AFA Göteborg: Daniel Odh – en av Nordiska motståndsrörelsens organisatörer i Göteborg

Nordiska motståndsrörelsen har haft ett par tuffa år med ett medlemsantal i fritt fall och svårigheter att få till offentliga aktiviteter. Internet har blivit en allt viktigare arena för organisationen, där kan de fortfarande upprätthålla någon form av aktivitet. På plattformen Telegram satsar de på att synas utåt och försöka locka nya medlemmar. NMRs fristående chattgrupp,som de kallar den, administreras av flera kända aktivister från NMR, bland dem finner vi Daniel Odh. I denna artikel ska titta närmare på Daniel, och hur hans engagemang i NMR ser ut. 


En stor del av den globala extremhögerns kommunikation och nätverkande sker idag via den krypterade kommunikationsappen Telegram. Detta är sant även i Sverige, där både NMR och Det Fria Sverige (DFS) har telegramgrupper, där de diskuterar sin verksamhet. 


Daniel Odh (19810113-6979) moderar Nordfronts fristående chattgrupp tillsammans med Max Rosenfors (19971006-8074) och Martin Saxlind (19920122-1851). Chattgruppen är en kanal där man kan delta utan att vara medlem i NMR. Administratörerna har tidvis mycket jobb med att att rensa ut kritik mot NMR, från personer inom de egna leden. Näste 2 har också en egen telegramkanal där Martin Engelin (19860630-4957) står som administratör. 

Daniels profil på Telegram


En av många privata bilder Daniel delar med sig helt öppet av på NMR:s offentliga kanal med snart tusentalet medlemmar. Här iförd nazistiska t-shirts tillsammans med sitt barn från Asgard Brand. Läs mer om Agard Brand här.


Daniel har länge försökt dölja sitt engagemang i NMR för sin omgivning. Han har dock varit aktiv nazist i åtminstone sju år. Idag väljer vi att avslöja hans organisatoriska roll i NMRs Näste 2. 

Daniel Odh

19810113-6879

Väderkvarnsgatan 20 lgh 1201

417 04 Göteborg

Domar: Brott maskeringslagen – Göteborgs TR B-2486-18
Arbete: H.A Bygg Entreprenad

Kontakt: [email protected]


Deltagande på demonstrationer

Den 12 november 2016 arrangerade NMR en demonstration i centrala Stockholm med parollen “Stoppa främlingsinvasionen”. Demonstrationen möttes av en stor antifascistisk motdemonstration. Nazisterna blev inringade av antifascister i Gamla Stan. Daniel var en av dem som reste från Göteborg för att delta i demonstrationen.  

Daniel på plats på NMR:s demonstration “mot främlingsinvasionen” i Stockholm 2016

Daniel är sedan demonstrationen 2016 en flitig deltagare på NMRs demonstrationer. Nedan listar vi de demos som Daniel deltagit på:


NMR:s demonstration i Göteborg 30 september 2017


NMR:s demonstration i Stockholm 25 augusti 2018


NMR:s demonstration i Kungälv 1 maj 2019


NMR:s blixtdemonstration i Örebro 7 november 2020


Daniel deltar inte bara på NMRs offentliga aktiviteter. På senare år så har han deltagit på flertalet interna aktiviteter. Nordendagarna är ett internt arrangemang för NMRs medlemmar och sympatisörer. Ett gäng nazister samlar sina fruar och barn på en bygdegård och tävlar om vem som ska bli Årets Nordman – en titel som tilldelas den nazist som är bäst i en rad tävlingsmoment. 2021 deltog Daniel vid Nordendagarna tillsammans med sina kamrater från Näste 2. 


Daniel deltar på det interna arrangemanget “Nordendagarna” med NMR 2021.


Vigridsvallen 1.0 – Daniel deltar på invigingen

2019 invigdes Vigridsvallen i Göteborg. En lokal som fungerade som gym, men också som en samlingsplats för stadens fascistmiljö. På invigningen deltog ett 20-tal fascister från flera olika grupperingar baserade i Göteborg. Utanför lokalen stod Daniel och talade med besökarna. 


Daniel på plats är invigningen av Vigridsvallen 2019. Med på bild är även Exakt 24:s programledare Izabella Jarvandi (20031125-4221)

Vigridsvallen fungerade under en kort tid som en samlingsplats för organiserade fascister i Göteborg. Gymmet tvingades dock att stänga ner under 2020. Ett år senare publicerade föreningen ett inlägg i sociala medier. Där beskyllde de antifascister för att de ska ha blivit vräkta från lokalen. Aktiv på Flashback

Daniel är mycket aktiv på diskussionsforumet Flashback. På forumet heter Daniel “dowhatisay” och han har skrivit över 2000 inlägg. Flera av hans inlägg avslöjar en hel del om hans privatliv i nutid och dåtid.

Den 2 januari 2022 startar Daniel en ny tråd i forumdelen Samhälle/Juridik där han beklagar sig över en konflikt med sin ex-flickvän och deras gemensamma barn. Enligt inlägget så ska det ena barnet ha sagt i skolan att “säger ni något kommer jag få stryk när jag kommer hem”. Något som Daniel menar är en “skitgrej”. Vidare beklagar sig Daniel också över att han är tvungen att betala underhållstöd till ex-flickvännen, pengar som ska gå till hans egna barn.

Under flyktingkrisen 2015 startar Daniel en ny tråd på forumet som heter “Här kartlägger vi kommande asylboenden”. I tråden så listar Daniel flera adresser på asylboenden. Under 2015 så sveper det en våg av attacker mot asylboenden i form av mordbränder, skadegörelse och misshandel mot asylsökande. Expo rapporterade om att det bara under 2015 skedde 50 misstänkta attacker.

En genomgång av Daniels inlägg på forumet vittnar också om ett liv kantat med droger. I dopingforumet så tipsar Daniel om hur man undviker att få avtändning på amfetamin efter ett så kallat “tjackrace”.

Vi vill med den här artikeln upplysa allmänheten om Daniel Odhs nazistiska engagemang i Nordiska motståndsrörelsen. Känner du Daniel, träffar du på honom i din vardag? Kontakta oss! Vi har i samband med publiceringen av den här artikeln informerat Daniels grannar och familj om hans politiska engagemang. Vi har även kontaktat Daniels arbetsplats. Det är dags för Daniels omgivning att få se hans verkliga ansikte! 

[email protected]

Relaterade artiklar: