500 deltog i demonstration för vår fängslade kamrat Joel

blablalbladdkdd-002-637x424

Under måndagskvällen arrangerade kampanjen Free Joel en demonstration i Stockholm till stöd för antifascisten Joel som sedan i december sitter häktad efter att ha försvarat sig själv och andra demonstranter mot fascisternas attack i Kärrtorp.
Trots att det är klarlagt att det var fascisterna som attackerade den tillståndsgivna demonstrationen med glasflaskor, knallskott och tillhyggen och trots att poliserna på plats själva vittnat om att de inte var i stånd att skydda demonstranterna från angreppet så riskerar Joel – om han döms – att behöva avtjäna ett långt fängelsestraff. En av åtalspunkterna är ”försök till mord” vilket är fullständigt befängt med tanke på att det våld han själv misstänks (och har vidgått) att han utövat har skett i en situation av uppenbart nödvärn då det fanns en uppenbar risk för både hans eget och för andras liv och hälsa.

blabla3432-008

Att polisen misslyckades helt med sitt uppdrag i Kärrtorp – att garantera demonstranternas säkerhet – var delvis ett resultat av försummelse då information från säkerhetspolisen om en förestående attack aldrig togs upp av ansvarigt befäl på plats. Även tips från allmänheten om att fascister i närområdet höll på att sätta på sig skydd och var beväpnade med glasflaskor ignorerades av polisen. Resultatet känner alla till vid det här laget, antifascisterna på plats fick göra polisens jobb och försvara demonstrationen. Mot denna bakgrund är det inte så svårt att förstå varför polis och åklagare nu konstruerat en förundersökning och ett åtal som helt försöker att bortse från situationens omständigheter och det sammanhang i vilket Joel tillsammans med andra antifascister på plats utövade sitt våld i självförsvar.
Med stöd av kålsuparmyten försöker de dra ett likhetstecken mellan fascisternas hatbrott mot oss invandrare, homosexuella, feminister och socialister och det våld som fascisterna möter när vi i självförsvar slår tillbaka. Denna myt har de senaste åren vuxit sig allt starkare i den symbiotiska relation som råder mellan ordningsmakten och de liberala redaktionerna, men den är både ovetenskaplig, anti-intellektuell och historielös. Vi som deltog i måndagens demonstration köper inte liberalernas förenklade och förljugna dubbelmoral som villkorslöst försvarar det våld som svenska staten använder i exempelvis Afghanistan (eller inrikes av den myndighet som givits våldsmonopol) och samtidigt fördömer det våld som civila människor ur marginaliserade samhällsgrupper utövar i självförsvar mot organiserade fascister. Vi vet att allt våld inte är samma sak, vi vet att det finns omständigheter och situationer där visst våld både är försvarbart och nödvändigt.
Fascisterna som attackerade demonstrationen i Kärrtorp fick sex respektive åtta månaders fängelse medan Joel riskerar ett långvarigt fängelsestraff för att ha försvarat sig själv och andra demonstranter i en farlig situation som poliserna på plats inte förmådde att hantera. Detta är fullständigt oacceptabelt och därför samlades vi på Stockholms gator tillsammans  under parollen Free Joel – Antifascism är självförsvar!

 

/Antifascistisk aktion Stockholm

https://twitter.com/afasthlm

www.facebook.com/freejoel