AFA Helsingborg: Daniel Gerdås – nästesledare N3

Då Daniel Gerdås presenterats som ny nästesledare för Näste 3 så väljer vi att på nytt fokusera på Daniel Gerdås och hans förehavanden. AFA Lund skrev 2017 en längre artikel om Gerdås som går att läsa här

bodde Daniel Gerdås i Höör. Idag bor han, efter både personliga och politiska motgångar, tillsammans med en majoritet av Näste 3s aktivister i Örkelljunga kommun i Nordvästra Skåne, mot Småländska gränsen.

Daniel Gerdås började dyka upp i nazistiska sammanhang kring 2014 vid SvPs valturné. Gerdås valde sedan att engagera sig i SMR (numera NMR). Han har sedan 2015 varit en av Näste 3s kärnaktivister även om hans aktivitet har varit låg under perioder.
Daniel Gerdås
19870918-2573
Bassköpsvägen 302
29192 Kristianstad

Aktuella åtal

  • Lund tr – Bidragsbrott

Nedlagda åtal

  • 5000-K730118-18 Misshandel
  • B 4994-18 Lunds tr Misshandel
  • 5000-K496986-18 Misshandel
  • 5000-K504148-18 Egenmäktigt förfarande

Daniel Gerdås linje som nästesledare

Den 8:e December 2020 arrangerade NMR “Organisationsdagarna, där byttes flera av nästesledarna i NMR ut. I Näste 3 Byttes Freddy Nerman ut mot Daniel Gerdås. Nerman hade som uttalat mål när han tillträde som ledare för Skåne och Blekinge att öka de offentliga aktiviterna. I en intervju som finns utlagd på NMRs aktvistsida menar Daniel Gerdås att det målet nu är uppnått och hans tid som nästesledare kommer karaktäriseras av “interna aktiviteter, föredrag och utbildningar”.
Värt att påpeka är att 2019 var målet för NMR nationellt att fokusera på interna aktviteter för att kunna komma tillbaka starkare. 2019 blev dock året som NMR var på gränsen till kollaps som organisation i och med splittringen med Nordisk styrka samt stagnation och medlemstapp. Man kan invända att strategin för Näste 3 att framöver fokusera på internt arbete är den enda strategin som är möjlig då Nästet och NMR som helhet står svagare än de gjort på flera år. AFA Malmö går in djupare på situationen i Näste 3 och kollapset i Trelleborg i en artikel som går att läsa här.

 

Näste 3 och flykten till gränsen

En tendens som pågått länge men har accelererat sedan 2019 är Näste 3s tillbakadragande från Södra och Västra Skåne för att koncentrera sig kring Nordvästra Skåne, mot gränsen till Småland. 

De kvarvarande aktiva i Näste 3 har med ett fåtal undantag nu koncentrerat sig kring två gårdar i Örkeljunga kommun.

Det är dels Järingsholm 6502 i Skånes Fagerhult där Sebastian Elofsson bor tillsammans med den numera hemlösa Freddy Nerman
. AFA Malmö rapporterade om Nermans uppgång och fall här.
Här har även Zacharias Hortén bott under perioder. Hortén och Elofsson hade planer på att bli självhushållande, planer som numera verkar vara lagda åt sidan. 

Fastigheten är ensligt belägen längs en grusväg med skog runtom. Där finns verkstadsbyggnad, garage och en odlingsplätt. Härifrån skulle NMRs TV-satning “Studio Skåne” sändas, ett projekt som nu tagits över och flyttats till Tobias Malvå efter att ha runnit ut i sanden.

Den andra fastigheten ligger i Örkeljunga kommun, en fastighet som köptes av Daniel Gerdås
den 12 augusti 2020. Även denna fastighet är ensligt belägen, precis vid en grusväg och med få grannar i närheten. Här  bor Daniel Gerdås tillsammans med Ellinor Gerdås, och Nordfronts ansvarige utgivare Marcus Hansson bor i en husvagn uppställd på tomten. Även Zacharias Hortén är skriven på adressen.

Här har altså en majoritet av aktivisterna samlats. Från att tidigare ha haft stark närvaro i Landskrona, Ystad
, Trelleborg samt fler Skånska städer och byar trängs de nu i skogen i gränstrakterna mot Småland. Näste 3s aktivister och medlemmar har bara två val: Antingen försöka försvinna, genom skenskrivningar och postboxar eller att förskansa sig i ensligt belägna hus och gårdar.

Med Marcus Hansson i en husvagn på tomten

I efterspelet av konfrontationerna i Lund 2019 dömdes flera av aktivisterna i Näste 3. Daniel Gerdås friades medan aktivisten Marcus Hansson dömdes till tre månaders fängelse för misshandel, ofredande och för att ha burit kniv på allmän plats.

Med domen hängande över sig och ett hundratal åtal väckta mot sig i egenskap av ansvarig utgivare för NMRs webbplats Nordfront, valde Marcus Hansson att i december 2020 sälja sin bostadsrätt i Lomma och flytta in på Daniel och Ellinors tomt. Marcus Hansson bor numera i en permanent uppsatt husvagn (LEZ880) på tomten.
Marcus Hanssons husvagn

Under Januari 2021 försökte polisen delge Marcus Hansson åtal om Hets mot folkgrupp i egenskap av ansvarig utgivare för Nordfront vilket ledde till problem då Marcus uppenbarligen befann sig i husvagnen men vägrade öppna. Då delgvingen misslyckats togs ett beslut om husrannsakan som genomfördes en tid senare.  
Utdrag från mailkonversation mellan polis och Falu tr:
Marcus  befinner  sig  på  adressen  i  husvagnen men han öppnar  inte,  bedömningen  *XXX*  gör  är att  han  kommer  inte  öppna  och  ska  han  bli  delgiven  så  får  ni besluta  om  en  husrannsakan” 
 
Daniel Gerdås privata motgångar

Daniel Gerdås är numera gift med NMRs ledare Simon Lindbergs syster Ellinor, de bor tillsammans i fastigheten  och fick under 2020 ett gemensamt barn. Ellinor har länge synts till kring Näste 3 men har tidigare försökt dölja sin aktivitet. Sedan sommaren 2019 har hon en mer framträdande roll i organisationen.
Ellinor Gerdås har tonat ner sina subkulturella atribut sedan hon blev aktiv i NMR.

Under 2020 processade Daniel Gerdås i en vårdnadstvist med sin exfru kring vårdnaden av deras gemensamma barn i Hässleholms tingsrätt Målnr:  T 396-20.
Det pågår även en förundersökning mot Daniel Gerdås med anledning av bidragsbrott mot försäkringskassan. Genom att vid sina ansökningar om tillfällig föräldrapenning mellan 2018-03-10- 2018-10-25 har Daniel lämnat oriktiga uppgifter och därav felaktigt fått 46 416 kr utbetalt. Han begärde offentlig försvarare med fick avslag, ansökan har Målnr: B 6773-20 Lunds Tingsrätt.

Vårdnadstvisten har pågått sedan 2018 då modern valde att ta ut skilsmässa och ansökte om ensam vårdnad om barnen. Ett av de skäl hon anger, är Daniel Gerdås engagemang i NMR.  Gerdås anmäldes även av exfrun för två fall av misshandel samt egenmäktigt förfarande. Läs även AFA Skånes sammanfattning om familjefäderna i Näste 3 från 2018 och hur de sviker sina
familjer här.

Under perioden förnekade Daniel Gerdås att han var aktiv i NMR. Daniel Gerdås slutade hämta sina barn på förskolan under hösten 2020
, och slutade därefter helt engagera sig i barnen. Då Daniel Gerdås valde att till slut inte medverka i utredningen enligt familjerätten så har modern fortsatt vårdnad. 

Daniel Gerdås har alltid prioriterat politiken framför familjen, nu har han valt att vända ryggen helt åt sina barn, något som för utomstående framstår som ofattbart.

 

Nästesledaren

Att det var Daniel Gerdås som skulle ta över från Freddy Nerman som nästesledare för Näste 3 var väntat. Av de kvarvarande aktivisterna är han den som har minst bagage och den enda som har trovärdighet kvar att leda Nästet.

Men den person NMR målar upp i linjeintervjun stämmer inte. Att Daniel Gerdås skulle vara en synnerligen lojal och kompetent aktivist som axlar ansvaret som nästesledare går inte ihop med den bild vi som följt hans utveckling sedan 2014 har av honom. 

I vårdnadstvisten kommer Daniel Gerdås själv med en inlaga där det hävdas att han sedan December 2019 upphört med sin aktivitet i rörelsen och att hans fru Ellinor inte är medlem. Ett märkligt påstående från någon som försöker ge ett sken av att vara övertygad nationalsocialist.

Det finns även äldre exempel på Gerdås paranoida sida där han riggat kameror kring huset och pratat inför sin familj om hur antifascister ska ha “rekat” hans hus.

Hur det kommer utveckla sig med Daniel Gerdås ledarskap och Näste 3s nya fokus på interna aktiviter kommer att visa sig. Så som innan kommer det antifascistiska arbetet i Skåne att fortsätta.

AFA vill med denna artikel informera allmänheten om Daniel Gerdås nazistiska engagemang. Känner du till Daniel personligen, eller ser du han i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Skåne? Tveka då inte att kontakta oss!


Känner du dig träffad av vår artikel – eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet – så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare:
https://antifa.se/information-till-avhoppare/