AFA Research: Pär Sjögren – Kvinnohatande missbrukare i NMR

I den här artikeln tittar vi närmare på NMR-aktivisten Pär Sjögren från Dalarna. Sjögren är en veteran i den nazistiska miljön och ett välbekant namn för många. 
Han är ett ansikte utåt för NMR i officiella sammanhang och har ofta haft en öppen roll i samband med organisationens sammankomster. 
Då Sjögren sedan många år är en av Sveriges mer välkända nazister så fokuserar denna artikel inte primärt på hans politiska engangemang. Istället vill vi ge våra läsare en inblick i Pärs privatliv. En mörk historia fylld av kvinnohat, våldsbrott och missbruk. Han har under de senaste 25 åren dömts för bland annat olaga hot, grov misshandel, hemfridsbrott, narkotikabrott samt grovt vapenbrott. Här är historien om kvinnohataren och kåkfararen som inte står ut med att bli dumpad. 

Känsliga läsare varnas!

Pär Sjögren
19791205-7176
Vallgatan 3
784 42 Borlänge 
Arbete: Signalbolaget 
Twitter: @dalmasv2

Nazist redan som ung
Idag är Pär Sjögren aktiv i NMR:s Näste 5 som täcker Värmland och Dalarna. Han är vid det här laget en veteran i Sveriges nazistkretsar. Näste 5 har under åren blivit ett uppsamlingsnäste för dem som behövt dra sig tillbaka från storstäderna. Detta ger att dagens Näste 5 till stor del består av inflyttade aktivister. NMR:s ledare Simon Lindberg flyttade exempelvis upp från Skåne 2020. Senare kom även den tidigare nästesledaren Freddy Nerman upp till Ludvika, efter att hans hus hemma i Skåne brunnit ner. 
Pär Sjögren är dock född och uppvuxen i Dalarna. Hans födelseort är Särna men famljen flyttade runt en del och det har Pär fortsatt att göra, mellan sina fängelsestraff. Han organiserade sig redan i ung ålder, i det numera nedlagda nazistiska partiet Nationalsocialistisk Front (NSF). När NSF lades ner blev Sjögren istället aktiv i organisationen Fria Nationalister Dalarna.
Efter en tid i Fria Nationalister letade sig Sjögren till Svenska motståndsrörelsen (SMR, numera NMR). I SMR fick Sjögren under början av 10-talet en informell men central position i organisationens researcharbete. Sjögren delade bland annat information om antifascister till medlemmar i andra nästen. 

Sjögren agerar ofta demonstrationsvakt och officiell dialog mot polis i samband med NMR:s demonstrationer

Kuppade in sig på SD-mandat i Borlänge kommun
Hösten 2017 lyckades Sjögren knipa åt sig en plats som ersättare till kommunfullmäktige i Borlänge. En lokal SD-företrädare hoppade av partiet och Sjögren fick hoppa in som ersättare. Han hade nämligen vid ett tidigare kommunval fått 21 personröster genom en öppen SD-vallista. Detta räckte för att ge honom platsen i Borlänge kommun. Hans tid som kommunpolitiker blev dock inte långvarig, efter knappt ett år flyttade han till Ludvika kommun.

Sammanträde i kommunfullmäktige, Borlänge 2017

Våld mot kvinnor
Pär Sjögren har en lång historia av kriminalitet och våld, såväl politiskt som i privatlivet. Han förekommer i över 30 avsnitt i belastningsregistret och har varit brottsaktiv under hela sitt vuxna liv, med start tidigt 90-tal fram tills idag. Till stor del är Sjögrens brott kopplade till hans hat mot kvinnor. Flera av de våldsbrott som han dömts för i början av 00-talet rör just våld i nära relation. Våld riktat mot de kvinnor som valt att lämna honom. 

Sjögren talar på en maniestation för “Nordisk kvinnofrid” med NMR.

Svartsjukedrama och mordhot
I början av år 2000 släpps Sjögren på fri fot efter att ha avtjänat ett kortare fängelsestraff. Han har suttit inne för att ha knivhuggit en tidigare ungdomskamrat. Under fängelsetiden har Sjögrens flickvän lämnat honom och träffat en ny partner. Denne nye pojkvän får kort efter Sjögrens frisläppande motta hot från Sjögren och en kväll dyker Sjögren upp utanför mannens bostad. Sjögren försöker ta sig in i lägenheten men misslyckas. Istället står han utanför ytterdörren och skriker ut sina hot tills polis kommer till platsen. När Sjögren grips och skyddsvisiteras av polisen påträffas en tårgasspray. 

Utdrag ur polisutredningen (Polisen Dalarna Dnr: 2000-K10604-00)

XX berättar att Pär står utanför hans dörr och skriker:
“Jag skall ha ihjäl dig! Jag skall ha ihjäl dig, din röding! Jävla jude, Jag skall spränga din lägenhet! Jag skall spränga din lägenhet i luften den 13:e maj då du har födelsedagsfest! Du skall passa dig när du går ut och hela tiden titta bakom dig!”

I efterföljande polisförhör erkänner Sjögren olaga hot och säger:    “Det spelar ingen roll vem hon är tillsammans med så är det fel. Alla utom han själv är fel för henne.” 

    
Skjutningen mot flickvännens hem    
2003 blir Sjögren lämnad igen, ännu en i raden kvinnor får nog. Vi har valt att kalla denna flickvän för “Maria”, och utan att spekulera alltför mycket så kan det vara Sjögrens våldsamma festande som driver denna relation i graven. Uppbrottet sker nämligen under en period då Sjögren vid flera tillfällen grips, åtalas och döms för olika typer av våldsdåd i samband med utekvällar då han intar stora mängder alkohol. 
Natten till söndag den 18:e maj 2003 hördes flera skott i Jakobsgårdarna, en stadsdel i västra Borlänge. Skotten avlossas i anslutning till det bostadshus dit “Maria” flyttat efter att ha lämnat Pär Sjögren och deras gemensamma hem. I en artikel från Dagens Nyheter kan man läsa följande:

“Polisen fick vid midnatt larm om skottlossningen som ägde rum i stadsdelen Jakobsgårdarna. Någon hade utifrån skjutit flera skott genom fönstret till lägenheten. – Det fanns flera personer i lägenheten och det var tur att ingen blev skadad, säger Kent Lind, vakthavande befäl vid Falupolisen. Polisen ville på lördagen inte berätta om motivet.”

Urklipp Dagens Nyheter 2003-05-18 

“SVARA DIN FITTA” 2003 – 08 – 03/02 Dnr: 2000-K18624-03
I augusti 2003 bryter Pär Sjögren mot ett besöksförbud som han fått gentemot en före detta flickvän. Han kan inte hantera att hans tidigare partner gått vidare. Här gör han sig skyldig till en rad brott; övergrepp i rättsak, olaga hot, skadegörelse, brott mot knivlagen samt överträdelse av besöksförbud. 
Just denna kväll ringer han paret åtta gånger och skickar flera SMS. I ett SMS står det: SVARA DIN FITTA

Sjögren nöjer sig dock inte med att hota paret på distans. Samma kväll dyker han upp utanför deras bostad och krossar fönstren till lägenheten med hjälp av en kofot och sin knytnäve. Han skadar sig på det krossade glaset och när han senare grips av polis kan man följa blodspåren från den plats han grips, hela vägen tillbaka till brottsplatsen. Pär erkänner delvis sina brott den kvällen. Han skyller, som många gånger förr, på spriten och uppger att han dricker 70 cl sprit innan han utför hoten och skadegörelsen. Han erkänner även brott mot knivlagen och uppger till polis att han önskar få tillbaka kniven som de beslagtar. 

“NER PÅ KNÄ”
I augusti 2006 är Pär Sjögren inblandad i ännu ett svartsjukedrama och anmäls för grovt hemfridsbrott och försök till grov misshandel. Denna gång är det hans kamrat som blivit dumpad av sin flickvän. Pär och fyra andra gärningsmän tar med sig yxor till kvinnans nya bostad där de försöker att slå in dörren. Målsägande räddar sig genom att hoppa ner från balkongen men blir sedan jagad av Sjögren och en kamrat tills de stoppas av polis. Innan Pär grips  hinner han hota målsägande med en yxa. Han ska ha upprepat frasen “ner på knä” två gånger, för detta upprättas en anmälan för olaga hot. 

Misshandlar kamrats flickvän
Sjögren har vid flera tillfällen skapat problem inte bara internt i NMR utan även i den övriga delar av den nationella rörelsen. På en NMR-fest under 2014 ska Sjögren ha misshandlat Martin Engelins (19860630-4957) flickvän Selina Sjöqvist (19820925-6927). 
Under 2017 kom antifascister över nazisten Martin Illerbrands (19840106-1414) Facebookkonto. 2017 var Illerbrand aktiv i Svenskarnas Parti (SVP) och på kontot fanns en konversation mellan Illerbrand och Daniella Johansson, även hon aktiv i SVP. I konversationen diskuterar de misshandeln och kallar NMR för en sekt.  Idag är Martin Illerbrand, Pär Sjögren och Martin Engelin samtliga aktiva i NMR tillsammans. 

Illustration från Martin Illerbrands hackade Facebook
Illustration från Martin Illerbrands hackade Facebook

Den osmidige bröllopsgästen 
NMR arrangerar ibland sociala tillställningar för sina medlemmar, som inte är direkt kopplade till politik. Nordfront har till exempel rapporterat om ledaren Simon Lindbergs (19830810-3533) bröllop med hans tidigare fru, Linnéa Vestesson (19921007-4424). Vid dessa tillställningar deltar NMR:s aktivister och vid Simons Lindbergs bröllop var Pär Öberg (19710728-4379) vigselförrättare. Det är dock inte alla tillställningar i NMR:s regi som organisationen kunnat skryta öppet om. När NMR-aktivsten Nicklas Norling (19900718-0590) gifte sig 2017 bjöds Pär Sjögren in tillsammans med flickvännen Felicia. Sjögren ska enligt våra uppgifter ha supit sig redlös och raggat på Norlings svärmor under festen. Sjögrens insats på tillställningen kulminerar i att han mot slutet av kvällen frågar organsationskamraten Bitte Sjögren (19680106-7106) ifall hon “tog den i tvåan”. 

Axplock ur Pär Sjögrens klameri med rättvisan 
1999 – 09 – 26 Dnr: 2000-K23615-99
Det utbryter ett bråk på en pizzeria i Borlänge. Pär Sjögren och en kamrat har vält ett bord inne på resturangen och sprutat tårgas i ansiktet på ett flertal personer. Anmälan upprättas om grov misshandel samt vapenbrott. Pär ska ha hotat att slå en kvinna samt slagit en man över ögat.  

2000 – 01 06 Dnr: 2000-K395-00
I januari attackerar Pär och en kamrat en man utanför en resturang. De skriker “Jävla svartingar åk hem” åt två personer som går förbi resturangen, sedan springer de fram, skallar målsägande och sprejar tårgas. Pär Sjögren blir identifierad och gripen på plats, han är kraftigt berusad och blir omhändertagen enligt LOB. Förhör hålls dagen därpå och Pär förnekar att han skrikit rasistiska tillmälen dagen innan. Under natten har Pär hunnit rista in flera svastikor på väggen i cellen, vilket han erkänner. 

2002 – 05 – 19 Dnr: 2000-K10815-02
Pär är ute med två kamrater i Ludvika och dricker öl på en resturang, efterår går de mot McDonalds och hamnar i bråk med ett sällskap. Pär puttar en i sällskapet till marken, inne på McDonalds fortsätter bråket och Pär tar fram en burk tårgas och sprayar flera personer i ansiktet och springer sedan iväg. I förhör säger Pär att han blivit knivskuren 1:a maj samma år och var mycket orolig för att någon i det andra sällskapet skulle ta fram en kniv eller något annat vapen. Pär erkänner händelsen men menar på att det skulle varit i självförsvar. Pär blir skäligen misstänkt för misshandel och olaga vapeninnehav.

2002 – 11 – 02 Dnr: 2000-K25923-02
Under natten mot söndag får polisen ett tips om en bil som kör mycket vingligt över vägen i Borlänge. En patrull stannar bilen som körs av Pär Sjögren som får blåsa och det konstateras att han har 1.8 promille i blodet. I bilen hittar man en kniv, Pär anmäls för brott mot knivlagen och grovt rattfylleri. I förhör erkänner Pär både kniven och rattfyllan. Han uppger att han druckit 15 starköl och inte minns varifrån han har åkt eller vart han skulle åka.

2003 – 03- 30 Dnr: 2000-K7055-03
En polispatrull ser Pär Sjögren stryka omkring på natten i Falun och fattar misstanke. Pär har en burk tårgasspray i handen som han kastar till marken och han blir gripen. En anmälan om brott mot vapenlagen upprättas. Pär förhörs samma natt och erkänner.

2003 – 04 – 05 Dnr: 2000-K9414-03
En polispatrull åker ut på ett larm om en misstänkt bilstöld. På plats ser de Pär Sjögren sitta i en Opel tillsammans med en kamrat där ena rutan är krossad. Pär försöker springa från platsen men blir spårad av en hundpatrull. Man hittar en hammare på platsen som använts för att ta sig in i bilen. Det framkommer att Pär försökt ta sig in och stjäla andra bilar i området under samma natt. En anmälan för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel upprättas. I förhör berättar Pär att han druckit 70 cl starksprit under kvällen och var kraftigt berusad, han minns inte riktigt vad som hänt men erkänner delvis att han försökt stjäla bilen med en kamrat.

2003 – 09 – 21 Dnr: 2000-K23431-03 / 2000-K23434-03
Pär Sjögren har spenderat kvällen med att dricka öl och vid tretiden på natten går han till centrumgrillen i Borlänge. Där knuffar han in en person i ett skyltfönster som han sedan knivhotar.  Pär säger till målsägande:
    
“Du är död” 

Senare i föhör så erkänner Pär knuffen men förnekar hoten. En anmälan om olaga hot och misshandel upprättas. Samma natt blir Pär inplockad av en polispatrull, vid visitationen påträffas en tårgasbehållare, Pär anmäls för brott mot vapenlagen. I förhör påstår han att han hittat tårgasburken i ett dike i Borlänge.

2003 – 10 – 25 Dnr: 2000-K26667-03
Ännu ett bråk vid centrumgrillen där Pär Sjögren är inblandad. En polispatrull anländer till grillen och påträffar en person som blivit sprayad med tårgas, han pekar ut Pär som poliserna noterar kastar i från sig en burk på marken. När patrullen griper Pär och attackeras då av Pärs kamrat och tumult uppstår. Båda grips och förs till polisstationen, när Pär ska föras in i cellen hotar han poliserna genom att säga att han ska:

“plocka er en efter en”

När Pär väl sitter i cellen skriker han “Sieg Heil” ett flertal gånger, vilket även hans kamrat börjar göra i takt med Pär. Under förhöret så vill varken Pär erkänna eller förneka brott då han varit så kraftigt berusad att han inte minns någonting.

2004 – 01 – 25 Dnr: 2000-K1763-04
Pär försöker komma in på en resturang i Borlänge men nekas då han är portad sedan tidigare på grund av han stökat vid tidigare tillfällen. Pär börjar då bråka med vakten och gör sin gest med tummen och pekfingret som att han avfyrar en pistol mot vaktens huvud och säger:
    
“Vi ses snart” 

Samt antyder att han har vänner som kan “fixa dom”. Vakten säger åt Pär att gå hem, men han gör då samma sak igen och de griper honom. Pär misstänks för olaga hot, i förhör förnekar han brott.

2004 – 06 – 26 Dnr: 2000-K14396-04
Pär Sjögren är kraftigt berusad i ett öltält i Säterdalen. Folk inne i öltältet vittnar om att Pär och en kamrat uppträder störande och hotfullt mot de andra gästerna, vakterna tillkallas och paret avvisas. Medan Pär leds bort så hotar han vakterna i en lång utläggning: 
    
“Jag skall hem och hämta Kalasjnikoven, jag ska hämta 9:e mm-arn den har skott så det räcker åt er alla” 

Han gör gester med tummen och pekfingret så som att han ska avrätta en av vakterna. Efter att Pär avvisats fortsätter han med hoten utanför stängslet: 
    
“Jag skall skjuta dig”, “Jag skall döda dig” 

och ännu en gång gester med tumme och pekfinger. Detta pågår fram till att polis anländer till platsen. Pär sjögren anmäls för hot mot tjänsteman, bakgrunden till bråket i öltältet skall vara om en hamburgare.

2004 – 12 – 04 Dnr: 2000-K31375-04 
Polisen genomför husransakan hos Pär Sjögren och hittar en hembränningsapparat i köket samt övrig utrustning för att bränna sprit. En anmälan upprättas för brott mot alkohollagen. Pär uppger att han ej tillverkat sprit men erkänner innehav av hembränningsapparaten.

2009 – 07 – 11 Dnr: 2000-K17207-09
En polispatrull passerar en resturang i Borlänge och ser att det är stökigt på platsen. Utanför påträffas Pär Sjögren, kraftigt berusad han gör utfall mot poliserna och hotar dem. Han omhändertas enligt LOB. Vid visitering i arresten påträffas en kniv och han anmäls för brott mot knivlagen. Pär förnekar brott och gör inte anspråk på kniven.

AFA Research vill med den här artikeln informera om nazisten Pär Sjögren. Har du tidigare erfarenhet av Pär Sjögren eller någon av de andra personerna som nämns i artikeln? Ser du någon av dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? Tveka inte att kontakta oss! All information är av intresse.
Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare.