AFA Malmö: Första maj 2018 – 25 år som nätverk

Under tisdagen deltog AFA Malmö i genomförandet av Revolutionärt 1:a maj i Malmö, där vi också höll tal. Talet inleddes med bejublade nyheter från norr, om hur Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) misslyckats med sina mål inför 1:a maj, och de antifascistiska motdemonstranterna i Boden uppgick i flerfaldigt större antal än nazisterna. Resten av talet handlade om AFA, vår historia och de problem vi står inför. Vi publicerar här i sin helhet denna del av talet, som hölls på Möllevångstorget första maj 2018.

 

Autonomous Revolutionary Nordic Alliance:s block i första maj-tåget.

 

I år, 2018, firar Antifascistisk Aktion 25 år som nätverk. Det är med blandade känslor vi uppmärksammar detta jubileum.

Det svenska AFA-nätverket föddes ut ett behov av organiserat motstånd. Vi visste redan då att för att kunna göra något åt nazistiskt våld, så var vi tvungna att samla de många små och bilda något större. AFA bildades av ungdomar som var tvungna att växa upp för snabbt och ta de ansvar som samhället undvek – på de platser där nazister agerade fritt blev det helt enkelt upp till organiserade ungdomar att slå tillbaka.

25 år efter AFA:s grundande står vi som rörelse inför liknande, men annorlunda, problem som då.

Våra antifascistiska föregångare slogs mot sverigedemokrater på gator och torg – idag ser vi hela det politiska etablissemanget anpassa sig efter sverigedemokratisk politik. Redan för 20 år sedan såg vi en terrorbenägen vit makt-rörelse vinna mark – idag genomför deras arvtagare såväl politiska attacker, som mordbränder och bombattentat.

 

 

Och samtidigt som vi – som rörelse och individer – utsätts för fascistiskt våld, så talar etablissemanget om nödvändigheten av att föra en dialog med fascisterna. Nazister behandlas av polisen som en åsiktsyttring bland andra, och vi som motarbetar dem blir en extremism bland andra.

Men vi vägrar se på medan fascismen normaliseras till en del av det politiska systemet!

Antifascism är alltid självförsvar – men antifascism betyder också angrepp!

Vi vägrar vänta på att bli fascisternas nästa offer!

 

Banderoll buren av Allt Åt Alla Malmö till minne av Firaz Kardo, en socialist och Malmöbo som stupade som soldat i YPG, i kampen mot IS i Syrien.