AFA Stockholm: Lena Eriksson(fd Leusch) – nazist och konspirationsentrepenör

Lena Eriksson (fd Leusch) är medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och drivande inom den svenska antivaccinrörelsen. Lena har deltagit på offentliga aktiviteter med NMR men föredrar att verka bakom kulisserna, bland annat som skribent på Nordfront och internt i Näste 1. Lena är en av de nazister som senaste tiden fått sina vapen beslagtagna och hon uppger till rätten att hon är beredd att lämna NMR för att få behålla dem. Hon är mycket aktiv inom den konspiratistiska miljön och driver från sitt radhus i Upplands Väsby ett företag inom alternativ hälsa, kost och s.k. livstilscoachning. AFA Stockholm redogör i denna artikel för Lenas engagemang i den fascistiska rörelsen.

Lena gifte sig med Andreas och bytte då namn till Eriksson under sommaren 2023.

I och med den pågående vaccineringen mot coronaviruset har uppmärksamheten kring antivaccinationsrörelsen ökat. Överlappning mellan de konspiratistiska miljöerna, dit de ledande inom antivaccinrörelsen räknas, och organiserad fascism är välkänd. I dokumentären Vaccinkrigarna, som sändes på SVT i december, får vi se hur Linda Karlström sprider antisemitiska och historierevisionistiska föreställningar. Efter att programmet sändes gästade Karlström den fascistiska kanalen Palaestra media, som drivs av fd SMR-medlemmen Jonas Nilsson (19831229-0318), för att försvara sig. Karlström har varit talare på arrangemang av föreningen Cui Bono, där NMR-medlemmen och Nya Tider-skribenten Martin Emander (19800110-5090) är drivande, och även varit med i Cui Bonos podcast.

Antivaccin-aktivisten Linda Karlström pratar om olika “dörrar” ut ur den s.k. åsiktskorridoren. Hon resonerar sedan om hur personer som hittar en av dörrarna har lätt att upptäcka flera, vilket är en ganska riktig bild av den brokiga konspiratistiska miljön. Skärmklipp från Vaccinkrigarna på SVT.

I denna miljö finns även NMR-medlemmen Lena. Hon figurerar i ett reportage från Expressen publicerat våren 2020, där även bl.a. ovan nämnda Karlström är med. Hon är med i egenskap av administratör för antivaccin-grupper på sociala medier. Lena har liksom många andra drivande i antivaccinrörelsen passat på att slå mynt av sitt engagemang och hon driver ett företag med alternativ inriktning från radhuset i Väsby där hon bor med sin tonårige son. Vi skriver mer om företaget nedan.

Lena Maria Eriksson (fd Leusch)
19780426-0102
Huddungegränd 11
194 55 Upplands Väsby

Fascister i familjen

Lena har en syster som varit folkvald för Sverigedemokraterna (SD) i Vallentuna kommun, Jenny Laszlo (19740928-0109). Hon sparkades från sina politiska uppdrag och blev utesluten ur SD hösten 2019 efter att media uppmärksammat att hon delat material från förintelseförnekare och historierevisionister på sociala medier, samt spridit antisemitism och gilla-markerat flera fascistiska sidor och kanaler. Hon förklarade sitt agerande med att hon ville “nyansera” bilden av Hitler och att hennes släkt är från Tyskland.

Lenas expojkvän heter Robin Carell (19890907-3531), tidigare Robin Heinegård, och har varit aktiv inom den fascistiska rörelsen sedan tonåren. Han har varit aktiv i olika organisationer och i olika delar av landet och och var aktiv i NMR i Stockholmsområdet en kort period under 2018-2019. Robin är missbrukare och har haft stora problem med droger.

Lena gifte sig med Andreas Eriksson den 13 juli 2023. Andreas kallar sig Gustaf A. Parabellum på Facebook. Andreas och Lena bor på samma adress. Kontakta han på 072-204 66 61.

Gustaf Andreas Eriksson
19811227-7531
Huddungegränd 11
194 55 Upplands Väsby

Entrepenör inom konspirationsteorier

Lenas engagemang i antivaccinrörelsen startade med att hennes son diagnostiserades med autism. Hon sökte alternativa behandlingar och över tid utvecklades det både till en tankevärld och ett levebröd. Lena är mycket aktiv på nätet och är som vi nämnde ovan administratör för antivaccingrupper på sociala medier. Hon har drivit en egen blogg och skrivit texter på andra plattformar, bl.a. har hon publicerat ett dussintal artiklar på Newsvoice med fokus på läkemedelsindustrin i allmänhet och vaccin i synnerhet. Lena har även medverkat i antologiserien Hälsa och folkbildning som finns på Bokus och en del kommunala bibliotek.

