Vem är Proglowposter? – En inblick i en vad som skulle bli en nazistisk terrorcell. 

Under en ganska så lång tid har vi sett den högerextrema miljön förändras. I takt med att rörelsen i större utsträckning lämnar gatan och flyttar ut på internet blir chattgrupper och internetforum en viktigare del av organiseringen för de formella nazistorganisationerna. 


Den ökade digitaliseringen och internetkulturen har även lett till en större mängd ensamagerande gärningsmän som utför  olika sorters dåd i offentligheten. Exempel är Theodor Engströms attack i Visby och alla de attacker mot skolor där gärningsmännen haft högerextrema sympatier. 


Under våren 2023 startas en ny telegramchatt för unga svenska nazister. Det är användare från NMRs Stolt Svensk Ungdom-chatt som fått nog av NMRs toppstyre och censur. Man ville kunna prata om vad som helst utan att administratörer från NMR skulle lägga sig i. Den nya chatten heter Nordens SS.
Här får kritik mot NMR lyftas och användarna får diskutera andra grupper och organisationer. 
En användare som kallar sig proglowposter börjar försöka rekrytera folk för att starta en mer renodlad terroristgrupp med inspiration av National socialist underground, en tysk terrorcell som var aktiv 2000 till 2013 och atomwaffen division, en liknande amerikansk grupp.
Han lägger fram en vision om ett kollektiv och i förlängningen en by med hängivna nazistiska terrorister. Att bo kollektivt skulle vara ett sätt att få ner medlemmarnas månadskostnader så att man kan ägna sig åt terrorism på heltid. 

Prowglowposter lyckas få ihop sex personer till en chatt som ska börja förbereda sig för att starta den nya organisationen, målet är 8-15 personer men rekryteringen visar sig vara svår trots att väldigt mycket tid och arbete går åt till att försöka hitta nya medlemmar. Gruppen består från början av av två antifascistiska infiltratörer, en tolvårig pojke får Växjö som kallar sig Kyne Banki, Rasmus Alfredsson 20050926-9155 och en 20-åring, plus proglowposter själv. Tanken är att gruppen ska heta Nationalsocialistiska regementet eller NSR och organiseras runt en telegramchatt med samma namn.

Nationalsocialistiska regementets logga

I chatten beordrar proglowposter medlemmarna att skaffa sig luftpistoler som kan konverteras till skarpa vapen samt delar ut läsläxor. Han vill att medlemmarna ska läsa siege av James Mason och hans andra böcker och att de ska diskutera med varandra under läsning. Retoriken är hård men när den första aktionen föreslås är det en vanlig affischering och en photoshoot för propagandabilder. Detta i skarp kontrast till förslag på att man kan råna poliser och värnpliktiga på deras vapen. 


Efter efter några månaders kontakt ska det visa sig att bakom användaren Proglowposter döljer sig:

David Maximilian Enstedt
20020501-5753
Vipvägen 4
746 33 Bålsta

David hävdar att han har stora kunskaper inom både vapen- och bombtillverkning och han har en liten vapensmedja hemma med svart, fräs och elektrolys kit för att kunna tillverka pipor och andra vapendelar. David är angelägen att lära ut det han kan om vapentillverkning till övriga medlemmar. 

Han hävdar att han har haft kontakt med Jim Holmgren, 19960908-0073, som dömdes till 3 år och 6 månader 2022, för en lång rad vapenbrott och brott relaterat till sprängämnen efter att tillverkat skjutvapen och bomber på sin gård utanför Skara. Läs mer om Jim i vår artikel här .

David ska även ha en hel del internationella kontakter, framför allt i Tyskland och i USA. Han beskriver att han varit i kontakt med en tysk terrorcell och att han själv varit föremål för en omfattande utredning med både svensk och tysk polis efter att en tysk nazist pratat i förhör med polisen. Utredningen ska från tyskt håll röra sig om en vapengömma som påträffats i en skog och i Sverige ska David, enligt egen utsago, vara misstänkt för grovt vapenbrott efter att polisen hittat ett hagelgevär och ammunition i huset där David bor med sin pappa. 

Det är svårt att avgöra vad som är sant och vad som är skryt i den här gruppen. När Jim Holmgren dömdes kunde säkerhetspolisen inte avgöra om Jims planer var allvarligt menade eller om det bara var pojkrumsdrömmar. David å andra sidan har gjort ett försök, om än misslyckat, att starta en nazistisk terrororganisation i Sverige och aktivt försökt rekrytera medlemmar. 
Den här typen av tankegods och organisationer finns runt om i Europa och USA. Små grupper eller enstaka individer som är inspirerade av samma böcker som David.


Boken Siege av den amerikanske nazisten James Mason är en sorts handbok i hur man bedriver nationalsocialistisk terror med mål att starta ett raskrig där vita människor tvingas ta ställning mot sina grannar och kollegor och för nazismen. Mason tar upp olika sätt att destabilisera samhället för att få till stånd social oro och rasmotsättningar. Till exempel uppmanar han sina följare att angripa elnätet för att skapa oordning och upplopp, vilket han hoppas på ska mötas av medborgargarden. Tanken kan verka långsökt men under stormar och översvämningar i USA har vi sett exempel på att just sådana medborgargarden har bildats. 


I sverige är den som tydligast använt den här strategin Peter Mangs, som under lång tid slumpmässigt mördade oskyldiga Malmöbor.


Den första som lämnar NSR chatten är den som kallar sig Kyne Banki, 12-åringen från Växjö som är aktiv i flera nazistiska kanaler på telegram. Han tvingas lämna på grund av sin låga ålder. 
Under våren 2023 börjar David planera för att kunna träffa de andra i chatten, men eftersom det är svårt att få ihop allas scheman så träffas bara han och Rasmus. David verkar inte ha fått ett jättebra intryck av honom och diskuterar med gruppens övriga medlemmar hur han är osäker på om han kommer palla trycket om om polisen skulle få upp ögonen för gruppen. 
Det är nära att 17-åringen blir utsparkad med David tycker ändå att han är ok så han får vara kvar. 


Efter det är det stiltje i all aktivitet utanför Telegram. David försvinner från internet under en vecka. Han själv hävdar att han suttit häktad och att polisen tagit hans telefon. Han är mer paranoid men fortsätter med sina storstilade planer om rekrytering på internetforum och i dataspelsvärlden. En efter en faller medlemmarna bort och det visar sig omöjligt att rekrytera nya. 


Till slut är det bara vi och David kvar. 


Vad som skulle blivit ett nytt kapitel i svensk nazism blev ett totalt fiasko som infiltrerats från start av antifascister. Vi råder David att lägga terrorismen på hyllan eftersom det inte verkar vara något för honom. 

***

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till David eller Rasmus eller någon av de andar personerna i artikeln personligen? Ser du dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? All information är av intresse så tveka inte att kontakta oss.

Har du annan information om fascistisk aktivitet eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Hör av dig!

Mail: [email protected]
Twitter: @afasthlm
Instagram: @afastockholm

AFA Stockholm