AFA Stockholm: Ella-Marie och Axel – nazistparet i Örebro

I maj publicerade Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en öppenhjärtlig intervju med “Marie” från Örebro, aktiv i NMRs lokalgrupp Näste 8. Det var en del information som saknades i intervjun men vi i AFA Stockholm tar med den här artikeln på oss att fylla i luckorna. “Marie” heter Ella-Marie Stafström, är en aktiv, organiserad nazist och arbetar på ett av Örebro kommuns äldreboenden. Hennes sambo Axel Ericson är också aktiv i NMR.

Ella-Marie Stafström är uppväxt utanför Örebro. Hon har ett hästintresse och gick naturbruksprogrammet på Kvinnerstagymnasiet norr om Örebro. Ella-Maries pojkvän Axel Ericson (född Eriksson) är också uppväxt strax utanför Örebro. Paret delar sedan en tid tillbaka både politisk övertygelse och bostad, de bor numera tillsammans i en hyrestrea i centrala Örebro.

Ella-Marie Elisabeth Stafström
19800805-6627

Axel Carl Filip Ericson
19860809-6635

Drakenbergsgatan 49 lgh 1201
702 19 Örebro

Parets aktivitet i NMR

Ella-Marie och Axel blev ett par när båda var med i NMR. Axel var redan aktiv när Ella-Marie gick med och det var så de träffades. De bedriver mycket politisk aktivism (främst att sätta upp klistermärken och dela flygblad) tillsammans , vilket syns i flera så kallade kamprapporter på NMRs hemsida.

16 december 2020: Ella-Marie sätter upp klistermärken i Örebro.
15 februari 2021: Ella-Marie och Axel på utflykt vilket blev en kamprapport på NMRs hemsida. Med på utflykten var även Ella-Maries barn.
18 juli 2020: Torgmöte i Örebro där Axel var fotograf

Ella-Marie intervjuas på NMRs hemsida

NMR publicerar 20 maj 2021 en intervju med Marie på sin hemsida. I den ges läsaren en bild av Maries väg in i nazismen och hennes roll i NMR. I intervjun berättas att Marie sedan juli 2020 är aktiv medlem i NMRs Näste 8 och att hon är nästets fånghjälpsansvarige och verksam i “arrangörsgruppen”. Hon utsågs även till “Årets nykomling 2020” av NMRs podcast Radio Regeringen.

20 maj 2021: NMR publicerar en interju med Ella-Marie på sin hemsida.

Ella-Marie var sympatisör till Sverigedemokraterna men radikaliserades sakteliga till att slutligen organisera sig i nazistiska NMR. Hon beskriver i den nämnda intervjun hur hon länge haft ett intresse för auktoritära ledare som personer i hennes närhet haft starka negativa åsikter om, och nämner Muammar Ghaddafi, Saddam Hussein och Bashar al-Assad. Slutpunkten för hennes dyrkan för illa omtyckta ledare var Adolf Hitler. Hon beskriver att det var i mötet med Hitler som hon “hittade hem”. Efter det uppger hon att hon ganska snart kände att hon ville bli aktiv i NMR, att “nationalsocialismen är det enda valet.”

Anställd av Örebro kommun

Ella-Marie är sedan 20 år anställd av Örebro kommun och har arbetat som vårdbiträde och undersköterska på flera olika enheter inom främst hemtjänst och äldreboenden. Idag har Ella-Marie en fast anställning som undersköterska på Hagagården äldreboende, avdelning Hemfjärden, i Glanshammar strax utanför Örebro.

I intervjun med NMR pratar hon om hur hennes arbetssituation gör att hon inte har möjlighet att vara så politiskt aktiv som hon skulle önska. Hon uttrycker även att hon har några “vakna” kollegor (dvs personer som är sympatiskt inställda till nazismen) som hon pratar med på arbetet. Det ska sägas att nazister i regel är svältfödda på personer utanför deras rörelse som är välvilligt inställda till deras ideologi och aktivitet, så det krävs inte mycket för att de ska se t.ex. kollegor som sympatisörer till deras sak.

Vill du kontakta Ella-Maries chefer, ansvariga på Örebro kommun eller Ella-Marie själv så når du dem på mejladresserna nedan:

Ella-Maries mejladress:[email protected]

Hagagården äldreboende
[email protected]
Enhetschefer:
Liz Bjelke, 019-21 49 54, [email protected]
Anne Ekendahl, 019-21 48 53, [email protected]

Vårdboendenämnden som ansvarar för kommunala äldreboenden
[email protected]

Ella-Maries vurm för den avhoppade nästesledaren Jimmy Thunlind

I intervjun nämner Ella-Marie vid flera tillfällen den före detta ledaren för NMRs Näste 8, Jimmy Thunlind (19680517-0153). Thunlind hoppade av NMR i april 2021 eftersom han var besviken på hur organisationen fungerade. Efter avhoppet har han uttryckt att han inte “tror på organisation” och har istället startat en enmansgrupp han kallar “Nationella anarkister”. Det har resulterat i ett par konton på sociala medier och att han synts till på demonstrationer tillsammans med vaccinmotståndare och coronaförnekare i Stockholm.

Ella-Marie menar att han är en “enormt duktig” och “idé- och initiativrik” nästeschef, som gör att Näste 8 “ständigt utvecklas som grupp”. Intervjun är gjord innan Thunlind hoppade av men publicerades efteråt vilket gör de prisande orden lite märkliga. I en hierarkisk organisation som NMR är det förstås känsligt och pinsamt när en ledare lämnar för att direkt efter ta avstånd från organisationens fundament. Det måste vara en besvikelse för Ella-Marie att Thunlind hoppat av NMR och dessutom pratat ner organisationen.

19 februari 2021: Ella-Marie, Axel och Jimmy Thunlind delar flyglad.

Vi hoppas att Ella-Marie och Axel följer Thunlinds exempel att hoppa av det sjunkande skeppet NMR. Men vi får hoppas att de inte gör som Jimmy och startar ett nytt, dödsdömt, politiskt projekt utan istället hittar en meningsfull tillvaro utanför den fascistiska sfären.

***

Känner du till Ella-Marie Stafström eller Axel Ericson personligen? Eller ser du någon av dem i din vardag, på jobbet eller i mataffären? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Örebro, Stockholm eller Mälardalsregionen? Tveka inte att kontakta oss!

Mejl: [email protected]

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

/ AFA Stockholm