Lena driver sedan ett decennium tillbaka en enskild firma och omsättningen var år 2019 över 300 000 kr. Firman ska verka inom områdena specialiserad butikshandel med hälsokost, annan öppen hälso- och sjukvård, utan läkare samt lokalvård. Affärsverksamheten drivs under namnet Scintilla Helhet och omfattar enligt Lena “marknadens mest effektiva kosttilsskott, näringsrådgivning, kost och livsstilscoachning”. Detta innebär att hon gör pengar på att sälja alternativmedicin och kosttillskott samt ge levnadsråd till samma personer vars oro hon underblåser genom sin drivande roll i antivaccinrörelsen. Vi som aktivt följer den fascistiska rörelsen vill starkt avråda att ta emot, och än mindre betala för, livsstilscoachning från en organiserad nazist.

Scintilla Helhet
Firmanamn: Leusch, Lena Maria
Organisationsnummer: 780426-0102
Registreringsår 2011
Telefon: 08-52 69 91 91

Under coronapandemin har Lena och hela antivaccinrörelsen ökat sin aktivitet. Den 12:e december deltog Lena på en demonstration på Mariatorget i Stockholm. Demonstrationen var officiellt riktad mot coronarestriktioner men huvudsyftet för Lena och många andra deltagare var att driva sin antivaccinagenda samt ifrågasätta pandemins existens. Lena blev intervjuad av Svenska Morgonbladet, en “kulturkonservativ nättidning”, under demonstrationen och säger att hon ser hela pandemin som “uppdiktad av eliten i maktens korridorer, med hjälp av media och politiker, för att få mer kontroll över befolkningen”.

Engagemanget i Nordiska motståndsrörelsen

Lena blev medlem i NMR 2018. Samma år deltog hon på NMRs demonstrationer i Ludvika 1 maj och Stockholm 25 augusti. Utöver dessa demonstrationer har Lena endast deltagit på ett fåtal utåtriktade aktioner såsom flygbladsutdelningar. Hon har istället nöjt sig med att vara med på interna aktiviteter och fokuserat på arbetet bakom kulisserna: att skriva för Nordfront och bedriva påverkansarbete i de miljöer hon rör sig i, som antivaccinationsrörelsen och andra konspiratistiska sammanhang.

1 maj 2018. Lena deltar på demonstration med NMR i Ludvika.
25 augusti 2018. Lena deltar på demonstration med NMR i Stockholm.

Den svaga politiska övertygelsen och oviljan att synas utåt

I september 2020 avslöjade det anarkistiska nätverket Röd Agitation att de genom att skapa en fejkpersona, kallad Saga, på internet lyckats lura flera nazister att frikostigt dela med sig av information. En av personerna som nappade på betet var Lena, som själv kontaktade “Saga” för att rekrytera henne till NMR. Det gjorde hon efter att Röd Agitation lurat Wille Johansson (20020919-6757), då aktiv i NMRs Näste 1, att “Saga” ville ha kontakt med en kvinna i organisationen innan hon gick vidare med sin ansökan. I skärmklippet nedanför finns delar av konversationen mellan Lena och Röd Agitation.

 

Lena är en av flera som har eller riskerar att förlora vapen på grund av sin aktivitet i NMR. Sommaren 2020 omhändertog polisen tre skjutvapen, tillhörande ammunition och en ljuddämpare av Lena med hänvisning till att hon är aktiv i NMR och har setts till på demonstrationer och interna möten. Lena överklagade polisens beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm (18605-20) men överklagandet avslogs.

Till förvaltningsrätten uppger Lena följande:

Hon vågar dessvärre inte närvara vid partiets demonstrationer längre på grund av de våldsamheter som uppstått i samband därmed. Leusch hade dessvärre ingen aning om att hennes politiska engagemang skulle föranleda polisiära åtgärder. Med anledning härav överväger hon att lämna organisationen om det skulle förändra Polismyndighetens syn på hennes personliga lämplighet härvidlag.

I kommunikationen med “Saga” skriver Lena att hon är försiktig med offentliga aktiviteter bland annat på grund av sitt jobb och ålder (42 år) och till Förvaltningsrätten menar hon att hon är beredd att lämna NMR för att behålla sina jaktvapen. Lena verkar kort sagt inte visa särskilt stor trohet till sitt medlemskap i organisationen.

* * *

Känner du till Lena personligen? Eller ser du henne i din vardag? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm