AFA Malmö: Ulrika Hugoson – Martyren från Malmö

Vägen till fascistiskt engagemang ser olika ut för olika personer – somliga dras dit under stökiga ungdomsår, andra radikaliseras under längre processer genom kontakter med högerradikaler och rasideologer via Internet. För Ulrika Hugoson (840407-4083) gick vägen till radikalisering via Internet. Hon är en malmöbo som arbetar som lärare för klass 6 på Olympiaskolan i Kävlinge. Samtidig som hon dagtid arbetar på skolan så har hon på fritiden närt ett mer kontroversiellt intresse – ett intresse som vi gissar att hon inte har varit särskilt öppen med på sin arbetsplats; hon är nazist aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och i fascistiska miljöer på nätet.

Efter några år som kontaktsökande och internet-aktiv, då hon via sociala medier och rasideologiska plattformar har fått kontakt med personer från olika delar av den rasideologiska miljön, så har Ulrika nu setts på en rad aktiviteter tillsammans med NMR – senast på Folkets Demonstration i Trelleborg den 4:e mars. Under manifestationen ses hon i sällskap med flera kända skånska nazister, såsom Helsingborgs-nazisten Christoffer Fast Hall (880610-4017) och Carl Svensson (881209-7494). För Ulrika verkar det alltså inte räcka med att bara passivt sympatisera med NMR:s extrema åsikter eller, likt många andra högerextremister, sprida hat på Internet – hon är i allra högsta grad en aktiv deltagare på deras aktiviteter. Hon utgör del av en bredare rasideologisk miljö, genom att också ha deltagit på konferensen Identitär Idé i Stockholm i februari – en konferens för nazister som söker ompacketera nazismen i en modern förklädnad, i ett försök att göra den gångbar igen.

 

Ulrika Hugoson i rosa mössa t.v. i bild. I bildens mitt iklädd keps syns Christoffer Fast Hall och i virkad mössa t.h. syns Carl Svensson.

Ulrika dök första gången upp i NMR-sammanhang i samband med samkväm och studiemöten hemma hos aktiva skånenazister. Den 25:e januari i år befann hon sig hemma hos nazisten Tobias Malvå (750624-4172) för att tillsammans med andra aktiva i NMR i södra Skåne delta i en studiecirkel som organisationen anordnat för nya medlemmar. De har där, enligt egen utsago, en “genomgång om Nordiska Motståndsrörelsens partiprogram för nya medlemmar”. Vid mötet medverkar också tidigare omskrivna NMR-aktivister, såsom Kenneth Malmqvist (880510-3697) och Freddy Nerman (900607-2996).

 

Ulrika Hugoson i blå T-shirt t.v. i bild. Bredvid Ulrika syns Kenneth Malmqvist i en svart tröja med texten “Nationalsocialist”. T.h. i bild syns Freddy Nerman.

På bilden från studiecirkeln hemma hos Tobias Malvå bär Ulrika en blå T-shirt med texten “Oopih.com”. Oopih.com är ett socialt nätverk för högerextremister, som syftar till att fungera som ett alternativ till Facebook. Sajten beskriver sig själv som ett nätverk för “de som bryr sig om europeisk identitet och arv”, och är populärt använt bland svenska fascister och nazister. Bakgrunden till sajten är en konspiratorsik idé om att andra sociala och traditionella medier styrs av “judiska” influenser, varför Oopih.com av de aktiva ses som ett forum fritt från “inflytandet från juden”. Bland aktiva användare på sajten finns medlemmar från en rad högerextrema organisationer som NMR, Nordisk Ungdom och numera nedlagda Svenskarnas Parti. Här finns också aktivister från det högerextrema nätforumet Motgift och ett gäng andra mer eller mindre organiserade nazister och fascister. Samma personer som ligger bakom forumet Motgift.nu är också de som sköter driften av Oopih.com. Medlemskap på sajten är gratis men för att få “VIP-status” finns det möjlighet att betala, vilket Ulrika också har valt att göra. Som betalande medlem har hon hitills sponsrat sajten med 2466 kronor. En viktig del av hennes radikalisering har ägt rum på detta forum, där hon bland annat diskuterar med andra likasinnade och har där öppet skrivit om både historierevisionism och vit makt.

 

Ulrika Hugoson iförd torshammare och T-shirt till stöd för Oopih.com. ((()))-symbolen med tre paranteser är en antisemitisk symbol som används av nazister på Internet för att markera judiska namn, och står i dessa sammanhang som symbol för judiskhet. Underrubriken kan därför lätt utläsas som “Jude-fritt socialt medie”

 

Ulrika är också med i en öppen grupp med namnet “Nationalister i Skåne”. Här blir hon bland annat inbjuden till en “Racistträff i Skåne”. I en kommentar tycker Ulrika att detta “låter trevligt”.

Kanske tycker föräldrar, chefer och arbetskamrater på Olympiaskolan i Kävlinge också att Ulrikas engagemang på den rasideologiska högerkanten “låter trevligt”. Hittills verkar hon i alla fall ha lyckats lugna och övertyga dessa om att hon inte alls är en aktiv nazist – att hon inte alls har deltagit i högerextrema manifestationer tillsammans med kända nazister och att hon inte alls varit hemma hos dessa nazister för att studera Nordiska Motståndsrörelsens partiprogram.

Som ytterligare “bevis” på att Ulrika inte är en aktiv nazist har hon nyligen valt att delta i en intervju på det högerextrema nätforumet Motgift.nu, tillsammas med nazisten Magnus Söderman. Magnus Söderman är en av de drivande personerna bakom Motgift, och har själv en bakgrund i flertalet nazistiska organisationer. Han har bakgrund som frontfigur i Svenska Motståndsrörelsen (numera Nordiska Motståndsrörelsen) och som drivande medlem i Svenskarnas Parti, och har talat på flertalet nazistiska arrangemang, såsom den tyska Hessmarschen och Salemmarschen i Sverige. När en sympatisör till Nationalsocialistisk Front år 2006 blev knivskuren skrev han som reaktion på detta, på Svenska Motståndsrörelsens hemsida, en artikel där det bland annat gick att läsa att:

“Förr eller senare kommer någon att mista livet, men det spelar ingen roll. Kampen handlar om liv och död. Vi måste däremot se till så att förlusterna blir större för motståndaren. […] En vanlig morakniv är både billig, effektiv och lättillgänglig.”

Det är alltså till denne Magnus Söderman som Ulrika har vänt sig för att förklara att hennes aktiva deltagande i diverse högerextrema aktiviterer ändå inte innebär att hon är nazist. Hon gör också detta i hans eget medieprojekt, motift.nu, som är en medieplattform som tillhandahåller bland annat forum och webbutik åt den rasideologiska miljön samt producerar podcasts med fascistiskt och nazistiskt innehåll. I Magnus Södermans podcast “Gomorron med Magnus” har hon på Motgift gått ut med sin version av sin politiska och ideologiska inriktning. Hon säger bland annat att hon varit med på Nordiska Motståndsrörelsens studieträff av nyfikenhet, och uttrycker besvikelse över hur NMR hanterat frågan och valt att hänga ut henne med bild på sin hemsida.

Magnus Söderman.

Ulrika har även valt att gå ut i annan alternativ-media med sin berättelse, och har deltagit i en intervju i Nya Tider. Nya Tider är en högerextrem och konspirationsteoretisk vecko- och webbtidning som grundades 2012, av skribenter på den numera nedlagda tidningen Nationell Idag, som före sin konkurs 2014 var kopplad till partiet Nationaldemokraterna. Nya Tider är idag del av samma miljö som sin föregångare, och hör liksom Nationaldemokraterna – även dessa numera nedlagda – till den högerextrema miljö som rör sig ideologiskt mellan Sverigedemokraterna och radikala rasideologiska grupperingar. Tidningen fyller idag funktionen av att vara en alternativ nyhetskälla vid sidan av sverigedemokratiskt anstrukna hemsidor så som Avpixlat och agerar som plattform åt nyfascister, nazister och antisemitiska konspirationsteoretiker. Parallellt med att de rekryterat skribenter från Avpixlat har redaktionen också deltagit på möten tillsammans med Nordiska Motståndsrörelsen.

Ulrika berättar i Nya Tider en historia om hur hon bland annat blivit uthängd med affischer på sitt jobb och blivit trakasserad i hemmet. Efter att ha fått sina fönsterrutor sönderslagna och efter möten med polis på arbetsplatsen så har hon inför chef och skola lyckats plantera sin version, där hon blivit oskyldigt anklagad för saker hon aldrig gjort. Hon klargör dock samtidigt i artikeln att hon inte ångrar sitt deltagande i NMR:s arrangemang, samt att hon också i fortsättningen ämnar ha kontakt med deras aktivister – och med sitt deltagande i både Motgifts podcast och Nya Tiders artikel klargör hon med all önskad tydlighet var hennes ideologiska hemvist och lojalitet ligger. Ulrikas deltagande i nazistiska och högerextrema medier kan tolkas som ett sätt att både söka stöd, genom att lansera sig som en politiska martyr för den nationella saken. Deltagandet på nämnda medieplattformar bör alltså ses för vad det är: politiska ställningstaganden, genom personligt och politiskt stöd för dessa mediers ideologiska agendor.

Vi i AFA Malmö tycker att det är oacceptabelt att en aktiv nazist tillåts arbeta med barn och vi tar för givet att Olympiaskolan i Kävlinge kommer att sätta in åtgärder för att garantera tryggheten och säkerheten för sina elever genom att omedelbart skilja Ulrika Hugoson från sin anställning. Hittills har skolan blint litat på Ulrikas ursäkter och försökt sopa hennes engemang under mattan, samt försökt överyga föräldarna om att den information som framkommit om Ulrikas aktiviteter är överdriven eller falsk. Situationen är ohållbar och vi menar att det nu är dags för skolan att ta ansvar för sin personal och framför allt för sina elever. NMR är Sverigers mest militanta nazistiska gruppering, och organisationens medlemmar och aktivister har gjort sig skyldiga till en mängd grova våldsbrott. Samtidigt som Ulrika bortförklarar sitt samröre med NMR sitter just nu tre av organisationens medlemmar häktade efter att ha detonerat flera bomber vid flyktingboenden i Göteborg, varav en resulterade i att en person fick allvarliga splitterskador och båda benen brutna.

När Malmös antifascister fick kännedom om Ulrika Hugosons nazistiska aktiviteter bodde hon på Kilian Zollsgatan 9A i Malmö. Den lägenheten är hon nu i färd med att sälja och har istället skrivit sig hemma hos sina föräldrar i Södra Sandby.

Ulrika Hugoson

19840407-4083

Rapsvägen 42

247 34 Södra Sandby

Finns du med i våra artiklar eller har varit aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen och vill undvika vår framtida uppmärksamhet? Hör då av dig till oss! Du når oss via mail.

Tänk på att arbetsgivare, hyresvärdar och andra gärna gör en koll på internet innan de har någon kontakt med dig. Dina uppgifter kommer ligga uppe på vår hemsida tills att du hör av dig. Har du mer information om fascister i Skåne, eller vill du aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte över att kontakta oss! Mail: [email protected].

Antifascistisk Aktion Malmö