AFA Malmö: Zacharias och mötet i Malmö

Under fredagskvällen den 16:e mars ägde ett ovanligt möte rum. Den nazistiske aktivisten Zacharias Hortén begav sig då i sin bil till en central park i Malmö, för att möta upp sin internetflickvän sedan ett par månader tillbaka. Väl på plats möttes han istället av en grupp antifascister.

Zacharias Hortén (940809-7435) är sedan åtminstone två år tillbaka en av kärnaktivisterna i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) s.k. Näste 3, vilket fungerar som regional avdelning för organisationens aktivister i Skåne och Blekinge. Han figurerar i många av organisationens kamprapporter från aktiviteter i Skåne och har iakttagits på plats vid organisationens nationella arrangemang i Ludvika och Göteborg.

Zacharias Hortén på bild efter konfrontationen i Trelleborg 2017.

Hortén var en av de nazister som under ett aktionsförsök mot pridetåget i Trelleborg sommaren 2017 blev attackerad och tvingad från platsen av uppretade demonstrationsdeltagare. Tillsammans med Tobias Malvå, Freddy Nerman och Anne Simble dök Hortén upp på demonstrationen och försökte tränga sig in i denna, men de bemöttes av ett massivt motstånd. Uniformerade och civilklädda polisenheter fick gå emellan demonstranterna och nazisterna, och forslade de fyra NMR-aktivisterna i säkerhet. Hortén har i efterhand själv uppgett att han vid tillfället ådrog sig en hjärnskakning, som resultat av det handgripliga motstånd som den lilla gruppen av NMR-aktivister möttes av. Andra Pride-deltagare, som bevittnade händelsen, beskrev det i efterhand som att nazisterna blev bortkörda och bad polisen om hjälp:

– Vi hörde folk skrika att det var nazister i närheten sen såg vi dom helt omringade av folk. Jag hann inte se allt, det blev lite tumult och sen var en massa folk i vägen. Men jag såg hur rädda dom var när dom bad polisen om hjälp. (Aktuellt Fokus, 16:e augusti 2017)

Att Hortén vid tillfället fick en hjärnskakning är en av många saker som AFA Malmö har fått ta del av först många månader senare – närmare bestämt då Hortén inledde en internetrelation med den person som han trodde var en polsk nazistisk kvinna.

Flickvännen Frida

Redan i januari inledde Hortén en relation med en fingerad, nazistiskt orienterad kvinna. Relationen skulle komma att kulminera med mötet i Malmö den 16:e mars. Den karaktär som han hade kontakt med gick under namnet Frida och uppgav sig för att vara nazist och sympatisör till NMR. Det hela började med trevande kontaktförsök, men övergick snart i politiska samtal, inbjudningar till aktiviteter och grova sexuella utsvävningar från Horténs sida. Hortén delade med sig av mängder av material, inte minst avklädda bilder och explicita ljudfiler, och gav i samtalen uttryck för våldsamma sexuella fantasier som inkluderade bland annat opåkallat stryp- och straffsex. Hortén erkände i samtalen även att han nyligen tagit sig ur ett flerårigt porrmissbruk, något som påbörjats redan som 12-åring.

Han berättade även om personliga problem, mörka tankar och rehabiliteringen efter att ha brutit handen i samband med en nationell NMR-aktivitet i Göteborg under hösten 2017. Inför sin flytt från Vellinge berättade han också om sina planer att flytta ihop med en kamrat i norra Skåne, för att bo på organisationskamratens gård tillsammans med ett par djur.

 

Självporträtt taget av Hortén i hans hem.

De politiska dimensionerna av samtalen hade olika karaktär. Det rörde sig dels om ideologiska samtal om allt från den nationella rörelsens interna problem och splittringar, till synen på kvinnors användande av p-piller. Hortén menade att p-piller har en negativ effekt på kvinnors förmåga att välja en lämplig partner.

Samtalen kom även in på NMR:s verksamhet, inklusive aktiviteterna i Näste 3. I chattsamtalen gav Hortén oss en insyn i nästets arbete, bland annat hur arbetsfördelningen fungerar, och i somliga fall nämndes även namn på personer som uppgavs inneha särskilda poster. Hortén uppgav att Tobias Malvå hade ansvar för nästets Twitterkonto, samt nästets sida på VK – en rysk portal som fungerar som ett alternativ till Facebook, där många västerländska fascister har skapat konton. Vid flera tillfällen delade Hortén med sig av information om genomförda och inte minst kommande aktiviteter, bland annat flera planerade flygbladsutdelningar i Trelleborg tillsammans med Malvå och sympatisörer till NMR.

 

Mötet i Malmö

Paret Frida och Zacharias hade stämt träff fredagen den 16:e mars, för att promenera i parken och äta middag hemma hos flickvännen. Hortén begav sig hemifrån i sin Volvo V70 ACW 522 och anlände till platsen för parets första möte. Istället för sin flickvän möttes han i parken av en större grupp antifascister. Det klargjordes för Hortén att hans flickvän Frida inte existerade, utan att det hela denna tiden hade varit antifascister från Malmö som han under de senaste månaderna hade haft kontakt med och delat uppgifter till.

De antifascister som omringat Hortén förklarade för honom att de ville prata med honom och gav honom ett villkorat erbjudande om fri lejd från parken. Erbjudandet som presenterades innebar en tre månaders tidsfrist inom vilken han skulle avveckla all sin aktivitet inom NMR, samt att han skulle hjälpa AFA Malmö att identifiera ett antal utpekade personer. Efter att ha fått se bilder på utpekade NMR-sympatisörer så släpptes Hortén från platsen och tilläts bege sig tillbaka till sitt fordon, varpå tidsfristen började gälla.

 

Tre månader senare

Anledningen till att AFA Malmö nu väljer att gå ut med historien och avslöja Horténs förehavanden i privata chattar är för att han har brutit mot villkoren i det erbjudande som framställdes både vid det beskrivna mötet och efteråt. Hortén har efter tre månader förblivit aktiv i NMR och framträder ännu vid organisationens öppna aktiviteter. Det bryter alltså mot den överenskommelse som slutits vid mötet den 16:e mars, vilken Hortén accepterade för att få fri lejd från parken.

Skärmdump från det SMS som skickades till Hortén efter mötet i Malmö, där villkoren upprepas.

Hortén bor idag inte kvar i Vellinge, utan flyttade därifrån redan under vintern. Han bor numera med Sebastian Elofsson på hans gård i Järingsholm 6502, 280 40 Skånes Fagerhult . På gården finns ett antal fordon och flera djur, bland annat höns och hundar.

 

Zacharias Hortén
19940809-7435
Järingsholm 6502
280 40 Skånes Fagerhult

 


 

Känner du någon av personerna i vår artikel, vill du komma med tips eller dela med dig av annan information? Hör då gärna av dig till oss! Har du annan information om fascister i Skåne, eller vill aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss!
Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare från fascistiska rörelser: Information till avhoppare.

Mail: afa-malmo@riseup.net