inte har vetskap om att han fortfarande är aktiv.

Vi hoppas att Oliver tar sitt förnuft till fånga och lämnar den fascistiska rörelsen innan den blivit en för stor del av hans liv. Vi vill poängtera att det aldrig är för sent att lämna den fascistiska miljön bakom sig och att vi alltid är positivt inställda till att personer vill hoppa av.

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till Oliver Petrell personligen? Ser du honom i din vardag, på jobbet, på skolan eller i ditt område? All information är av intresse.

Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen eller på andra platser? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Mejl: [email protected]

Följ oss på vårt aktiva twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm