AFA Research: Skandia tillhandahåller nytt bankkonto åt NMR

Genom att följa pengarna lyckades vi, tillsammans med andra antifascister, under hösten 2017 identifiera och stänga ner många av inkomstkällorna för Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och andra nazistiska organisationer. I NMR:s fall fick vi genom påtryckningar mot bankerna – och senare med hjälp av massmedia – bankerna att stänga ner NMR:s konton, vilket ledde till att NMR blev utestängda från alla banker.

Under sensommaren och hösten 2017 kontaktade vi och flera organiserade – samt icke-organiserade antifascister – de banker och företag som tillhandhåller de betalningsätt – t.ex. PayPal – som olika fascistiska organisationer, plattformar och webbutiker använder sig av. Skörden av vårt arbete var att PayPal och flera banker runt om i Sverige stängde ner majoriteten av dessa gruppers konton och betalningsmöjligheter.

I NMR:s fall resulterade det i att vi lyckades stänga ner deras konton hos Nordea, Norrbärke Sparbank och PayPal. NMR har genom insamlingar till sina konton fått in ca. 1,5 miljoner kronor per år. Den viktigaste intäkten till den nazistiska sekten var, och är fortfarande, medlemsavgiften till organisationen. En annan stor del av dessa pengar, ungefär en halv miljon kronor, tillkom NMR genom försäljningen på deras webshop på Nordfront.se. Viktiga delar av deras inkomster kom från mottagandet av donationer och stödmedlemskap som betalades genom organisationens PayPal-konto, Plus- & Bankgiro samt Swish.

 

Nordfronts nätbutik nedstängd

Påtryckingar mot bankerna, kombinerat med oro i samband med att mängder av kunderhos Nordfronts webshop läckt ut och hamnat i våra händer, ledde till att NMR stängde ner sin webshop. Nedstängingen av webshopen, samt avsaknaden av smidiga sätt att ta emot donationer och samla in stödmedlemskap, försämrade avsevärt NMR:s förmåga att tjäna pengar. Att dettta ledde till ekonomiska problem och oroligheter för organisationen har sedermera avslöjats av organisationens återkommande vädjan på pressträffar och andra event, där de uppmanar sina anhängare att donera s.k. ”shekel” (en antik mått- och myntenhet som antisemiter använder som synonym till pengar, som en passning till antijudiska fördomar). Resultatet av de ekonomiska kampanjerna mot NMR har varit att de, i avsaknad av nödvändiga donationer, har haft svårt att få finanserna att gå runt, då de ska betala för bland annat nya jackor, kameror och propaganda för organisationen, samt ”utgifter” – bidrag – till organisationens ledning.

I början av mars lyckades till slut NMR få igång sin webshop igen, drygt ett halvår efter den stängdes ner. Internetbutiken såg dagens ljus igen i samband med lanseringen av Nordiska Motståndsrörelsens berättelse om deras 20 år som verksam organisation. Denna gången är det Robert Eklund (740810-8954) som står på Swish- och kontonummret till webbutiken. Det rör sig om ett konto hos Skandia, med clearingnummer 9159. Det är inte första gången som Robert samlar in pengar för NMR:s räkning. Han har brukat sitt konto- och Swish-nummer för att tigga pengar för att betala för, enligt honom, “dyrköpta kameror” – 70 000 kronor för kamerautrustning för att filma klistermärkesuppsättningar och ladda upp på nätet.

Robert Eklund.

Robert Eklund är ledare för NMR:s näste 6 i Norr- och Västerbotten. Han dömdes för våld mot tjänsteman när dåvarande SMR (Svenska Motståndsrörelsen) var i Umeå, 2013. Robert är även säkerhets- och IT-ansvarig för NMR och bär huvudansvaret för det jobb som gjort att vi förra året återigen fick tag på hela registret över Nordfronts kunder och donatorer. Robert har likt många andra nazister ett gediget belastningsregister. Han är dömd för ett flertal vålds- och hatbrott mellan 1994 och 2007, och misshandlade under denna tid bland andra sin ex-flickvän, en utländsk granne samt en taxichaufför. Han hotade även ambulanspersonal som skulle hämta en vän till Robert som han råkat skada med stilettkniv. Mellan 2013 och 2014 är han dömd för våldsamt motstånd, och ofredande under nazistmenifestationen i Umeå, samt vapenbrott.

Robert Eklund
19740810-8954
Läkarvägen 2 E lgh 1201
931 41 Skellefteå
070-379 78 32

 

Delta i motståndet

Motstånd lönar sig! Tack vare ett gediget antifascistiskt arbete stängde vi förra året ner flera av den nazistiska och nyfascistiska gruppers möjligheter att samla in pengar till sina rörelser. Med kund- och finansiella data som underlag har vi kunnat dra slutsatserna att vi har orsakat dessa rörelser hundratusentals kronor i förlorad inkomst bara under det senaste halvåret. Bra kämpat alla antifacister! Med detta vill vi påminna våra vänner om vikten av att strypa dessa rörelsers tillgångar till pengar, och  likaså påminna våra fiender om att vår antifacistiska verktygslåda är stor och fylld med många verktyg. Både stora och obehagliga men också vassa och långsamma.

Kom med i kampen mot fascismen! Hör av dig till närmaste lokalgrupp och påbörja arbetet för en bättre morgondag! Har du några tips om fascister eller fascistisk verksamhet i din närhet, hör då gärna av dig till din lokala AFA-grupp – eller mejla oss om du är oskäker på vem du ska kontakta.

afa-doku@riseup.net