AFA Reserach: Philip Ohlzon – nazist i Karlstad

Philip Ohlzon deltog i Nordiska motståndsrörelsens oannonserade demonstration i Oslo 29 oktober 2022. Han var en av de NMR 35 medlemmar som greps på plats som NMR samlat från Sverige, Norge och Danmark. Idag kan AFA Research presentera Philip och hans nazistiska engagemang. Philip är medlem i näste 5 vilket innefattar Dalarna, Värmland och delar av Gävleborgs län. Nu står han inför valet mellan att fortsätta med nazismen och skada sin familj eller lägga ner nazismen och satsa på något som är mer än en föreställd gemenskap.

Philip flyttade hemifrån till sin nuvarande adress den den 15 februari 2022. Han bor ensam. Det finns ett antal medlemmar i Näste 5 som liksom han bor i Karlstad. Vi har tidigare offentligtgjort Susanna Hasselrots (19960511-2706), Ulf Enarsson (19930306-3839) och Alexander Petersson(20020419-6117) i artikeln Tre Karlstadsnazister exponerade. Ulf och Susanna har flyttat till Sundsvall men Alexander bor fortfarande kvar i Karlstad fast på en ny adress. I den länkade artikeln kan du läsa om andra aktiva medlemmar och sympatisörer i hans område. Det är även möjligt att söka utifrån organisationer eller län.

Karl Helmer Philip Ohlzon
20020117-9512
Ulvsbygatan 24B lgh 1002
654 64 Karlstad

Philip under NMRs demo i Oslo den 29 oktober 2022. Den danske Joakim Johansen närmast i bild.

Philip deltog i NMRs demonstration i Oslo som vi skrivit om här. NMR samlade 36 medlemmar från Sverige, Norge och Danmark. 35 greps. AFA Research har efter demonstrationen kunnat identifiera fyra tidigare okända medlemmar: Rafaela Håkansson (20020822-3545), Emil Östlund(19981106-8031) , Alfred Lundberg(20050315-6036) och nu Philip. NMR har genomfört flera demonstrationer de senaste åren där deltagandet och intresset för deras arrangemang har gått spikrakt nedåt. Demonstrationen i Oslo är den svagaste samlingen sedan tidigt 2000-tal. Att inte NMR kan samla mer folk än det här är ett tydligt svaghetstecken och ett kvitto på vart organisationen står. Tittar man på de medlemmar som är kvar så är många trötta och omotiverade. Tittar man till exempel på Näste 6 som innefattar det geografiska området för Norrbottens och Västerbottens län så stannade de få som fortfarande är aktiva hemma.

Förutom att delta på demonstartioner så deltar han även i basarbetet med sprida propaganda genom flygblad och klistermärken. Han deltar även på träningar där man bland annat tränar kampsport och har knivträning. NMR höll en träning och två flygbladsutdelningar under 2022 i Kristinehamn i närheten av där Philips föräldrar bor. Det största delen av basarbetet i Värmland görs i Karlstad där Philip bor.

Philip avslutade sin sista termin på Brogårdsskolan med att få Årets Unga Företagare 2021 pris för han företag Hundtugg UF som var ett skolprojekt och numera är nedlagt.

Philips föräldrar driver Långeruds Gård där de har uppfödning och avel av hästar. De har ett antal egna häster men har även plats för inakordering av andras föl och unghästar. Madelens och Torbjörns företagande är beroende av deras kunders förtroende och att de i sin tur rekomenderar deras verksamhet till andra. Det är en liten branch och de flesta känner till varandra. Philips fortsatta deltagande i nazistiska sammanhang kommer att leda till att han kommer att marginaliseras. Philips, föräldrarnas, och företagets namn är nu sammanlänkat med han nazistiska aktivism. Vår information kommer att läsas av de som söker efter hans namn såsom arbetsköpare, famij, släkt och vänner. Philip kommer att behöva göra ett val mellan att fortsätta med nazismen eller leva ett lugnt och vanligt liv. Han kommer från och med idag kopplas till nazistiskt engagemang oberoende om han vill det eller inte.

I NMRs handbok kan man läsa att det är efterträvansvärt och att en medlem bryter med sina föräldrar och vänner om de inte delar en fascistisk världsbild. Detta eftersom det är enklare att hantera en person som är hjärntvättad, än en som tänker kritiskt. NMRs struktur kräver nyttiga idioter.

Ur NMRs handbok:

“Man måste som aktivist förstå att att det kan bli svårt att kombinera ett normalt borgerligt liv med kampen. Det ena exkluderar i själva verket det andra. Man kan helt enkelt inte vara framgångsrik i ett system som man bekämpar och tvärt om. Det bör tydligöras: Man kan inte leva ett liv som en integrerad del av detta samhälle och samtidigt verka effektivt som nationalsocialistisk kämpe”.

***

Känner du till Philip Ohlzon eller någon av de andra personerna som nämns i artikeln? Ser du någon av dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? Har du information om övriga personer som nämns i artikeln?

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Tveka inte att kontakta oss! All information är av intresse.

Mejl: afa-doku@riseup.net

AFA Research