AFA Fyrbodal: Civilkuragets dag

Idag är det 20 år sedan syndikalisten och antifascisten Björn Söderberg sköts ihjäl utanför sitt hem av nazister den 12 Oktober 1999. Söderberg blev mördad efter att han avslöjat en kollega och styrelesemedlem i den lokala fackklubben som aktiv nazist.

Även om Söderberg inte i första hand var antifascist så var hans tydliga agerande en antifascistisk handling.

Söderberg är tyvärr varken den första eller sista att dödas av nazister efter att rakryggad ha stått upp mot dessa. Varken Björns eller alla som har fått betala med sina liv för sitt civilkurage får glömmas bort.

De visar oss behovet av att bemöta fascismen varhelst den dyker upp och varför fascismen aldrig får tillåtas att växa.

Inget område i Sverige har varit fredat från nazisistiskt våld, så länge de tillåts organisera sig och verka i fred så går ingen säker från deras våldsamma ideologi.

I och omkring vårat verkningsområde har nazister såväl dödat som försökt döda ett flertal gånger genom åren, för att nämna några exempel:

  • 2015 attackerar en ung man med rasistiska motiv en skola i stadsdelen Kronogården i Trollhättan, 3 personer mördas och flera skadades allvarligt.
  • 2014 försöker en grupp nazister från dåvarande Svenskarnas Parti att skära halsen av en man i Vänersborg efter ett mindre bråk.
  • 1993 misshandlas en flykting grovt av nazister i Trollhättan, där en av gärningsmännen bland annat hoppat mannen jämfota i huvudet.
  • 1991 misshandlas en assyrisk flyktning till döds av tre nazister i Uddevalla.

Icke att förglömma John Hron som 1995 blev misshandlad till döds i Kode efter att han vägrat lämna sin vän, och vägrat att varken acceptera eller tolerera nazister trots upprepade hot om våld. John blev bara 14 år gammal.

Utöver dessa händelser i vår absoluta närhet finns det enorma mängder exempel på nazistiskt våld, bland annat i form av mord, olaga hot, grova vapenbrott och misshandel.

En stor del av dagens aktiva nazister är dömda för ett eller flera av ovanstående brott, vilket visar vad de är kapabla till och vad som väntar oss om vi inte agerar skarpt emot dem.

Vi ser fascismen som en våldsam ideologi med en våldsam praktik vilka vi under några omständigheter inte kan kompromissa med. Nazisternas måltavlor är hbtq+-personer, rasifierade, meningsmotståndare och alla andra med civilkurage nog att stå upp emot dem.

Vi får aldrig ge upp i kampen att tillsammans stå i vägen, agera, störa och slutligen radera den organiserade fascismen från våra gator.

Det är en självklar grund för ett tryggare och bättre samhälle att fascister inte tillåts få fotfäste och utrymme att verka.

Hedra minnet av Björn tillsammans med oss i Stockholm idag, organisera dig för en värld fri från förtryck imorgon!

Antifascism är civilkurage!
Vi glömmer aldrig – vi förlåter aldrig!