Hampus Stolt – Stjärnskottet i Näste 2 med ett mörkt förflutet av droger och familjevåld

Den så kallade “kärnfamiljen” är något som Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ofta lyfter fram i sin propaganda. Familjen är central och är det som ska prioriteras i kampen, utöver organisationen. Mannen är den i familjen som förväntas stå på gatan och bedriva kamp medan kvinnan ses som en föderska för att säkra den vita rasens existens. Verkligheten i NMR är dock annorlunda än den bilden organisationen förmedlar utåt. Vi tar oss en titt på Hampus Stolt, aktiv i Näste 2, som både har misshandlat sin mamma och missbrukat under en längre period.

 

 

 

 

Hampus Stolt
19980127-0415
Vallavägen 9 B, 43265 Väröbacka

 

 

 

Hampus gjorde sin debut i nazistiska sammanhang genom att delta på NMRs 1:a maj demonstration i Falun 2017.

Hampus deltar på NMRs demonstration i Göteborg 30:e september 2017.

NMR försökte senare under samma år genomföra en stor demonstration i Göteborg under parollen “Revoltera mot förbrytarna”. Demonstrationen blev ett stort misslyckande för organisationen då mer än 10 000 antifascister valde att gå ut på gatorna och göra motstånd. (Läs mer om det här https://antifa.se/2017/10/02/afa-goteborg-bred-och-folklig-antifascism-stoppade-nazisterna). Efter hösten 2017 så har Hampus engagemang i NMR bara ökat och han har deltagit i såväl öppna som interna arrangemang för organisationens räkning.

 

 

Efter ett litet uppehåll under 2018 med anledning av personliga problem, något som vi återkommer till längre ner i den här artikeln, så flyttade Hampus till Varberg under sommaren 2019. Där blev han snabbt gruppchef för NMRs kampgrupp 201 och har efter det tagit en större organisatorisk roll inom Näste 2.

 

Hampus har flaggtjänst på aktivitet med NMR 2019

Mer än ord

Mer än ord är Nordiska motståndsrörelsens podcast med fokus på aktivister. Efter splittringen, då Nordisk styrka tog med sig stora delar av NMRs aktivistkader har man varit tvungen ersätta de tidigare deltagarna med nya aktivister. Däribland Hampus Stolt. Hampus har tagit över rollen som representant för Näste 2 efter Alexander Almroth (021104-0837). Tillsammans med övriga nazister från NMR så rapporterar Hampus vad han och hans kamrater gjort den gångna veckan.

Det blev inte mer än ord för Hampus och det övriga bottenskrap i den nationalsocialistiska latrintunnan som numera utgör Näste2, när de försökte ta sig in på en BLM-demonstration och blev stoppade av två tonårstjejer.

 

Droger och LVU

Under sommaren 2015 så händer det något med Hampus som får honom att bli tvångsomhändertagen enligt lagen om vård av unga. I handlingar från förvaltningsrätten i Göteborg (7983-15) framgår att Hampus blivit omhändertagen i Varbergs kommun.

För att få en inblick i Hampus trasiga liv så väljer vi här att publicera ett utdrag ur domen från förvaltningsrätten i Göteborg:

 

    “Ordföranden i socialnämndens sociala utskott beslutade den 29 juli 2015 att omedelbart omhänderta Hampus Stolt med stöd av LVU. Beslutet underställs nu förvaltningsrättens prövning.

Som skäl för beslutet anges bl.a. följande. Hampus Stolt är hotfull och har hotat att slå sin mamma med ett skohorn och att döda henne. Han har sagt att han kan tänka sig råna en bensinstation. Han har trakasserat en förståndshandikappad man. Han är våldsam och har slagit sönder saker i sin bostad värda tusentals kronor. Natten till den 27 juli 2015 hällde han vatten över sin mamma när hon låg och sov. En timma senare upprepade han samma sak fast den gången med coca-cola. Han filmade händelserna och lade ut dem på internet. När hans mamma senare på dagen körde honom i bilen höll han upp sin hand framför hennes ansikte så att hon inte såg någonting när hon körde. Han dricker så stora mängder alkohol att han till sist tuppar av. Han sniffar butangas och brukar bjuda in yngre ungdomar till sin bostad för att delta i sniffandet. Han kan ge sig av från sin bostad mitt i natten och då är det ingen som vet vart han befinner sig. Han umgås med andra ungdomar som befinner sig i riskzonen. Han säger sig ha rasistiska, satanistiska och antisemitiska åsikter. Han har sagt att han ska köpa en pistol att försvara sig med.”

 

Enligt de dokument som vi tagit del av så har Hampus och hans familj länge kämpat med en diagnos Hampus fått fastställd av läkare. Diagnosen är sekretessbelagd men nämns ofta i de dokument som finns att läsa om Hampus. Vi kan konstatera att det är Hampus familj som har fått ta de värsta konsekvenserna.

 

Nazistisk brottslighet

Hampus har blivit dömd ett flertal gånger för sin nazistiska aktivism under tiden som aktiv. Den 23:e maj 2019 blir han dömd av Nyköpings tingsrätt för; Hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd, brott mot knivlagen och vapenbrott. Hampus dom blir villkorlig och han blir belagd att betala dagsböter. (Nyköpings TR B 710-19)

Hets mot folkgrupp

Precis som många andra nazister så använder sig även Hampus sig av den ryska sociala medieplattformen VK. VK är till skillnad från Facebook relativt fri för vem som helst att posta vad den vill utan censur. Detta är något som flera svenska nazister passat på att göra i tron om att de inte kan bli fällda för hets mot folkgrupp. Något som visat sig de senaste åren inte fungerat då bl.a föreningen Juridikfronten gjort flera anmälningar rörande hets mot folkgrupp mot NMR-aktivister som postat hatiska inlägg på VK. Den 24:e mars 2019 så publicerar Hampus en bild på sin VK-sida föreställande en karikatyr av en jude med råttkropp som håller i en dollarsedel i ett fängelse.

 

Våldsamt motstånd

I samband med att NMR delade ut flygblad på Lilla torg i Linköping 7:e april 2018 så greps Hampus för att ha försökt sparka en äldre man som gick förbi torget. Den äldre mannen gick enligt poliser på plats bara förbi NMR gruppen på torget och i samband med det bröt ett litet tumult ut. Polisen reagerade på att Hampus försökt sparka den äldre mannen bakifrån och valde därför att gripa honom. I samband med gripandet så gör Hampus motstånd mot de två poliser som griper honom.

 

Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål

Kniven som Hampus greps med

Senare under 2018 så blir Hampus tagen av polis med en 7.5 cm lång kniv i sin ficka i samband med en NMR-aktion på en bro i Norrköping. Flera NMR-aktivister hade ställt upp sig på bron med banderoll och fanor tillhörande organisationen. Polisen valde att visitera samtliga på bron och ertappade då Hampus med kniv.

 

Vapenbrott

Den 11 februari 2019 gör polisen en husrannsakan hemma hos Hampus mamma för att säkra bevis i ärendet rörande hets mot folkgrupp. När Hampus väckts av polisen och tagit på sig

sina byxor så genomför polisen en kroppsvisitation och hittar då en pepparspray i en

fickorna på byxorna.

 

AFA vill med den här artikeln informera allmänheten om Hampus Stolts nazistiska engagemang. Känner du Hampus personligen, eller ser du honom i din vardag, hos butangasbecknaren eller på jobbet? Har du annan information om nazistisk aktivitet i Västra Götaland? Tveka då inte att kontakta oss.

[email protected]