AFA Göteborg: Göteborgsfascister i Ukraina – Det fria Sverige Väst

Göteborgs-Posten publicerar (2022-04-13) ett reportage om Linus Lopez och hans vänner som reste till Ukraina för att hjälpa nödställda. Vad GP glömmer att nämna är att Linus vänner är organiserade fascister. Idag avslöjar vi de kända fascister från Göteborg, som reser till krigets Ukraina. Flera av dem har en bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen eller andra nazistiska grupperingar. Nu samlas de under namnet Det fria Sverige Väst. 


Det fria Sverige (DFS) 

Organisationen bildades 2017 och bakom projektet fanns flera tongivande profiler från den svenska fasciströrelsen i starten. Magnus Söderman, tidigare Svenska motståndsrörelsens ideolog och Dan Eriksson, tidigare aktiv i Info 14. DFS ville agera som en ”intresseförening för svenskar”. Ett mål var att skapa så kallade ”svenska zoner”, genom att bygga upp sociala aktivitetshus. I det lilla samhället Älgarås, utanför Töreboda, lyckades de faktiskt att starta ett sådant husprojekt. I “Svenskarnas hus”, som de själva kallar det, hölls aktiviteter året om. De startade även en pod, för att diskutera sin politik. 


Bildandet av DFS Väst

Det gick till en början trögt för DFS att värva medlemmar i Göteborg. Men den 9 maj 2021 genomförde DFS Väst en av sina första utåtriktade aktiviteter i Göteborg. På Skansen Kronan hölls en minnesstund för Tommie Lindh, skinnskallen som mördades året innan. På plats befann sig även nazister från Nordiska motståndsrörelsen. Minnesstunden dokumenterades av alternativmedian Exakt 24, som publicerade materialet på sina sociala medier.

DFS minnesmanifestation Skansen Kronan 2021

Efter minnesstunden låg DFS Väst lågt, men under hösten 2021 så började utåtriktade aktiviteter synas i gruppens kanal på Telegram. I huvudsak så handlade det om kampsportsträningar eller sociala aktiviteter. Som organisatörer syns ett par välkända fascister, som varit aktiva i Göteborg länge. Vi återkommer till dessa personer, längre fram i denna artikel. 


DFS arrangerar flytktinghjälp till Ukraina

När Ryssland trappade upp sitt invasionskrig i Ukraina var DFS Väst inte sena på bollen. De organiserar hjälpinsatser och insamlingar till, som de själva säger; ”riktiga flyktingar”. Deras resa till Ukraina dokumenterades aktivt på sociala medier. Den 4 mars lade Alexander Nystrand upp en bild på Facebook, där han tillsammans med Mattias Middleman och Andreas Carlsson reste till Ukraina. 
Andreas Carlsson är känd för våra läsare efter knivattacken mot antifascister i Malmö 2014. Efter attacken på Möllan var Carlsson efterlyst av polis, för flera mordförsök. Han flydde då utomlands – till Ukraina. Det var med stor sannolikhet Andreas Carlsson som kopplade samman DFS Väst med kontakter i Ukraina. Kontakter som  Carlsson skapade under sin tid på flykt, men även efter det att rättsprocessen för mordförsöken avslutats. 

Mattias Middelman, Alexander Nystrand, Andreas Carlsson på plats i Ukraina februari 2022

En annan välkänd nazist som rest tillsammans med DFS Väst till Ukraina är Rickard Wenzel. Wenzel är en välkänd i gammal nazist från Göteborg med en lång historia av att vara organiserad i olika organisationer i Göteborg. Tillsammans med dessa kända fascister så syns alltså “göteborgaren Linus”, som GP väljer att kalla honom. Linus Lopez har, så vitt vi vet, tidigare inte varit organiserad i någon fascistisk gruppering i Göteborg. Han har genom åren umgåtts med aktiva medlemmar i Göteborgs Fria Nationalister, men inte själv synts som aktiv. Men då Linus nu valt att aktivt delta på, samt arrangera resan till Ukraina, så är han att betrakta som aktiv i DFS Väst. 


Alexander Nystrand 

19911007-5273

Storegårdsvägen 2 lgh 1202

468 30 Vargön

Arbete: Äger Demoleringsexperterna i Väst (559255-2516)

Nystrand växte upp i Varberg där han tidigt gjorde karriär inom den nazistiska rörelsen. Redan som 15-åring gick med i Nationalsocialistisk Front (NSF) 2006. Efter NSF så organiserade han sig i Fria Nationalister Göteborg Ungdom (FNGU) där han var aktiv fram tills dess att gruppen lades ner. Han tog då klivet in i Göteborgs Fria Nationalister (GFN), som var en del av nätverketu Info-14.
Efter GFNs och Fria-nätverkets kollaps under 2009 flyttade Nystrand till Stockholm. Där aktiverade han sig i Förbundet Nationell Ungdom (FNU), som likt Info14 fungerade som en aktivistgrupp, fast kopplad till det numera nedlagda Svenskarnas Parti (SvP). 2012 var han enligt SvPs egna medlemsregister betalande medlem i partiet. Han kom senare att hamna i konflikt med partiet, då han försökte sälja en Facebooksida med många följare för en större summa pengar till SvP. Denna konflikt ledde till att Nystrand lämnade partiet. 
2013 gick Nystrand med i Svenska motståndsrörelsen (SMR) i Stockholm. Där hinner han bli åtalad och häktad för misshandel, försök till mord alternativt medhjälp till försök till mord, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Efter Kärrtorp flyr Alexander tillbaka till Göteborg, för att rekrytera nya medlemmar till SMR. Han stannade kvar i SMR genom namnbytet till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och var en av de aktivister som syntes mycket under åren 2014-2018. Han figurerade i polisens förundersökning efter bombdåden i Göteborg 2017 och deltog även vid häktningsförhandlingarna för de tre bombnazister från NMR som senare dömdes.
Nystrand var också en av de NMRare som tillsammans med Youtube-nazisten Ulven försökte störa SAC:s demonstration i Göteborg, 1a maj 2018. Nystrand sprang dock snabbt från platsen efter att sällskapet konfronterats av demonstrationsdeltagare. Efter konfrontationen så försvann Nystrand från nazistiska sammanhang under en period. Han blev istället aktiv i NA (Anonyma Narkomaner) i Göteborg och gick regelbundet på möten där han talade ut om sitt narkotikamissbruk. Kanske var det Alexander Nystrands missbruk som bidrog till kaoset i hemmet. Hans tjej polisanmälde Alexander för våld och dödshot mot henne och hennes son. (Göteborgs TR T 4856-19)

Mattias Middelman

19921202-1076

Sagolandsvägen 6, lgh 1202

417 60 Göteborg

Arbete: Älvstaden Redovisning AB (559179-8284)


Mattias Middleman växte upp i Torslanda, Göteborg. I ung ålder, redan under sin högstadietid, startade han ett gäng som kallade sig ”Torslanda Nationella”. Han gick vidare till GFNs ungdomsgrupp, FNGU och stannade där tills gruppen lades ner 2008. Det skulle dock dröja innan han syntes som politiskt aktiv. Först 2016 dök han upp på aktiviteter med NMR. Genom sin utbildning som revisor fick han ansvar för NMRs ekonomi. Mattias var också kampgruppschef i Näste 2 för kampgrupp 201. Vi har inte hört någonting från Mattias själv gällande avhopp från NMR. Men andra avhoppare har informeraret oss om att Mattias tonade ner sitt engagemang i NMR under 2020. Istället blev han aktiv i kretsen runt DFS, och nu under 2022 så är Mattias Middleman kontaktperson för DFS Väst.


Rickard Wenzel

19840506-4877

Olgas väg 9

442 97 Kode

Arbete: Demoleringsexperterna i Väst (559255-2516)


Rickard Wenzel är en nazistveteran från Göteborg. Tidigt 00-tal var han organiserad i Nationaldemokraterna. 2004 deltog han i uppstarten av Göteborgs Fria Nationalister (GFN). Där var han en av de mest drivande aktivisterna, tills gruppen lades ner 2008. Under sin tid som oorganiserad så var Rickard en flitig kund i SMRs dåvarande webshop “Kampboden”. Samma shop som senare hackades och vars kundregister hamnade i händerna på AFA. Han tecknade stödmedlemsskap i SMR 2016 och dök upp på aktiviteter med NMR i Göteborgstrakten under samma år. 


Rickard Wenzel har under 2022 kontaktat AFA Göteborg och informerat om att han har lämnat NMR. Detta efter att vi uppmärksammat en artikel i DN, där han gavs utrymme att beklaga sig över att hans flickvän från Ukraina inte fick uppehållstillstånd i Sverige. Vi väljer att gå ut med hans avhopp idag, på grund av hans resa till Ukraina tillsammans med organiserade fascister. Rickard har dessutom, efter sitt påstådde avhopp, postat bilder där han iklädd NMR-tröja poserar med vapen, i den NMR-ankntuna webshopen “White united shop” . Efter att vi påminnt honom om detta och frågat om varför han publicerat dessa bilder har Rickard valt att ignorera oss. 

Rickard Wenzel kontaktade AFA Göteborg 20 februari 2022 och meddelade att han hoppat av NMR


Vi bedriver en seriös avhopparverksamhet, där vi står vid vårt ord. Man ska kunna lita på oss, detta gäller även avhoppare. Om vi ser att en avhoppad nazist väljer att organisera sig på nytt – då offentliggör vi också personens kontakt med oss. Rickard har brutit sitt löfte till oss om att inte organisera sig fascistiskt igen och har efter flera kontaktförsök ignorerat oss. Han får därför betala priset. 


AFA Göteborg vill med den här artikeln informera om de fascister från Göteborg som valt att åka ner till Ukraina. Har du mer information om personerna i artikeln? Vet du mer om DFS Väst? Tveka inte att kontakta oss. 

[email protected]

Relaterade artiklar/länkar där personerna i den här artikeln förekommer: