AFA Uppsala: NMR Uppland del 1 – Den motvillige nazisten från Tierp

Mikael Svannäs kommer från början från Stockholmsområdet, men bor nu i Tierp norr om Uppsala. Mikael driver en enskild firma som snickare. När AFA Uppsala först kom i kontakt med Mikaels namn hade han nyligen gått med i Svenskarnas parti, SVP. Han deltog i demonstrationer och flygbladsutdelningar runt om i landet tillsammans med andra SVPare från Tierp, bland andra Martin Illerbrand.

Mikael Svannäs nytatuerad med SvP:s logga

 

Martin Illerbrand

Illerbrand, som också är bosatt i Tierp, har varit aktiv nazist länge. Han var en av medlemmarna i Nationalsocialistisk front (NSF) när de fanns i Uppsala, tillsammans med bland andra Julius (då Nils) Blomberg (19881109-4997). Julius är nu medlem i NMR, Nordiska motståndsrörelsen. På Martin Illerbrands adress finns de inaktiva ideella föreningarna Svenskarnas parti Tierp och Svenskarnas parti Uppland registrerade. På adressen finns även en aktiv förening, Nordiska vildmarksförbundet. Föreningen ordnar resor och vandringar för nazister och hette från början SVP Vildmark. En av de drivande i föreningen är Patrik Sverin (19890416-8518), tidigare medlem i SVP Tierp. Sverin har upprepade gånger dömts för brott kopplade till hans politiska engagemang, bland annat grov misshandel, skadegöresle, vapenbrott och brott mot knivlagen. Både Martin Illerbrand och Patrik Sverin ställde upp som kandidater för SVP i kommunvalet i Tierp 2014.

Patrik Sverin

Mikael Svannäs och Martin Illerbrand är idag aktiva medlemmar i NMR. Svannäs och en kamrat till honom* gick över från SVP till NMR redan 2013, då SVP fortfarande var verksamma. Svannäs är en av de nazister som dömdes i samband med att NMR attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp år 2013. Även Julius Blomberg dömdes senare. Av förundersökningen i målet framgår det att Svannäs deltagande i attacken var ytterst motvilligt. Bland annat i sms med Blomberg och den dåvarande Uppsalabon och NMR- medlemmen David Stenbom (19941020-1611). Sammanlagt “missar” Svannäs över 18 samtal från

Mikael Svannäs i Kärrtorp 2013

olika aktivister i NMR dom aktuella dagarna kring Kärrtorpsdemostrationen den 14-15/12 2013. Han får sms som “Kommer du imorgon? Ring ASAP Du får fan svara nu. Det är allvar. Svarar du inte kommer vi att hämta dig!”, “Ring mig!!!” & “Kom igen nu…. Det blir bara jobbigare ju längre du skjuter upp det. Kommer du vara med idag eller inte?”

 

Svannäs och Illerbrand har deltagit vid ett flertal av NMRs utåtriktade aktiviteter under året. Martin Illerbrand har deltagit som sympatisör i NMRs demonstrationer sedan SVP lades ner, men på 1 maj i Borlänge deltog han som aktivist. Senast sågs de vid en flygbladsutdelning i Uppsala den 12/8. De var också i Almedalen tillsammans med sina övriga kamrater i kampgrupp 106, som är verksamma i Uppland.

Från vänster Robin Nordlund, Markus Larsson, Martin Illerbrand och Mikael Svannäs. Alla fyra deltog vid NMR:s flygbladsutdelning den 12/8.

 

* Svannäs kamrat har i polisförhör sagt att hen inte längre har nazistiska åsikter och är i dagsläget inte aktiv i någon fascistisk organisation. Därför väljer vi att inte publicera hens namn.

Dag Mikael Svannäs
19940829-2879
Kyrkbyn 148
815 91 Tierp

Carl Martin Robert Illerbrand
19840106-1414
Gripenbergsvägen 8C
815 38 Tierp
tel: 0293-10184
Mobil: 070-3463554

Har du mer information om Mikael, Martin, eller någon annan nazist i Uppland, tveka inte att kontakta AFA Uppsala. Har du information om nazister, vill ansöka till en befintlig AFA- grupp, eller vill du starta en egen grupp? Kontakta AFA.

Antifascism är alltid självförsvar!