AFA Research: Webbshoppen White united shop exponerad – Del 1, Introduktion och administratörer

AFA kan än en gång publicera en omfattande lista på köpare och intressenter till en fascistisk webbshop. Webbshoppen heter White united shop, även kallad “Det pk-fria tryckeriet”, och sprider fascistiskt material och propaganda över hela Sverige. Den drivs av NMR-medlemmen Johan Staaf och är baserad i Västerås där han bor. Den här artikeln är den första delen i en artikelserie av elva. I den första delen ger vi en introduktion av webbshoppen och de som ligger bakom den.

Ännu en webbshop – ännu ett misstag

Vi har tidigare publicerat kundregister från den fascistiska webbshoppen Midgård och under flera år haft tillgång till kundregistret från Svenska motståndsrörelsens (nuvarande Nordiska Motståndsrörelsen) webbshop Kampboden. Med tillgång till White united shops medlemsregister så har vi ytterligare material som underlättar vår dokumentation och ger oss en aktuell bild av de som rör sig i den fascistiska miljön. Det är en regel snarare än undantag att det i den fascistiska rörelsen utlovas internet- och kundsäkerhet i och med nylanserade projekt, men oftast håller det inte länge. För Johans del har han å en sidan kunnat tjäna en del pengar på alla de som köpt hans produkter samtidigt som han lyckats samla en stor del av miljön på en plats som nu efter mycket arbete kan exponeras.

White united shop

White united shop producerar och säljer i en liten skala. Försäljningen sker på Facebook och Telegram via direktmeddelanden till Johan. Webbshoppen har även en hemsida. Strategin för att hålla sig relevant gentemot större konkurrenter som Midgård är att skräddarsy produkter och på så sätt ge en möjlighet till mer exklusiva beställningar. Asgard Brand, som AFA Stockholm nyligen publicerade en artikel om, arbetar på liknande sätt även om de i större utsträckning gör större beställningar per produkt. Utbudet förändras men är generellt det vanliga man tänker på med allt från t-shirts och koppar till pins och handdukar.

Vissa delar av Johans sortiment tas endast i PM. Skrämdumpen är ett misstag som Johan sedan försökte rätta till genom att plocka ner inlägget.

Webbshoppen verkar i huvudsak i den fascistiska miljön och riktar sig mot oorganiserade och köpstarka personer snarare än till aktivister i rörelsen som i större uträckning lägger både tid och pengar där de är organiserade. Detta samtidigt som shoppen kommer ur den fascistiska rörelsen i och med att Johan (19900716-0113) är en aktiv medlem i Nordiska motståndsrörelsen(NMR).

Lång erfarenhet – lågt förtroende

Johan Staaf är sedan länge en känd aktivist inom rörelsen och har under sin tid varit aktiv i ett flertal kortlivade projekt och grupper. Innan NMR var han aktiv i Fria nationalister Västerås, ett nätverk som startades upp 2008. Han flyttade senare till Gotland där han blev aktiv i det nystartade Förbundet nationell ungdom som bildades 2011. Efter det har Johan varit medlem i NMR i två olika perioder på grund av en uteslutning. Han blev utesluten från NMR på grund av att det kommit fram att han misshandlat sin dåvarande flickvän samt att han hade ett drogproblem som blivit så välkänt så att inte ens NMRs ledning kunde förbise det.

Johan visar stolt upp hans knark.

I perioden mellan medlemskapen i NMR så startade han gruppen Autonoma nationalsocialister(AN) för att kunna fortsätta bedriva aktivism. En annan som var med vid uppstarten var Oskar Hasselgren (19970527-7433) som sedan skulle följa med in i White United shop. Johan vängrupp Autonoma nationalsocialister är inte att förväxla med samma anonyma aktionsnamn som NMR systematiskt använt vid tillfällen när de av olika anledningar inte velat ta på sig aktioner.
På grund av det stora medlemstapp som drabbat såväl Näste 8 som NMR generellt så har organisationen blivit tvungna att sänka kraven och låta Johan komma tillbaka trots att han nyss blivit utesluten. Han är medlem i NMR och är aktiv i Näste 8 som är lokalavdelningen för Södermanlands, Västermanlands, Örebros och Östergötlands län. Han har med tiden byggt ett stort kontaktnät och har med webbshoppen nått personer som inte bara tar del av butikens produkter utan även i det långa loppet bidrar till en rörelse som letar efter nya sätt att finansiera sig. Vi kommer att få anledning att återkomma till Johans tillkortakommanden i framtida artiklar.


Johan deltar i NMRs blixtdemonstration i Örebro den 7:e oktober tidigare under hösten.

En köpstark miljö utan vilja till aktivism

Johan har ända sedan webbshoppen startades varit öppen med han ger ekonomiskt stöd till NMR samt till andra projekt och enskilda personer som han tycker förtjänar det. Det handlar bland annat om att NMRs lokalavdelning fick ett ekonomiskt bidrag tidigare under året. Vid ett annat tillfälle så fick paret Caroline Ung Hammarström (19880704-4923) och Joakim Hammarström (19780105-6917) som är personerna bakom nazibandet Snöfrid ett bidrag från webbshoppen.

En av flera metoder för att kunna bidra till NMR.

Webbshoppens plattformen har även lånats ut till ett antal enskilda personer och projekt. I huvudsak så handlar det om personer som är ute efter att få kontakt med köpare i ett ”säkert” forum. Patrick Assarnsson med sitt Asgard Brand är en av flera som fått tillåtelse att posta ett antal inlägg i gruppen.

Patrick Assarsson postar en bild på ett antal av hans produkter.

Även internationella aktörer får möjligheten att visa upp sina produkter i White united shop.

Johan har även godkänt en del andra inlägg som rör arbete eller brist på sociala sammanhang.

Per Uno Porling (19810219-1692) söker jobb via shoppen.

Även avhopparen Loke Westerbring (20000619-4393) blir godkänd att söka jobb via webbshoppen.

Johan tipsar medlemmarna i facebookgruppen om Johan Halldans, tidigare Yngve, (19840713-1971) arbetsplats.

Johan använder även webbshoppen till att promota och rekrytera till NMRs och autonoma nationalsocialister arrangemang och aktiviteter. Hans nästa arrangemang äger rum idag den 9:e september i Västerås.

Johan postar ett av flera inlägg på hans förberedelser inför en minnesstund vid Daniel Wretström grav.

Oskar tillverkar affisher för säljning och svarar i kommentarsfältet inför en utannoserad aktionsdag för att uppmärksamma en nazist som dog tidigare under hösten.

Johan han även besökt ett par arrangemang där han stått och sålt delar av webbshoppens material. Utöver NMRs egna arrangemang så har han även besökt ett par nazifestivaler och deltagit vid en spelning i Västerås där den insomnade svenska avdelningen för Blood and Honour stod som ansvariga.

White United Shop deltar på NMRs Nordendagar den 12-13:e september.

Flera kända fascister i admingruppen

Johan har engagerat personer i hans närhet för att hjälpa till med att moderera kommentarsfält och agera backup på Facebook vid behov. Johans partner Anna Jonsson (19890108-6903) som har varit moderator skrev senast i Måndags den 7:e september att hon och Johan hade fått en husranskan.

Anna tipsar resten av medlemmarna att radera sina chattar med Johan. Något som NMRs admin Martin Saxlind (19920122-1851) vidarebefordrade i organisationens telegramgrupp kort därefter. Tyvärr kan vi meddela både Anna, Martin och alla andra att Johan meddelanden kommer vara kvar även om man tar bort sina egna meddelanden.

Här är kortfattad information av de två konstellationerna som administrerat facebookgrupperna:

Nuvarande administratörer:


Johan Olof Staaf
19900716-0113
Benvägen 56 lgh 1001
723 52Västerås
Aktiv i NMRs Näste 8.

Jerry Christian Olsson
19800910-4855
Bergdalagatan 23 B lgh 1203
590 38 Kisa
Aktiv i NMRs Näste 7.

Magnus David Larsson
19980331-9111
Parkvägen 6 lgh 1102
611 73 Vrena
Tidigare aktiv i Nordisk Styrka(NS).

Tidigare administratörer:


Anna Marie Jonsson
19890108-6903
Benvägen 56 lgh 1001
723 52 Västerås
Tidigare aktiv i Svenskarnas Parti(SVP) och numera passiv medlem i NMR.

Karl Oskar Hasselgren
19970527-7433
Stora Kyrkogatan 3
731 32 Köping
Tidigare aktiv Nordisk Ungdom(NU) och NMR.

Konrad Wilhelm Fredrik Insulander
20010706-4693
Hjortstigen 13
731 43 Köping

Dick Ingvar Ted Hellström
19850515-0618
Klockargatan 2 lgh 1101
723 44 Västerås

En översikt över den fascistiska miljön

Vi har haft tillgång och insyn i facebookgruppen sedan den startades för ungefär ett år sedan. Den har funnits i två versioner då den i mars tidigare i år blev nerplockad. Den första facebookgruppen bestod av ca 120 vänner och bekanta till den dåvarande admingruppen. I den andra gruppen så tilläts medlemmar att bjuda in vänner och bekanta vilket resulterat i att den samlat ett medlemsantal på ca 800 personer. Utöver facebookgrupperna så har vi även haft tillgång och insyn i den telegramchatt som varit knuten till shoppen.
Medlemsregistret innefattar en stor mängd individer ur den fascistiska miljön. Det handlar om alltifrån centrala personer inom rörelsen som är aktiva i NMR, Nordisk styrka, Det fria Sverige och Sverigedemokraterna till andra som rör sig i gränslandet mellan fascistiska och högerradikala kretsar. En stort antal av dessa har hållit låg profil men tvingas nu träda fram i ljuset i och med den här artikelserien.
Till skillnad från tidigare kundregister där fokus legat på identifiering, beställningar och transaktioner så har vi den här gången utöver beställningar tittat närmare på arbete, relationer och socialt umgänge. Vi har bland annat kunnat kartlägga vilka som bjudit in och lagt till nya medlemmar.
Vi har kartlagt de som på egen hand sökt sig till facebookgruppen och de som tackat ja på en inbjudan och stannat. Materialet omfattar ca 951 unika användare. Av dessa har vi identifierat ca 720. Ordningen på registret är satt efter postnummer.Detta kommer som den data vi har från Midgårds och Kampbodens kundregister att ligga till grund för vårt framtida kartläggningsarbete. Vi kommer att fortsätta arbete med den här materialet och uppdatera artiklarna i och med att vi identifierar flera.
Det fullständiga registret kommer att delas upp i åtta artiklar. Utöver dessa artiklar kommer vi även att skriva ett antal utvalda artiklar om personer som på olika sätt är intressanta i sammanhanget. Nedan hittar du den fullständiga artikelserien:

Del 1 – Introduktion och administratörer
Del 2 – Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg
Del 3 – Dalarna
Del 4 – Värmland
Del 5 – Uppsala, Stockholm, Gotland
Del 6 – Västmanland
Del 7 – Södermanland
Del 8 – Örebro, Östergötland
Del 9 – Västra Götaland, Halland
Del 10 – Kalmar, Kronoberg
Del 11 – Skåne, Blekinge

Känner du till några av de som nämns i artikelserien personligen? Eller ser du dem i din vardag, på jobbet eller på skolan? Har du annan information om fascistisk aktivitet? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att kontakta oss på vår mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare

Mail: [email protected]