AFA Göteborg: Den nya konstellationen av fascister aktiva i Göteborg

I kölvattnet av Nordiska motståndsrörelsens nedgång i Göteborg har det på senare tid dykt upp en ny konstellation av aktiva fascister. Konstellationen består av aktivister från Alternativ för Sverige och ”alternativmedia” projektet Exakt24. För att maximera den politiska spridningen av sitt arbete har man valt att överlappa sina aktiviteter med AFS samtidigt som man ökar spridningen genom att publicera nyheter och använder E24 som en megafon för sin politik. Det är en brokig samling av aktivister i olika åldrar där flera har ett tidigare engagemang i den nazistiska rörelsen där man också har kvar kontakter och samarbeten med NMR i olika projekt. Idag kan vi avslöja identiteten på flera av personerna som ingår i konstellationen, alla boende i Göteborgs-området.

Christian Peterson och Malte Rundström – Kärnan av konstellationen sprungna ur Nordiska Motståndsrörelsen.

Christian Peterson
20020311-8476
Lundehagsgatan 9 c/o Ruxandra Peterson
416 56 Göteborg

Malte Rundström
20020517-1994
Hogenskildsgatan 13 lgh 1101
416 57 Göteborg

Vi har tidigare rapporterat om Christian Petersons inblandning i AFS och även i den NMR-kopplade uthängningssidan Avmaskerat. Idag kan vi avslöja mer information om Christians nazistiska organisering i Nordiska motståndsrörelsen. Under valåret 2018 så valde Christian och hans dåvarande skolkamrat Malte Rundström att organisera i NMR. NMR som vid den tiden i Göteborg precis blivit av med flera ledande personer efter att de dömts till långa fängelsestraff för de uppmärksammade sprängdåden mot två flyktingförläggningar och bokhandeln Syndikalistiskt Forum. Christian och Malte blir under 2018 anslutna som medlemmar till Näste 2 och börjar bedriva till en början klassisk basaktivism åt organisationen. I området runt Örgryte, där de också bor, börjar det under samma år dyka upp NMR-propaganda. Christian och Malte rör sig i Örgryte när de är ute och sätter upp klistermärken och delar ut flygblad åt NMR vilket de även dokumenterar och skickar in till Nordfront som senare publiceras som organisationens kamprapporter.

En av många kamprapporter Christian och Malte publicerar på Nordfront under 2018

Christian och Malte är under 2018 flitiga aktivister för NMR och de skickar in texter som blir publicerade på organisationens hemsida, Nordfront. Christian använder sig av pseudonym i sina artiklar på Nordfront som går under namnet ”Elliot”. Artiklarna handlar mestadels om Christians dåvarande skolgång och hur han bemöter vad han kallar ”kulturmarxistisk teori” i skolan. En av artiklarna som Christian får publicerad på Nordfront får stor spridning bland andra nationella sidor. Artikeln handlar om hur han under en historielektion ifrågasätter förintelsen och hur han efter det hamnar i en diskussion med sin lärare. Vid det här tillfället spelar Christian in sitt samtal med sin lärare, ett ljudklipp som senare spelas upp i NMRs officiella kanaler. En metod som Christian även idag använder sig utav i sin aktivism.

”De judiskt uppköpta kulturmarxisterna har inga som helst gränser och vi måste möta deras propaganda med stenhårt motstånd, speciellt när det gäller våra barn.
Samtidens kulturmarxistiska och moraliska förfall kommer utan motstånd att eskaleras och snart resultera i vårt folks rasliga och andliga undergång.”

Citat ur Christians insändare “Kulturmarxistisk indoktronering av barn med interaktiva spel som publicerades på Nordfront

I Näste 2 får Christian en nära kontakt och relation med den äldre aktivisten, Mikael/Aivo Ala-Katara (881207-4956). Detta bekräftar Aivos flickvän, nazisten Therése Lundkvist (900702-3485) i NMR podcasten ”Radio Regeringen”. I samma podcast deltar både Christian och Malte där de berättar om sitt uppvaknande till nationalsocialismen och hur de planerar att delta på NMRs 1 maj demonstration i Ludvika 2018. Till skillnad från sin kamrat Malte så deltar Christian med pseudonym och röstförvrängning i podden. Christian förklarar det hela genom att förklara vikten av att alla kan vara på sina egna villkor i organisationen, ut efter sina förutsättningar och att man inte behöver ”exposa” sig själv i onödan.

”Jag kan ju lätt bli igenkänd av det gamla, fientliga partiet som jag var med i förut. Dem hade nog inte blivit särskilt glada.”

Christian i Radio Regeringen om varför han inte vill bli igenkänd av sitt tidigare ungdomsförbund, Moderata ungdomsförbundet.
I avsntt 110 av NMR-podcasten Radio Regeringen deltar Christian och Malte

Uppdatering: Vi kompletterar nu artikeln med ett urklipp från podcastavsnittet där Christians röstförvrängare är borttagen.

Christian har i nutid inte kommenterat eller gått ut med sitt tidigare engagemang i NMR. Han har istället valt att behålla sina kontakter med organisationen. Tillsammans med NMR så är Christian som vi tidigare rapporterat en del av adminkollektivet kring uthängningssidan Avmaskerat.

I kontakt med avhoppare från NMR har vi fått mer information om Christians grad av organisering i organisationen. Christian kallade sig under sin tid i NMR på olika forum för “Folkvänlig Kamrat”.

“…När Christian Peterson var medlem så var han medlem i (medlemsgrupp 1/MG1 – näste2) Under den tiden så hade han (Aivo Ala-Katara) som fadder/gruppchef. Christian fick vara med i MG1 för att han var rätt så aktiv under sin kortare tid i NMR, han deltog på en hel del träningar, möten, föreläsningar och flygbladsutdelningar osv.”

Nedan följer en sammanfattning av den övriga konstellationen. Samtliga personer i den här sammanställningen stödjer aktivt samt är en del av den fascistiska rörelsen i Göteborg. Har du mer information om personerna i artikeln? Stöter du på dem i din vardag eller på jobbet? Hör av dig till oss! Är du en av personerna som berörs i artikeln, hör av dig till oss – det finns bra information om hur vi hanterar avhoppare från den nationella rörelsen här.

Mattias Dahlgren
20020615-5111
Gundefjällsgatan 86
431 51 Mölndal

Mattias syns ofta på AFS aktiviteter samtidigt som han gör reportage åt Exakt24. Den 9 juni 2021 så deltog Mattias på minnesstunden för den mördade skinnskallen Tommie Lindh på Skansen Kronan i Göteborg. På plats fanns även nazister från NMR och Det fria Sverige.


Pär Björklund
19680603-5256
Grimmeredsvägen 54
426 69 Västra Frölunda

Pär har tidigare arbetat för den rasistiska tidningen Nya Tider men jobbar nu för Exakt24. Han hade tidigare ett användarkonto på det nazistiska forumet Oopih. I dokument från en vårdnadstvist mellan Pär och hans exfru så framkommer det att Pär flyttade till Thailand och lämnade sin familj med barn. Dokumenten vittnar om att Pär har stora problem med alkohol.

”…Skilsmässan mellan ***** och Pär föregicks av ett tilltagande kaos i familjen. Pär bedrev företagsamhet som resulterade i ekonomiska problem med skuldsättning. Han konsumerade alkohol dagligen, var lynnig och opålitlig, skuldebalde andra, skrämde omgivningen med hot om självmord m.m. Han gömde även undan oönskad post, liksom alkohol, t.ex. bakom böckerna i bokhyllan. Hans släktingar försökte, tillsammans med *****, att förmå honom att söka hjälp, dels med sitt alkoholmissbruk…”

Göteborg TR T 6280-08

Magnus Pålsson
19660827-5092
Kungsbacka

Magnus är behjälplig med kamerautrustning åt Exakt24s videoreportage.

Richard Devcic
19681120-4970
Oterdahlsgatan 6B lgh 1002
417 12 Göteborg

Richard driver kontot ”Sverigebilden” på Twitter och Instagram, utöver det så är han aktiv i Exakt24.

[email protected]