Antifascistisk Aktion släpper 30 års magasin

Den 9:e september firar AFA 30 år födelsedag med en stor fest på Cyklopen i Stockholm. Vi kan nu meddela att vi även släpper ett jubileumsmagasin. Ett nästan 100 sidor tjockt magasin fyllt med historier och tidigare aldrig publicerade foton och texter.

Såhär sammanfattar redaktionen sitt arbete kring magasinet:

30 år som nätverk. 30 år av antifascism, feminism, klasskamp, HBTQIA+ kamp, antirasism, konflikter, förluster, repression och segrar.

Hur ska vi summera detta? Vi tog på oss att sätta ihop ett tidsdokument över vår historia. Vi valde att göra det i form av ett nästan 100 sidors tjockt magasin. Ett magasin är lättillgängligt, enklare att få med sig hem än en bok. Ett sätt att nå ut och rekrytera men samtidigt stanna upp och reflektera. Vi ville skapa något för de som hör talas om antifascistisk aktion för första gången. För de som var med för 30 år sedan och tiden före det med för den delen. Och för de som är aktiva idag. Att försöka samla all
den erfarenhet som funnits i detta nätverk kändes som en omöjlighet då så många aktivister drivit kampanjer och aktioner inom nätverket.

Att finna en röd tråd genom magasinet var en utmaning. Lokalgrupperna hade fått autonomi på vad de vill publicera och vår uppgift som redaktion var att sammanställa det på ett smakfullt sätt. Med en layoutare med ett antifascistiskt hjärta av guld gav vi oss hän.

Vi valde att låta de lokalgrupperna som finns idag berätta sin historia och låta de skriva vad de själva vill förmedla. Antingen om sin historia eller om strategier.

Vi valde att göra nedslag i historien genom att intervjua aktivister som var aktiva förr och en del aktiva fortfarande och låta de få sin berättelse hörd.

Vi valde att publicera gamla texter skrivna av antifascistisk aktion. Texter som alla är tagna ur sin samtid och den diskurs som rådde då. Texter aktuella då men även aktuella nu.

Vi ville att texter kring alla AFAs fyra huvudarbetsområden skulle finnas representerade. Kampen mot kapitalism, rasism, sexism och homofobi.

Detta är aktivisternas historia. Det finns hundratals historier om aktioner, konfrontationer, demonstrationer och kampanjer att berätta. Detta är endast en liten del av den historien.

Historien om Antifascistisk Aktion Sverige

Magasinet släpps på Cyklopen 9:e september i samband med vårt födelsedagsfirande och kommer sedan att finnas att köpa på era lokala radikala bokhandlar.

Antifascistisk Aktion