AFA Stockholm: Asgard Brand- Stockholmsbaserad webbshop som förser Europas fascister med propaganda

Från ett radhus i södra Stockholm sprids fascistisk propaganda över hela Europa genom projektet Asgard Brand. Bakom namnet döljer sig Patrick Assarsson som var aktiv i den fascistiska rörelsen under lång tid. Pengarna som kommer in används för att sponsra svenska fascistiska organisationer. AFA Stockholm skriver i denna artikel om personerna bakom Asgard – Patrick och hans sambo Belinda Gryberg.

Uppdatering 2022-10-25: Paret har flyttat från radhuset i Trångsund till en villa i Årsta havsbad nära Västerhaninge.

Asgard är ett projekt som verkar för att sprida fascistisk propaganda hela Europa men själva projektet har sin bas i Sverige och utgår från ett område i Trångsund söder om Stockholm. Det handlar om allt från t-shirts till klistermärken med olika typer av fascistiska budskap. Asgard stöttar också öppet de svenska fascistiska grupperingar som finns med ekonomiska medel och promotar deras evenemang och till viss mån så står Asgard bakom en del egna initiativ till fascistisk organisering i Stockholm. Bakom projektet så finns det en person som varit aktiv under en längre tid i den fascistiska rörelsen i Stockholm, Patrick Assarsson.

Patrick Assarsson
19860603-0297
Badvägen 20
137 97 Årsta Havsbad

Tidigare adress:
Balettvägen 15
142 64 Trångsund

Tidigare fascistisk organisering och fängelsestraff

Patrick har tidigare varit aktiv i det numera nedlagda Svenskarnas Parti (SVP) under början av 10-talet. Innan dess så rörde han sig i kretsarna kring Förbundet Nationell Ungdom (FNU) som fungerade som en typ av skyddsstyrka till Svenskarnas Parti (SvP) men också som ett ”autonomt” nationalistiskt nätverk som fanns i flera större städer i Sverige innan de gick i graven. Patrick deltog också i attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Tillsammans med dåvarande Svenska motståndsrörelsen (SMR) numera Nordiska motståndsrörelsen (NMR) så valde Patrick att med flaskor och knivar gå till attack mot den folkliga antirasistiska demonstrationen där flertalet barnfamiljer också deltog. Patrick blev, efter att ha blivit jagad på flykt, gripen av polis på sjukhuset då han hjälp en kamrat till honom dit för omplåstring. I polisens husrannsakan så hittade polisen flertalet krypterade hårddiskar. Patrick blev efter en lång polisutredning dömd för våldsamt upplopp och domen blev 6 månaders fängelse.

Patrick iförd Förbundet Nationell Ungdoms (FNU) medlemskeps.

Spindel i nätet och internationella kontakter

Patrick har efter sin fängelsedom efter Kärrtorp 2013 fortsatt sin aktivism fast försökt hålla sig under radarn. Han blev medlem i Det fria Sverige (DFS) under 2018 och har genom det stöttat föreningen ekonomiskt med medlemsavgift. Genom sitt klädmärke Asgard så har han knutit flertalet kontakter utomlands, bland annat så har han kontakter till serbiska nazister där han tidigare tryckt tröjor. Han har varit i Ukraina och tränat i den nazistiska Azov-bataljonens träningslokaler i Kiev.

Här tränar Patrick i Azov-bataljonens lokaler i Kiev 2018.

Patrick har under 2020 valt att satsa mer på Asgard-märket och göra reklam för det i sina sociala medier kanaler, både privat och via Asgards egna kanaler. Utöver det så har han varit organisatör för en större aktivitet med en del oberoende fascister i Stockholm. Den 30 augusti så organiserade Patrick en aktion för den amerikanska fascistiska organisationen Rise above movement (RAM) som under året fått flera fängelsestraff mot sig för olika typer av hatbrott. Aktionen ägde rum över Fredhällstunneln i Stockholm och på plats fanns flera kända fascister i Stockholmsregionen, bl.a. flera tidigare medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), Nordisk Ungdom (NU) samt medlemmar i Alternativ för Sverige (AfS).

Patrick tillsammans med andra fascister under RAM-aktionen i Stockholm 30 augusti 2020.

Radikalt språkbruk och relationen till familjen

Patrick bor tillsammans med sin fru Belinda Gryberg på Balettvägen 15 i Trångsund. Belinda är inte aktiv på gatan men hon gör reklam för Asgard genom sina olika sociala medier. Belinda hymlar inte med vart hon står politiskt, något som blir tydligt när hon postar en bild på Instagram på ett paket till hennes nyfödda son med boken ”My father Rudolf Hess”. En bok skriven av Rudolfs Hess son Wolf Rüdiger Hess som, precis som sin far, var aktiv nazist fram till hans död.

Belindas första paket till sin nyfödda son november 2020.
Belinda poserar med SS-citat på sin t-shirt. Svenska översättningen är ”min ära är trohet”.

Belinda Kristina Gryberg
19891211-0122
Badvägen 20
137 97 Årsta Havsbad

Patrick hymlar inte heller med sin fascistiska åskådning på sina sociala medier. Förutom sitt arbete med Asgard och övrig aktivitet så använder Patrick ett radikalt språkbruk på sina sociala medier. Blandat med familjebilder på sina söner och sin fru Belinda så lägger Patrick upp bilder på vapen ofta med uppmaning att ta till våld mot politiker. I ett inlägg på sin Instagram under sommaren 2020 så lägger Patrick upp en bild på en pistol med texten ”Jag har en kula till varje politiker och landsförrädare i det här landet”.

Patrick uppmanar till mord på politiker.

Patrick går under pseudonym ”Patrick Svensson” i sin kontakt med sina kunder på internet. Alla kunder uppmanas att betala till hans telefonnummer 0733665169 via Swish betalning. Asgard är inte registrerad med F-skattesedel och det är därför anmärkningsvärt att Patricks bank inte har registrerat de många betalningar han fått in via Swish senaste året.

Vi har informerat Patricks bank om hans illegala verksamhet i samband med den här artikeln.

Asgards modeller

Nedan följer information om ett antal personer som agerat modeller eller på andra sätt hjälpt Asgard-projektet.

Mikael Gryberg
19940426-8535
Balettvägen 31
142 64 Trångsund

Mikael är Belindas bror och bor ett stenkast ifrån henne och Patrick. Han har poserat på flera bilder för Asgard. Bilden ovan på Mikael, och ett flertal andra bilder som Patrick använder i marknadsföringen av Asgard, är tagna hos hans och Belindas pappa Jan Gryberg (19620908-1618). Jan bor på Segelstigen 18, Årsta havsbad, och driver byggföretaget Skogås Entrepenad AB. Både Belinda och Mikael har arbetat på sin pappas företag och Mikael är idag anställd som arbetsledare där.

Jonas Ström
19840928-0271
Fardhemsvägen 22
623 51 Hemse

Jonas bor på Gotland och jobbar på Bravida. Han var tidigare medlem i nu nedlagda Nordisk Ungdom.

Sara Eriksson
19910214-4145
Marknadsgatan 1 B lgh 1203
655 61 Molkom

Fredrik Wallin
19860317-6234
Skrindvägen 2A
655 61 Molkom

Sara och Fredrik bor i Molkom i Karlstads kommun. De har barn tillsammans och var fram till slutet av 2021 ett par. Sara har arbetat på Vardaga Äldreomsorg och Fredrik på Plåt & Takspecialisten i Värmland. Fredrik är kopplad till fascistgruppen Det Fria Sverige.

Sara har blivit dömd till en månads fängelse för grovt rattfylleri (B 4788-17 Värmlands tingsrätt). Efter ett fyllebråk med Fredrik lämnade hon deras bostad och körde iväg med bil. Bilfärden slutade med att hon körde ner i ett dike och fortsatte cirka 100 meter innan hon kraschade in i och totalförstörde en busskur.

Fredrik har flera domar i bagaget, bland annat flera fall av narkotikabrott. Efter en julfest 2018 där han tagit kokain och amfetamin, och därefter kört bil med det kvar i blodet, dömdes Fredrik för ringa narkotikabrott och rattfylla (B 5330-18 Värmlands tingsrätt).

Ett antal år innan dömdes han för misshandel och rån efter att ha rånat en man vid en bankomat och därefter misshandlat honom. I hans lägenhet fanns en rad dopningspreparat och han dömdes för ringa dopningsbrott, och i samma mål dömdes han även för bruk och innehav av Klonazepam, som är en bensodiazepin. Fredrik dömdes till 1 års fängelse (B 1685-13 Hovrätten för Västra Sverige).

2012 åkte Fredrik fast för rattfylleri och narkotikabrott, kokain (B 5102-12 Värmlands TR) och fick åtalsunderlåtelse för två ringa narkotikabrott. Fredrik har också åkt fast för ett flertal trafikförseelser mellan 2010 och 2019, och brott mot knivlagen 2009 (B 4454-09 Värmlands tingsrätt).

Han väntar rättegång för sexköp och två ringa narkotikabrott (B 825-22 Värmlands tingsrätt).

***

Känner du till Patrick Assarsson, Belinda Gryberg eller någon av de andra personer som nämns i artikeln? Eller ser du dem i din vardag, på jobbet eller på skolan? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen eller på andra orter? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm