Stöduttalande för #emilioresisti

Den 19 januari attackerade ett femtiotal nazister det sociala centret CSA Dordoni i staden Cremona, Italien. En av de närvarande på centret, Emilio, misshandlades svårt och ligger nu i koma med allvarliga skador. Attacken var troligtvis planerad i förväg, då flera av nazisterna var ditresta från andra städer.

Attacken är inte en isolerad händelse, utan följer på en rad olika fascistiska mobiliseringsförsök, såväl i Italien som i övriga Europa. Fascister flyttar fram sina positioner i europeiska städer och på gatorna. Vi har under det senaste året fått erfara att inte heller Sverige utgör ett undantag i denna utveckling. Attacken mot feministiska och antirasistiska aktivister i Malmö, liksom SMR-aktivisters våldsamma utfall mot antirasister i Uppsala, utgör tydliga och kritiska exempel på detta.

Polisens funktion – att upprätthålla det kapitalistiska systemet – synliggörs när de gång på gång skyddar våldsamma nazister, och attacken mot CSA Dordoni är inget undantag. De som attackerade CSA Dordoni identifierades av polisen, men tilläts sedan att gå, samtidigt som de som misstänktes för brott var de antifascister som försvarade centret. Vi känner igen beteendet från händelserna i Malmö 8 mars 2014, när polisen lät de attackerande nazisterna gå, medan de attackerade vänsteraktivisterna misstänkliggjordes offentligt. I Uppsala vägrade polisen inledningsvis att identifiera de nazister som gjort sig skyldiga till misshandel under en SMR-aktion hösten 2013, trots att det fanns bildmaterial tillgängligt som kunde peka ut gärningsmännen.

Vi kan inte bedriva feministisk kamp när nazister knivhugger oss på vägen hem från demonstrationer. Vi kan inte engagera oss mot rasism när nazister kastar glas och smällare mot våra antirasistiska manifestationer.  Vi kan inte heller skapa kollektiva rum i stadsbilden, genom sociala center, när fascister bryter sig in och misshandlar oss med järnrör. När fascisterna tillåts att organisera sig försvårar det våra möjligheter att bedriva vår kamp för socialism, feminism och antirasism. Det är därför antifascism alltid är självförsvar.

Vi i Antifascistisk Aktion Uppsala skickar hälsningar av solidaritet och kamratskap till våra berörda vänner i Cremona, liksom till alla de aktivister på sociala center runt om i Italien som för en socialistisk och antirasistisk kamp.

Med hjälp av hashtagen #emilioresisti är det möjligt att sprida information och stöd till Emilio och det sociala centret.

/AFA Uppsala